Hlavní obsah

Pohledávky za sto miliard. Peníze dluží MMF Argentina, Ukrajina i Egypt

Foto: Tada Images, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Mezinárodní měnový fond má na světě již necelou stovku dlužníků, vůči kterým má pohledávky v hodnotě zhruba 110 miliard dolarů. Největší podíl na tom má Argentina s necelými 31 miliardami dolarů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Více než dvacetkrát za posledních šedesát let. Tolikrát zachraňoval Mezinárodní měnový fond (MMF) Argentinu. Jedna z největších zemí Latinské Ameriky a člen skupiny G20 se s dluhy potýká dlouhodobě, jen na konci minulého roku byla roční inflace v zemi 211,4 %.

Na začátku roku se tak dohodla nová vláda libertariánského prezidenta Javiera Mileiho s představiteli MMF na sedmém přezkumu programu a uvolnění nových prostředků na splácení dluhu vůči fondu.

Zájem MMF o zemi je logický – Argentina je největším dlužníkem fondu. Její závazky jsou téměř trojnásobné oproti druhému Egyptu. Do nejzadluženější desítky zemí se dostala i jedna evropská.

Ukrajina je totiž kvůli ruské agresi do značné míry odkázaná na mezinárodní pomoc, odhaduje se, že invaze způsobila ztrátu třetiny ekonomiky země. Země dluží Mezinárodnímu měnovému fondu devět miliard dolarů, jen na konci minulého roku Výkonná rada MMF schválila vyplacení 900 milionů dolarů Ukrajině ze záchranného úvěrového programu.

Celkem dluží MMF téměř 100 zemí a celkový součet všech těchto dluhů činí 110 miliard dolarů. Na výše uvedené země (prvních 10) připadá necelých 70 % těchto dluhů. Nepočítaje napadenou Ukrajinu, první evropský stát je Srbsko na 24. místě.

Pokud ale vezmeme dluh vůči fondu jako podíl HDP země, pořadí se změní. Na prvním místě je Srbsko, které má vůči fondu závazky v hodnotě více než dvou pětin svého HDP, až za ním končí africké země. První z nich – Surinam – má tento ukazatel o deset procentních bodů nižší.

Mezinárodní měnový fond je organizace přidružená k OSN založená v roce 1944. Její cíl je například usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci nebo podporovat stabilitu směnných kurzů. Podporuje hospodářský růst zemí poskytováním finanční pomoci a poradenstvím v oblasti politik zaměřených na zvýšení stability, produktivity a pracovních příležitostí.

Země žádají MMF o půjčky na řešení hospodářských krizí, stabilizaci svých měn, provádění strukturálních reforem a zmírnění potíží s platební bilancí.

Doporučované