Hlavní obsah

Podílové fondy i bitcoin. Co Češi ukládají do DIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jirsak, Shutterstock.com

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje jednu z cest, jak si zajistit finance na důchod. Ilustrační foto.

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) Čechům otevírá možnost, jak si za výhodnějších podmínek zajistit peníze na důchod. Nejčastěji skrze DIP investují do podílových a ETF fondů. Někdo sází i na bitcoin.

Článek

Se začátkem ledna se Čechům otevřela možnost, jak se za výhodnějších podmínek zajistit na stáří. Dlouhodobý investiční produkt představuje jednu z cest, jak tohoto cíle dosáhnout. Podívejme se na to, jaké produkty Češi nejčastěji do DIP ukládají.

Nový finanční nástroj v Česku momentálně nabízí celkem 29 společností. Čerstvě DIP spustil i největší evropský správce aktiv Amundi. Klientům nabídne několik stovek investičních instrumentů, včetně aktivně spravovaných fondů či indexových a nízkonákladových fondů.

„Dlouhodobý investiční produkt je vítanou změnou, která umožní střadatelům efektivně se zaopatřit na stáří, a vhodně tak doplní naše portfolio finančních a investičních produktů,“ říká Roman Pospíšil, místopředseda představenstva Amundi Czech Republic.

Investice skrze DIP nabízí pro nové i stávající klienty také největší tuzemský obchodník s cennými papíry Patria Finance. Šéf investičního portálu Patria.cz Josef Němeček říká, že klienti nejčastěji sahají po burzovně obchodovaných fondech (ETF) v rámci produktu Pravidelné investice. Konkrétně jde o akciové indexy S&P 500 a Nasdaq a širší celosvětový index MSCI.

Mezi dalšími oblíbenými najdeme na přední příčce také ETF zaměřené na jeden z hlavních trendů současnosti, tedy na robotizaci a umělou inteligenci. „V rámci Pravidelných investic nabízíme nyní 14 nejvyhledávanějších ETF, nabídku však ve velmi blízké době zásadně, násobně rozšíříme,“ tvrdí Němeček.

Oblíbené podílové fondy

Naopak jen velmi malý zájem o nákup ETF a jednotlivých akcií v rámci DIP spatřuje mezi svými klienty Česká spořitelna, jak pro SZ Byznys přiblížil Ladislav Šlápota z oddělení Wealth management České spořitelny.

„Po pár měsících od spuštění vidíme, že DIP jako vhodný doplněk pro tvorbu finanční rezervy na stáří klienty zaujal. Obecně vidíme, že klienti České spořitelny preferují primárně pravidelnou investici do jednoho konkrétního produktu. Nejoblíbenější jsou smíšené podílové fondy,“ tvrdí Šlápota.

Foto: Seznam Zprávy

Stát se snaží motivovat lidi, aby se více starali o finanční zajištění na důchod. Ve snaze zatraktivnit investování začala od 1. ledna 2024 platit nová legislativa.

Dlouhodobý investiční produkt nabízí i další významný správce aktiv Generali Investments CEE. Klienti zatím volí převážně dynamické fondy s dlouhodobým investičním horizontem a pravidelnými investicemi.

„Konkrétně jde zejména o Generali Fond globálních značek, do kterého směřuje velká část investic v rámci DIP. Poté v preferencích klientů následuje například Generali Fond farmacie a biotechnologie, Generali Fond korporátních dluhopisů nebo Generali Fond realit,“ říká pro SZ Byznys finanční ředitel Generali Investments CEE Marek Beneš.

Je podle něj patrné, že DIP přivádí k investování i ty, kteří doposud neměli – minimálně v případě tohoto správce aktiv – přímou zkušenost s investičními fondy. „Téměř polovina klientů, kteří mají v současnosti uzavřen Generali DIP, jsou pro nás zcela noví klienti,“ prozradil Beneš.

Češi slyší na investice do ETF

Podle finančně poradenské společnosti Broker Consulting jsou mezi jejími klienty obecně více poptávané ETF instrumenty oproti aktivně řízeným podílovým fondům.

„Na základě našich zkušeností můžeme říci, že nejvyužívanější jsou individuálně sestavená investiční portfolia fondů a ETF instrumentů. Nejčastěji se pohybují ve složení 60 procent akcie, 30 procent dluhopisy, deset procent alternativy,“ vysvětluje pro SZ Byznys Ondřej Frýda, oblastní manažer Broker Consulting.

Lidé by ale od sebe rozhodně neměli podle Frýdy „opisovat.“ „Investiční strategie vždy vychází z investičního horizontu, averze vůči riziku, celkové finanční situace a investičních zkušeností. S každým klientem vytváříme finanční plán, který zohledňuje investiční dotazník, zkušenosti s investováním, aktuální portfolio a cíle klienta,“ doplňuje.

Přes DIP lze investovat i do bitcoinu

Řada Čechů investuje také skrze populární investiční platformu Portu. Klienti zde nejčastěji v rámci DIP volí sestavená portfolia na míru, která jsou složena z ETF sledující široké indexy z celého světa a jsou tak globálně diverzifikovaná.

„Tento přístup je dle výzkumů i našich zkušeností z pohledu poměru výnosu a rizika ta nejlepší cesta pro dlouhodobé, pravidelné investování – třeba právě na důchod. Kromě portfolií skládaných Portu je ale populární i produkt vlastní strategie, kde si investoři svůj investiční mix skládají sami. Tuto cestu volí přibližně čtvrtina našich klientů,“ sdělil pro SZ Byznys produktový ředitel Portu Martin Luňáček.

Oblibu si v rámci DIP našlo podle Luňáčka také investování do kryptoměn skrze ETP, což je investiční nástroj obchodovaný na burze podobný jako ETF. I ty lze na Portu do DIP zahrnout.

„Právě instrument na kryptoměnu bitcoin je pátým nejoblíbenějším, který investoři do svých investičních strategií zahrnují. Před ním se nacházejí jen ETF na známé indexy jako americký S&P 500, ve kterém mají investoři vůbec největší objem prostředků. Lidé ale dost věří i sektorům čisté energie, robotiky a kyberbezpečnosti,“ dodává Luňáček.

Analytik Marcel Vanduch z Partners tvrdí, že v případě této finančně poradenské společnosti je řešení DIP většinou částí širšího investičního portfolia jednotlivých klientů. „Větší zájem evidujeme mezi generací dnešních třicátníků a zpravidla jde o akciová řešení, která mají ve velmi dlouhém investičním horizontu nejzajímavější výnosový potenciál,“ říká pro SZ Byznys Vanduch.

Tvorba celkového investičního portfolia je podle analytika většinou nejenom o DIP, ale pokud by mělo být dlouhodobé portfolio stavěno pouze s vizí zajištění klidného finančního stáří, pak největší část by tvořil akciový fond se zaměřením na akcie velkých světových společností z vyspělých trhů.

„Menší část by pak tvořil fond zaměřený na investice do akcií rozvíjejících se trhů, dále akcie menších společností z pohledu tržní kapitalizace a vhodným doplněním mohou být nějaké sektorové fondy, jako například zdravotnictví či technologie,“ dodává Vanduch.

Doporučované