Hlavní obsah

Zjistěte v nové kalkulačce, zda máte nárok na příspěvek na bydlení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil kalkulačku, která vypočítá, kolik peněz člověk může dostat od státu na pomoc s pokrytím nákladů na zdražující energie.

Článek

Orientační kalkulačku lidé najdou na webu ministerstva práce. „Každý do ní může zadat základní údaje – kolik členů je v domácnosti, v jaké věkové struktuře a kde má bydliště. Na základě toho mu kalkulačka orientačně vyčíslí, kolik by byl příspěvek na bydlení,“ vysvětlil Jurečka.

Podle něj o příspěvek od státu žádá jen asi třetina všech, kdo na něj mají nárok. „Je otázkou, proč to tak je. Je to jejich hrdost nebo o tom neví,“ míní.

Přesnější čísla dodala Zdeňka Cibulková, ředitelka Odboru nepojistných sociálních dávek.

„Příspěvek na bydlení pobírá 150 tisíc domácností a předpokládáme, že to vzroste o dalších 50 tisíc. Střízlivým odhadem dvě stě tisíc, ale můžeme čekat i vyšší čísla,“ uvedla na tiskové konferenci.

Zatím je ale nárůst pomalý. „Vidíme údaje za měsíc zpětně. Prosincová čísla narostla v řádech stovek,“ řekl Viktor Najmon, ředitel Úřadu práce ČR.

Hlavní podmínky pro získání příspěvku na bydlení

Na příspěvek máte nárok v případě, že 30 procent příjmů vaší domácnosti nestačí na pokrytí nákladů na bydlení. Pokud máte trvalé bydliště v Praze, jde o 35 procent.

Příspěvek může získat jednotlivec nebo rodina. Do rodiny počítá ministerstvo rodiče a nezletilé nezaopatřené děti, manžele, partnery, rodiče a zaopatřené nezletilé děti, rodiče a zletilé děti, pokud s rodiči užívají byt a nejsou posuzovány s jinými osobami. Dále i jiné osoby, které společně užívají byt s výjimkou osob, které prokážou, že spolu trvale nežijí a nehradí náklady.

Žádost lidé podávají jednou za rok. Každého čtvrt roku je ale nutné doložit náklady na bydlení a příjmy rodiny za předcházející tři měsíce. Úřady si tím ověřují, že na příspěvek stále máte nárok.

Na tiskové konferenci několikrát zaznělo, že kdo si s žádostí o příspěvek neví rady, nemá se bát říct si o pomoc. „Pokud si někdo neví rady, nemá se kde zeptat, tak města a obce mají informace a rády pomohou. Věříme, že se situaci podaří společnými silami zlepšit,“ uvedla Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí.

O příspěvek můžete žádat na úřadech práce. Jsou dvě varianty. Tou první je klasický dokument v papírové podobě. Druhou možností je vyplnit formulář online přes MPSV.

Reklama

Doporučované