Hlavní obsah

Předlužená TV Barrandov dostala soudní ochranu a tři měsíce na záchranu

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Soukup už televizi neřídí, dluhy po něm řeší nový společník.

Reklama

Soud vyhověl televizi a vyhlásil moratorium na vymáhání dluhů. Předlužená firma má tři měsíce na sepsání záchranného plánu a dohodu s věřiteli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nový management, který loni vystřídal Jaromíra Soukupa v TV Barrandov, uspěl u soudu s žádostí o ochranu před věřiteli. Pražský Městský soud vyhlásil televizi takzvané moratorium, a to na dobu tří měsíců.

Věřitelé během této doby nesmějí proti televizi podnikat žádné sólové kroky, aby své pohledávky vymohli přednostně. To se týká například majitelů barrandovského areálu, kteří televizi před měsícem kvůli dluhům dočasně odstřihli od elektřiny a nechali vyhlásit exekuci.

„Účelem moratoria je ochrana majetku dlužníka do doby dokončení a hlasování o reorganizačním plánu, aby bylo zabráněno individuálnímu vymáhání nároků ze strany věřitelů,“ uvádí soudce Zdeněk Douděra v odůvodnění moratoria, které se objevilo v insolvenčním rejstříku v úterý ráno.

Ochrana se konkrétně týká firmy Barrandov Televizní Studio, která je držitelem vysílací licence. Podle soudního dokumentu má dluhy ve výši 991 milionů korun a „nachází se v ekonomickém stavu naplňujícím definici úpadku“. Jinými slovy není schopna na zaplacení všeho sama vydělat.

Soud ale zároveň dal firmě za pravdu v tom, že by měla dostat šanci dál vysílat a vymanit se z dluhů takzvanou reorganizací. Tedy dohodou s věřiteli, že část pohledávek odepíšou, a to v naději, že díky dalšímu fungování firmy dostanou zpět alespoň něco a že tato cesta bude pro ně výhodnější než likvidace a rozprodej majetku.

„Pokračování provozu dlužníka je v zájmu maximálního možného poměrného uspokojení všech věřitelů dlužníka,“ konstatuje soudní usnesení, odůvodněné mimo jiné tím, že reorganizaci podporuje víc než polovina věřitelů. Finální dohoda s nimi má být součástí reorganizačního plánu, který se nyní bude vyhotovovat.

Exekuce, proti kterým soud televizi ochránil, podaly dvě firmy. Barrandov Studio ze skupiny miliardáře Tomáše Chrenka, jemuž areál patří a potřeboval donutit televizi k placení za proud. A komunikační agentura KNOWLIMITS Group.

Krizi v televizi od října řeší nový management dosazený Janem Čermákem, formálně polovičním vlastníkem někdejší mediální skupiny Jaromíra Soukupa, který má ale v televizi a v dalších firmách kolem ní od loňska hlavní slovo. Čermák se profiluje jako specialista na oddlužování kolabujících firem a Soukup ho do televize vpustil na podzim v naději, že krizi vyřeší.

„Současné zadlužení a struktura splatností určitě představují pro TVB problém, který jsme ale schopni řešit v čase. Současně, když vezmeme v potaz minulou ziskovost TVB, určitě má potenciál fungovat a postupně tyto závazky umořovat. Věřím i tomu, že při zlepšení v programu se zvýší sledovanost a tím i příjmy, pořád jde o 4. nejsledovanější stanici v ČR. Pro všechny dává rozhodně smysl, aby byla v provozu a co nejziskovější, zatímco její ‚zaříznutí‘ by věřitelům přineslo mnohem menší výtěžnost, pokud vůbec nějakou. Hodnota hmotných aktiv je zde malá, zatímco hodnota běžícího byznysu je řádově vyšší,“ uvedl pro SZ Byznys Čermák.

Reklama

Doporučované