Hlavní obsah

Do prodeje jdou dluhopisy na spásu Barrandova a na kostlivce po Soukupovi

Foto: TV Barrandov

Jaromír Soukup, zakladatel a spolumajitel TV Barrandov.

Reklama

aktualizováno •

Nový společník Jaromíra Soukupa v TV Barrandov nabízí „spolujízdu“ drobným investorům. Dává do prodeje obligace, aby měl na zaplacení starých dluhů. Kupovat je mohou i drobní střadatelé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedle sázek na boxerský um Jaromíra Soukupa, s kterým dnes vystoupí v populární show Clash of the Stars, má veřejnost nově šanci investovat také do podnikání televize Barrandov.

V říjnu ji ovládl nový Soukupův společník Jan Čermák, který nyní v rámci snah o její záchranu dává do prodeje dvoje dluhopisy. Jedny pro větší specializované investory a druhé pro drobné střadatele.

Peníze zvenčí mají pomoci udržet předlužený podnik v chodu a zamezit konfliktům, jako byl ten z minulého víkendu, kdy barrandovské kanály kvůli odpojení proudu přestaly na pár hodin vysílat. Čermák sází na svoje zkušenosti z jiných podobných případů, kdy problémovým podnikům domluvil u věřitelů úlevy a udržel je tak při životě, byť obvykle na úkor původních vlastníků.

„Byl to ad hoc nápad,“ uvedl Čermák pro SZ Byznys na vysvětlenou k nabídce dluhopisů, která se bez větší publicity objevila během ledna na aukčním portálu Dluhopisomat. Až dosud o ní Čermák nikde nemluvil. Ale považuje ji za jedinečnou v tom, že obchodníci s dluhy jeho typu obvykle veřejnost do svých akcí nezapojují a pracují s vlastními penězi.

Převzetí celkem velké televize je věc, která by mohla veřejnost i investičně zajímat.
Jan Čermák, nový spolumajitel televize Barrandov

Kdo bude chtít na ekonomický happyend Barrandova vsadit, může se přidat už od částky 50 tisíc korun. Tolik je minimální vklad do prvního druhu obligací, splatných po čtyřech letech s úrokem 10 procent ročně. Druhý typ má trochu jiné zajištění, ponese osm procent a minimální vklad činí pět milionů.

Obstarat cizí kapitál pro rizikový projekt tohoto druhu je podle Čermáka obvykle drahé. Barrandov je ale velké sousto, které považuje za potenciálně dost výnosné na to, aby se o osm až deset procent ročně s investory podělil. „Převzetí celkem velké televize je navíc věc, která by mohla veřejnost – i investičně – zajímat,“ doufá Čermák.

Soukup – dříve majitel úspěšné reklamní agentury, vytížený moderátor s vlastními politickými ambicemi – odevzdal v říjnu Čermákovi poloviční podíl v celé své mediální skupině výměnou za příslib, že nový společník urovná dluhy a udrží vysílání. „Situace k tomu nazrála, dál k tomu nemám co říct,“ uvedl tehdy na dotaz SZ Byznys. „Dohodli jsme se a já jsem tomu rád. Je to tak v pořádku,“ dodal v říjnu Soukup.

Chod televize poté převzal Čermákův tým a Soukup na otázky o jejímu fungování přestal odpovídat. Bez reakce nechal i dotazy k nově nabízeným dluhopisům. Vstup proběhl tak, že Čermákova firma Servis-24 získala poloviční podíl v Soukupově firmě Empresa, kam spadá jak televize, tak třeba časopis Týden. 

Jak zaplatit za elektřinu

Servis-24 se profiluje jako specialista na řešení krizových situací v předlužených firmách, kde výměnou za vlastnický podíl pomáhá ustát tlak věřitelů – třeba tím, že s nimi dohodne odepsání části pohledávek tak, aby šlo fungovat dál bez hrozby úpadku.

Čermák má pověst tvrdého obchodníka se slabostí pro podobně problematické případy. V 90. letech byl odsouzen za podvod v nepřímém úmyslu kvůli pozdnímu splacení vlastních dluhů, což později vysvětloval jako mladistvou hloupost. V Mariánských Lázních se mu povedlo po ruských předlužených vlastnících získat hotel Nabokov, ve Zlíně získal firmu NWT. Vedle podnikání Čermák v 90. letech závodil na ralley Paříž–Dakar.

Foto: Servis-24, Seznam Zprávy

Jan Čermák.

„Riziko investorům v našem případě zajišťujeme jednak plošným ručením holdingu a jeho členů, jednak přímo zástavním právem,“ uvedl Čermák teď v odpovědi na otázku, jaké záruky případným investorům nabízí. Za peníze budou ručit jeho další firmy, dále nabízí zajištění majetkem, mimo jiné pohledávkami, zajištěnými akciovým podílem ve firmě BTS, která vlastní televizní licenci.

Nově získané peníze by měly posloužit na vyplacení věřitelů, jako byly například České radiokomunikace. Jejich nároky Čermák vyřešil dohodou, jinak televizi hrozilo odpojení od signálu. Přísunem nových peněz by se mu uvolnily ruce k řešení dalších obtíží.

Jednou z nich bylo již zmíněné odstřižení od elektřiny. Televize sídlí v areálu barrandovských studií Tomáše Chrenka, spoluvlastníka Třineckých železáren nebo zdravotnické skupiny Agel. Studia zajišťovala i přísun elektřiny, ale kvůli dluhům televize o proud přišla a musela ho začít sama vyrábět s pomocí nouzově přistavěných dieselových generátorů.

Čermák líčí dluhy za elektřinu jako „kostlivce ve skříni“, tedy jako něco, s čím původně nepočítal, ale chápe nutnost to vyřešit. „Jedna z možností je, že by se uvolněné peníze ve skupině mohly použít na odkup pohledávky Barrandov Studio, ale není to dané. Každopádně chceme situaci s Barrandov Studio korektně vyřešit co nejdříve. Celá ta situace z víkendu vznikla do značné míry vinou nedorozumění, je dost nešťastná a rád bych tomu do budoucna předešel,“ uvedl.

„Ručím vlastní pověstí“

Desetiprocentní dluhopisy pro drobné střadatele mají v prvním kole dohromady vynést 24 milionů, v případě zájmu můžou pak přijít další emise. „Dluhopisy vydává entita založená čistě za účelem emise, ale za splacení ručí čtyři firmy z holdingu, které mají více než desetiletou historii,“ dodal k zárukám. „Tou nejzásadnější garancí je moje pověst. Člověk, který by si půjčil od retailu a nesplatil, by velmi významně poškodil svou reputaci i reputaci všech dalších projektů,“ doplnil Čermák.

U druhého typu cenných papírů s minimálním vkladem pět milionů nejde technicky vzato o dluhopisy, ale o takzvanou investorskou zápůjčku. „Je tu nižší úročení, je tu jiný typ jištění (pohledávky zajištěné majetkem dlužníka) a není předem určeno, jaké pohledávky se budou za tyto peníze vykupovat. Jde o nástroj vhodný pro velké, zkušené investory,“ přibližuje Čermák.

Soukup podle něj dál drží v televizi poloviční podíl a na všech větších rozhodnutích se podílí. Prodej dluhopisů s ním ale nijak přímo nesouvisí. „Tohle je čistě iniciativa S-24 holding, tedy moje. Jaromír Soukup o ní samozřejmě ví a souhlasí, protože pro televizi dává rozhodně smysl,“ dodal Čermák.

Reklama

Doporučované