Hlavní obsah

Sice fronta, ale úspora až čtyři koruny. Češi jdou po levnějších benzinkách

Foto: Martina Machová, Seznam Zprávy

Fronta u benzinky ONO v Sukoradech u Mladé Boleslavi.

Reklama

Rostoucí ceny benzinu mění návyky některých řidičů. Ti vyměňují nablýskané značkové benzinky za levnější. Fenoménem levného tankování je už řadu let rodinná síť čerpacích stanic ONO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někteří řidiči s rostoucími cenami pohonných hmot začínají preferovat levnější benzinové pumpy. U sítě tankovacích stanic ONO, které jsou nízkými cenami dlouhodobě proslulé, se v posledních měsících tvoří ještě větší fronty než obvykle.

Zatímco „značkové“ benzinky prodávaly v minulém týdnu benzin kolem 47 korun za litr, u dálnic i o dvě koruny dráž, u ONO byl litr Naturalu 95 v daném týdnu i za 42,90.

Že k pobočkám rodinné sítě benzinek začalo jezdit více lidí, si všiml i řidič Martin, se kterým hovořila redaktorka Seznam Zpráv na pumpě v Sukoradech u Mladé Boleslavi. „Je tady víc aut než normálně. A když pojedete do Nýřan, tam je to úplně narvané,“ popisuje mladý šofér. Tankovat sem jezdí běžně, proti ostatním čerpačkám prý pravidelně ušetří tři až čtyři koruny na litru.

Zvýšení zájmu o jejich stanice potvrzují i provozovatelé. „S výrazným nárůstem cen koncem února a začátkem  března jsme zaznamenali zhruba 20% nárůst zákazníků. Jednalo se hlavně o nové zákazníky, kterým určitě vadilo prudké zvýšení cen pohonných hmot,“ napsal Seznam Zprávám spolumajitel sítě ONO Petr Ondra.

V současné době podle něj firma pozoruje asi 10% nárůst oproti průměru.

S jasným záměrem ušetřit přijel ke stojanu i Tibor z Přerova, který s rodinou jede na dovolenou. „Než jsme vyrazili, díval jsem se, kde je ONO, abych tam mohl natankovat,“ uvedl. Vezme plnou nádrž. „Vyplatí se to, je to levnější než ostatní benzinky.“

Na sukoradskou benzinku dorazila i řidička Zdenka, která bydlí u Jičína. „Délka fronty závisí na tom, jestli je všední den nebo víkend,“ říká.

Anketa

Vybíráte si benzinku podle ceny?
Ano
90,8 %
Ne
5,6 %
Někdy
3,6 %
Celkem hlasovalo 7955 čtenářů.

Síť čerpacích stanic ONO založili v roce 1994 bratři Jiří a Petr Ondrovi. Jejich první benzinka stála v Plzni. „Nikdo u nás moc nezastavoval, tak jsme si řekli, že nemusíme mít tři koruny na litru, že nám stačí kačka. A najednou se objevily fronty,“ popsal Jiří Ondra před několika lety pro Forbes.

Strategii, která se jim vyplatila, si drží doteď. „I v současné době stále držíme průměrnou  korunovou marži,“ potvrdil Seznam Zprávám Petr Ondra. Již zmiňovaný Forbes firmu obou bratrů zařadil na 40. místo v žebříčku 160 největších rodinných firem Česka.

Reklama

Doporučované