Hlavní obsah

Podezření se potvrdilo. Pumpaři si zvýšili marže, ukázaly kontroly

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo financí při kontrolách zjistilo, že prodejci pohonných hmot drží marže nahoře – nebýt toho, tak by benzin a nafta mohly být levnější.

Článek

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic.

Přesáhly průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutaly od květnových a červnových výsledků, kdy se marže držely na velmi nízké úrovni. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

„Minulý týden jsme iniciovali schůzku s asociacemi petrolejářů a velkými hráči na trhu čerpacích stanic, na které jsme apelovali, aby své marže snížili zpět na akceptovatelnou úroveň,“ uvedl Weiss.

Mluvčí upozornil na to, že pokud by výsledky kontrol ukázaly na nepřiměřeně vysoké marže, pro které by neexistovalo důvodné vysvětlení, je ministerstvo připraveno přijmout konkrétní řešení včetně možnosti cenové regulace stanovující maximální výši marže. Ministerstvo začalo marže kontrolovat v březnu.

Od června platí nižší spotřební daň z pohonných hmot o 1,50 koruny, prozatím na čtyři měsíce. Nicméně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevyloučil, že by toto opatření mohlo trvat i déle – alespoň u nafty.

Už při zavádění tohoto opatření však mnozí varovali, že by pumpaři mohli snížení využít, aby si vylepšili vlastní výsledky – což červnové kontroly neukázaly, červencové však ano.

Ceny pohonných hmot v Česku však od minulého týdne klesly a zlevňování navíc zrychlilo. Benzin Natural 95 se u čerpacích stanic prodává v průměru za 44,14 Kč/l, což je o 1,26 koruny méně než před týdnem. Nafta pak zlevnila o 0,89 Kč na průměrných 44,94 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Reklama

Doporučované