Hlavní obsah

Sazby hypoték mírně rostou, ale zájem o ně se vrací

Foto: Seznam Zprávy

Úrokové sazby hypoték mírně stouply, Češi si však na novou vyšší cenu za úvěry na bydlení začínají zvykat.

Reklama

Češi si zvykají na vysoké úrokové sazby hypoték. Ačkoliv proti březnu objem nových úvěrů dodržel sezonní tradici a klesl, stále je na nejvyšších úrovních od poloviny loňského roku i přes to, že šly úroky mírně nahoru.

Článek

Sazba kolem šesti procent ročně už není pro Čechy překážkou v pořizování bydlení, ukazují data České bankovní asociace (ČBA). Banky a stavební spořitelny podle nich poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 10,6 miliardy korun.

Meziměsíčně se sice objem poskytnutých hypoték snížil o 16 procent, dubnová aktivita na hypotečním trhu však bývá oproti březnu pravidelně slabší. Po zohlednění sezonnosti objem poskytnutých hypoték v dubnu meziměsíčně vesměs stagnoval.

Objem i počet hypoték se tak v dubnu a březnu stále nachází na nejvyšších úrovních od poloviny loňského roku, kdy začal trh citelně zamrzat, uvádí ČBA v rámci pravidelného Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Počet nově poskytnutých hypoték se pak v dubnu snížil na 2,9 tisíc po bezmála 3,5 tisíci v březnu. I v tomto ohledu se navzdory meziměsíčnímu poklesu dubnová hodnota po březnu pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku. Nadále však jde o nízký počet ve srovnání s tím, že se průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku pohyboval kolem šesti tisíc a předloni pak dosahoval 9,5 tisíce.

„Hodnoty posledních dvou měsíců tak naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, ačkoli oproti minulosti zůstává nadále výrazně utlumený. Z meziročního pohledu byl v dubnu objem poskytnutých hypoték nižší o 40 procent oproti březnovému 60procentnímu poklesu, což jde na vrub snižující se srovnávací základně z loňského roku,“ konstatuje asociace ve své zprávě.

Mírný pokles úrokových sazeb pozorovaný v předešlých měsících se v dubnu zastavil a úroková sazba u nových hypoték bez refinancování mírně vzrostla, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta ročně, což podle asociace souvisí s letošní rozkolísaností tržních úrokových sazeb na trhu.

Aktuální úroková míra se tak dostala zpět na úroveň z února letošního, resp. října minulého, roku. Nadále tak platí, že se nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách, podotýká ČBA.

„Nabídkové úrokové sazby nově poskytnutých hypoték se drží mírně nad hranicí šesti procent a od loňského července se tak výrazněji nezměnily. Náklady na pořízení vlastního bydlení jsou tak stále poměrně vysoké, jejich objem ale začíná mírně růst,“ konstatuje Petr Gapko, hlavní ekonom Moneta Money Bank.

Inflace však podle posledních čísel zmírnila své tempo a sazby hypoték tak mají podle zakladatele on-line finanční poradenské platformy Frenkee Jiřího Hluchého šanci na pokles.

„Moje přání je, abychom se na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu dostali pod pět procent, nicméně pořád jde o věštění z křišťálové koule a aktuální výše spíše českou ekonomiku přiškrcuje. Není to ale pouze o sazbě samotné. Pokud je kupovaná nemovitost kvalitní, má smysl si ji pořídit i za současnou sazbu,“ říká Hluchý.

Naopak pokud se na koupi spěchá jen kvůli nízkým úrokovým sazbám, je pak i úrok na úrovni pouhých dvou procent podle něj nesmyslně vysoký a drahý.

Průměrná hypotéka stoupla

Průměrná velikost hypotéky v dubnu nepatrně vzrostla, dostala se opět nad hranici tří milionů korun, kde se nacházela naposledy v červenci minulého roku. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu korun.

S nárůstem úrokových sazeb i výší průměrné hypotéky roste také průměrná splátka hypoték. Obecně nárůst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1,5 tisíce korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená šestiprocentní sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o šest tisíc korun.

Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pak pohybuje kolem šesti tisíc korun.

Celková situace na trhu naznačuje, že banky i stavební spořitelny v blízké době žádný velký boom úvěrů očekávat nemohou. Vzhledem k tomu, že si však Češi už na vyšší úvěrovou hladinu po několikaměsíčním šoku zvykli, nemusí se obávat ani významnějšího poklesu.

„Aktuální čísla zatím nepředpokládají výrazné obrození na hypotečním trhu. Výrazný pokles hypotečních sazeb nyní nelze předpokládat, ale přesto mírný nárůst v objemu poskytnutých úvěrů za poslední měsíce evidujeme,“ nastiňuje další vývoj Filip Beneš, manažer hypotečních úvěrů UniCredit Bank.

Reklama

Doporučované