Hlavní obsah

Zajištění na stáří má vést přes akcie. Stát podpoří i cenné papíry z ciziny

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Češi budou moci od ledna investovat se státním příspěvkem novým způsobem – nakupováním cenných papírů. Jakým způsobem to budou moci dělat, do čeho budou moci investovat a jak to podpoří stát? SZ Byznys přináší základní přehled.

Článek

Od Nového roku by mohl český kapitálový trh obohatit takzvaný DIP (dlouhodobý investiční produkt), který nyní leží na stole senátorům. Češi se jeho prostřednictvím budou moci nově s pomocí státu zajistit na stáří tak, že budou minimálně 10 let investovat své peníze například do regulovaných akcií, dluhopisů či bankovních vkladů.

„Důležité je, že DIP se neomezuje pouze na poskytovatele v České republice, ale bude možné využít i poskytovatele v zahraničí, pokud splní podmínky, které jim ukládá zákon. Například tak bude možné investovat pomocí obchodníka s cennými papíry, který je usazen v jiném členském státě EU, i do nástrojů, které byly emitovány v jiných členských státech EU nebo i mimo EU, ale opět za splnění základních zákonných podmínek,“ řekl na online konferenci na portále Patria.cz Dušan Hradil, vrchní ředitel sekce finanční trhy Ministerstva financí ČR.

Státní podpora bude probíhat stejnou formou, jakou bylo doposud podporováno životní pojištění a produkty třetího penzijního pilíře (penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření). Tedy odpočtem od základu daně.

Zatímco dosud si šlo takto ročně odečíst 24 tisíc korun za spoření na penzi a 24 tisíc za životní pojištění, od nového roku si lidé budou moci odpočítat 48 tisíc bez ohledu na to, do jakého produktu si spoří, či jak je kombinují. Ve výsledku tak ročně budou moci na daních ušetřit až 7200 korun.

Daňové zvýhodnění má však jednu základní podmínku. Lidé musejí do DIP investovat dlouhodobě, konkrétně minimálně 10 let, a peníze si mohou vybrat nejdříve v 60 letech. Pokud by si potřebovali vybrat peníze dříve, tak až na pár výjimek (invalidita třetího stupně či třeba převádění naspořených prostředků k jinému poskytovateli DIP), budou muset daňovou výhodu vrátit. Platí to i pro případné dividendy z akcií, které také musejí zůstat v systému.

„Proběhne to formou dodanění jako mimořádný příjem ze zaměstnání, jako to známe u ‚životka‘ či ‚penzijka‘,“ upřesnil, jak dodanění vypadalo, Hradil.

Grant Bowers, viceprezident a portfolio manažer ve společnosti Franklin Equity Group, který na konferenci také vystoupil, je přesvědčený o tom, že DIP je pro české investory dobrou šancí na bohatší stáří.

Nulové zdanění výnosů neprošlo

„V USA je podobné spoření velmi efektivní. Je zaměřeno na dlouhodobé investice, takže k penězům nemáte přístup, pokud nejste v kritické situaci. Díky tomu máte tendenci přijímat trochu větší riziko oproti fixním výnosům, protože pokud peníze vložíte pouze do stabilní hodnoty nebo pevných výnosů, tak během cyklu neudržíte krok s inflací. Dlouhodobé investování vám může pomoci překonat inflaci,“ vysvětloval Bowers.

Zatímco ve Spojených státech se výnosy z takovéhoto dlouhodobého spoření nedaní, v Česku, které se při přípravě zákona na podporu kapitálového trhu inspirovalo v zahraničí, se tuto zásadu nepovedlo prosadit.

„Původní návrh s tím počítal, ale s ohledem na bezpečnější a konzervativnější nastavením DIP byla tato otázka upravena tak, že se aplikují pravidla, která platí běžně pro transakce s cennými papíry. Nicméně v zahraničí to je běžné a já věřím, že se tento princip později vrátí,“ navázala v konferenci na slova předřečníka Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT).

Anketa

Založíte si DIP?
Ano
31,7 %
Zatím nevím
12 %
Ne
56,3 %
Celkem hlasovalo 992 čtenářů.

Podle ní je DIP atraktivní řešením i pro mladší generace, které projevují o investice už delší dobu zájem. „Právě DIP jim umožní zainvestovat na hodně delší dobu, a to se státní výhodou ve formě odečitatelné položky,“ říká šéfka AKAT.

Důležité podle ní je ale zvolil si při investování takového finančního partnera, na kterého dohlíží stát a který dlouhodobě působí na trhu. „Je třeba správně vybírat a investovat u někoho, kdo si zaslouží mou důvěru, aby to za 20 až 30 let vypadalo dobře,“ dodala Brodani.

Zákon začne od nového roku platit v případě, že ho senátoři schválí do 21. prosince a následně ho podepíše prezident.

Co to je DIP?

DIP (dlouhodobý investiční produkt) se od 1. ledna stal novým, státem podporovaným investičním produktem, pomocí kterého se Češi mohou lépe zajistit na stáří. Oproti tradičním penzijním plánům nabízí DIP pružnější možnosti investování s potenciálně vyšším zhodnocením.

Kde si jde DIP zřídit? Ve státem regulovaných institucích: banka, spořitelní a úvěrní družstvo, obchodník s cennými papíry (regulovaný), investiční společnost, samosprávný investiční fond, zahraniční poskytovatel s oprávněním poskytovat služby v Česku.

Do čeho jde investovat: Do státem regulovaných produktů: bankovní vklady; akcie obchodované na regulovaném trhu; dluhopisy, jejichž emitentem je členský stát EU, zahraniční banka nebo centrální banka takového státu; kryté dluhopisy (hypoteční zástavní listy), podílové fondy a burzovně obchodované fondy (ETF); zajišťovací deriváty, které nejsou investičním cenným papírem a které jsou sjednány výhradně za účelem zajištění majetku v rámci DIP, je-li hodnotou, ke které se vztahuje hodnota tohoto nástroje, úroková míra, měnový kurz nebo měna.

Do čeho nejde investovat: Do většiny firemních dluhopisů, které nejsou obchodovány na regulovaném trhu; do rizikových instrumentů, jako jsou například pákové investiční cenné papíry.

Jak funguje daňové zvýhodnění? Od základu daně si jde odečíst celkovou roční sumu všech vkladů do DIP portfolia až do výše 48 tisíc korun ročně za předpokladu, že pro daňový odpočet již investor nevyužije jiné státem podporované produkty – známé penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření, životní pojištění a nově také pojištění dlouhodobé péče. Investice do všech produktů však jde libovolně kombinovat až do maximální částky na odpočet. Daňové zvýhodnění může využít při přispívání zaměstnanci i zaměstnavatel – a to do výše až 50 tisíc korun ročně.

Kdy půjde peníze vybrat? Po 120 měsících spoření a dosažení věku minimálně 60 let. Existují výjimky na předčasný výběr – invalidita třetího stupně a další, převedení prostředků k novému poskytovateli DIP.

Co zaplatím za předčasný výběr? Při nesplnění podmínek bude třeba dodanit do té doby uplatněné daňové zvýhodnění společně s příspěvky zaměstnavatele až 10 let zpětně.

Reklama

Doporučované