Hlavní obsah

Jurečka: Nestyďte se a pokud máte problém s placením za energie, řekněte si

Foto: vláda.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka má v plánu zpřístupnit dotace na dražší úsporná řešení i pro chudší občany. Vyzval domácnosti, které mají problém s úhradou účtu za energie, aby si řekly o příspěvek.

Článek

České domácnosti zasáhly rostoucí ceny elektřiny a plynu. Vláda jim chce pomoci prostřednictvím příspěvků na bydlení, které by teď měly být dostupnější většímu počtu lidí.

„Jsme v situaci, kdy vláda České republiky a Ministerstvo práce a sociálních věcí musí reagovat na růst cen energií,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na páteční tiskové konferenci.

Vláda při tom ale musela brát v potaz stav státního rozpočtu a zadlužení. Celkové náklady na tuto podporu by se měly pohybovat okolo 2,5 miliardy korun za rok. Měly by tak být nižší, než kolik stálo dřívější plošné odpuštění DPH u elektřiny a plynu, které odpovídalo 30 miliardám korun ročně.

Předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) se totiž snažila lidem náklady na energie snížit nulovou DPH a odpuštěním příspěvků na obnovitelné zdroje energie (OZE). „Tato pomoc by nebyla pomocí těm, kteří ji potřebují v plném rozsahu. U domácností, které potřebují tuto pomoc, to problém neřeší,“ myslí si Jurečka.

Proto šla nová vláda cestou příspěvků na bydlení, u nichž zvýšila normativ, díky čemuž na tuto formu pomoci dosáhne větší počet lidí. Zároveň mohou podporu nově čerpat i nízkopříjmové rodiny, které bydlí v nájmu nebo trvale žijí v rekreačním zařízení.

Jurečka lidi vyzval, aby se nebáli říct si o pomoc. „Lidé a domácnosti, které nikdy v životě nešly žádat o podporu na úřad práce, tak aby se teď neostýchali, nebáli, ale pokud mají problém s úhradou cen energií, aby využili těchto nástrojů, které tady jsou,“ doporučuje ministr.

Podívejte se, zda vám může stát přispět

Víc peněz na úsporná opatření

Podle Jurečky je také potřeba na aktuální situaci reagovat úpravou legislativy nejen národní, ale i evropské. Zmínil zejména regulaci energetického trhu nebo obchodování s emisními povolenkami, které jsou jedním z faktorů, jenž pohánění cenu energií nahoru.

Zároveň chce Jurečka spolupracovat s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovu (KDU-ČSL) a zpřístupnit i nízkopříjmovým domácnostem dotace na získání fotovoltaických panelů, tepelných čerpadel, případně dalších nákladnějších možností úspor energie.

„Tak, aby tyto podpory nebyly jenom výsadou středně a vysoce postavených lidí, ale aby na tuto možnost dosáhly i nízkopříjmové skupiny obyvatel. Díky tomu mohou snížit své náklady dlouhodobě,“ sdělil Jurečka.

Ministr se však nebojí toho, že by kvůli dostupnější podpoře na instalaci fotovoltaiky vznikaly na fasádách domů nebo na polích solární farmy, jako tomu bylo před zhruba deseti lety. „Myslím, že jsme se z toho všichni poučili. Nikdo takovou chybu nechce opakovat. Za mě měla podpora jít primárně právě na střechy, nikoli na ta pole. To byla chyba, za kterou platíme obrovskou cenu,“ dodal Jurečka.

Návrat k solárům je mimo jiné také jedním z cílů nové vlády. Ve svém programovém prohlášení uvádí, že chce za čtyři roky v Česku podpořit výstavbu minimálně 100 tisíc fotovoltaických střech.

Reklama

Doporučované