Hlavní obsah

Ročně se odhalí tisíce krádeží elektřiny. Zloději riskují pokutu i ránu proudem

Foto: Pixabay

Elektroměr může počítat i spotřebu, o které zákazník neví.

Reklama

ČEZ ročně odhalí tisíce černých odběrů elektřiny. Buď si lidé sami upravují elektroměr, nebo se napíchnou na souseda. Riskují přitom návštěvu policie, pokutu a hlavně úraz proudem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každá třetí kontrola odhalí „černý“ odběr elektřiny. Distributorům a dodavatelům způsobují neoprávněné odběry škody za desítky milionů korun. V některých případech přitom stačí přepojit drát.

„Na distribučním území ČEZ Distribuce provedeme každoročně cca na 7000 kontrol, z tohoto počtu se u zhruba třetiny případů podezření na neoprávněný odběr potvrdí,“ říká Soňa Holingerová, mluvčí společnosti ČEZ Distribuce, která zajišťuje distribuci elektřiny na největším území Česka.

PREdistribuce počty nelegálních odběrů elektřiny nesděluje. „Rozhodně jich není tolik, že by to nějak ‚ohrozilo‘ ekonomiku firmy. Na druhou stranu samozřejmě černým odběrům věnujeme náležitou pozornost,“ uvedl mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Distributoři energií pak řeší dva problémy. Buď odběratel manipuluje s vlastním elektroměrem sám a vědomě, aby nemusel tolik platit za elektřinu, nebo se naopak k němu někdo „napíchne“ a odebírá elektřinu, kterou za něj platí poškozený.

První případ, který vyžaduje zásahy do elektroměru, je pro laika hůře proveditelné, neboť zařízení je zaplombované. Naopak napojení na elektroměr někoho jiného je podle oslovených expertů jednodušší, pokud podvodník elektrotechnice trochu rozumí.

Závada měřicího zařízení tak nemusí být jen chybou zákazníka. Za jeho stav však odpovídá odběratel bez ohledu na to, jak k poškození elektroměru došlo, a to i v případě, kdy je rozvaděč na veřejně přístupném místě.

Co spadá pod neoprávněný odběr?

K odběru „na černo“ může dojít u elektřiny, plynu i tepelné energie. Charakteristiku upravuje energetický zákon, konkrétně u neoprávněného odběru elektřiny § 51.

Rozumí se jím odběr po opakovaném neplnění platebních povinností, odběr bez měřicího zařízení, připojení nebo odběr elektřiny z té části zařízení, kterým prochází neměřená elektřina, ale i odběr elektřiny naměřený zařízením, které odběr nezaznamenalo, nebo jej zaznamenalo špatně, protože do něj někdo neoprávněně zasáhl a výrobci elektřiny, obchodníkovi či distributorovi byla způsobena škoda. Neoprávněný odběr může být naměřen i zařízením, které nebylo do soustavy připojeno distributorem, nebo vykazuje chyby v měření spotřeby, a to ve prospěch zákazníka.

Zákon neoprávněný odběr elektřiny z elektrizační soustavy zakazuje.

V posledních pěti letech však počet podvodů stagnuje, meziročně se liší jen v řádu procent. ČEZ Distribuce však připouští variantu, že počet neoprávněných odběrů kvůli růstu cen energií vzrostl. „Je to jedna z teorií, se kterou pracujeme. Statisticky ale nelze potvrdit, zda narůstá počet neoprávněných odběrů, nebo úspěšnost odhalování díky digitalizaci a novým metodám,“ vysvětluje Holingerová.

PREdistribuce nárůst černých odběrů nezaznamenala, ale v poslední době je pro ni díky modernizaci snazší krádeže elektřiny odhalit. „Významnou roli zde v poslední době hraje digitalizace a pochytření sítě. Nestandardní chování v síti je díky tomu z pohledu distributora snadněji odhalitelné,“ říká Hanzelka.

Největší distributor elektřiny v Česku však každoročně zaznamená neoprávněný odběr elektřiny v hodnotě 40 až 50 milionů korun.

Škoda ale nemusí být jen finanční. „Často těmto zlodějům elektřiny ani nedochází, že při tom sebe i ostatní vystavují riziku úrazu elektrickým proudem a ohrožují tak zdraví i majetek ostatních,“ upozorňuje Holingerová.

Za neoprávněný odběr je považována i situace, kdy je elektroměr v pořádku, ale zákazník za odebranou energii neplatí. „Odhalené případy řešíme na místě přerušením dodávky, dohodou, finančním vyrovnáním za způsobené škody a pak teprve opětovným připojením,“ říká Hanzelka. Upozornění na odpojení od elektřiny musí dodavatel svému zákazníkovi poslat alespoň 30 dní předem.

„Ke každému neoprávněnému odběru spojenému s klasickou krádeží elektřiny je vždy volána Policie ČR, takže případ často končí až u soudu,“ říká Holingerová. V případě krádeže pak odběrateli hrozí pokuta v řádech tisíců korun.

Jak neoprávněné odběry řešit?

Distributoři doporučují zákazníkům, aby si pravidelně kontrolovali elektroměrový rozvaděč (zařízení pro přímé měření spotřeby elektřiny v domech a pro připojení k distribuci proudu). Pozornost by odběratelé měli věnovat především tomu, zda jsou všechna místa v rozvaděči zaplombovaná. „Konkrétně jde o úřední značky v horní polovině elektroměru, zda úplně nechybí nebo nejsou nějak poškozené nebo zdeformované,“ říká Holingerová.

Pokud se odběrateli zdá, že s jeho rozvaděčem někdo manipuloval, nebo je zdeformovaný, měl by situaci řešit. „Zákazník musí své podezření nahlásit obchodníkovi či distributorovi a ten situaci prověří,“ doporučuje Hanzelka.

Jinak zákazník může odhalit podezření na neoprávněný odběr až ze svého vyúčtování. Pokud se naúčtovaná spotřeba výrazně liší od předchozích let a v odběrném místě se přitom nezměnil charakter spotřeby, může k podvodu docházet.

Zákazník může vyúčtování reklamovat, ale je třeba pro to získat reálný stav elektroměru. „Reklamaci uplatňuje zákazník, měl by tak učinit prostřednictvím obchodníka. Klientům také v průběhu roku doporučujeme zasílat přes svého obchodníka kontrolní samoodečty. Takových může klient poslat i deset během roku + jedenáctý na konci roku,“ říká mluvčí distribuční společnosti E.GD Roman Šperňák.

Odběratel by si měl nechat zkontrolovat elektroměrový rozvaděč také v případě, když se přestěhuje, aby předešel případnému neoprávněnému odběru z předchozího období. „Dále je třeba dát pozor na to, že při odstěhování z bytu by neměli lidé zapomínat řádně a včas odhlásit odběr či vyřídit přepis na jinou osobu,“ upozorňuje Holingerová.

Reklama

Doporučované