Hlavní obsah

Hlavatý: Za distribuci elektřiny máme zaplatit o 136 procent více než letos

Foto: Juta, Seznam Zprávy

Jiří Hlavatý je majitel textilní společnosti Juta.

Reklama

Regulovaná složka ceny energií má podražit. Ministr Jozef Síkela podnikatele ubezpečoval, že zdražení nebude zásadní a cena samotného proudu naopak bude klesat. Majitel Juty Jiří Hlavatý ale zjistil, že zaplatí o 136 procent více.

Článek

Je tu zřejmě první konkrétní výpočet, o kolik si v příštím roce firmy připlatí za distribuci energií, tedy za regulovanou část celkové ceny energií. Majitel královédvorské Juty Jiří Hlavatý si o ni napsal přímo do ČEZ a propočet pro příští rok mu vyrazil dech. Za distribuci energií jeho firma zaplatí o 88 milionů – tedy 136 procent – víc než v letošním roce.

„Vláda, respektive pan ministr průmyslu Síkela v nedávných dnech mluvil o zvýšení ceny elektřiny pro příští rok řádově o jednotky procent. Nevěříme tomu, že by ministr průmyslu o takovém brutálním nárůstu 136 % dopředu nevěděl, říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Juty Jiří Hlavatý.

Co tvoří regulovanou složku ceny elektřiny?

Do regulované složky ceny elektřiny spadá:

  • Platba za distribuované množství elektřiny (inkasuje ji distributor energie a mimo jiné putuje na úpravy distribuční sítě, díky které se elektřina z výrobny dostává až do zástrčky spotřebitele, platí se za MWh).
  • Poplatky za obnovitelné zdroje energie (POZE, jde na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, především solárních elektráren vybudovaných během prvního solárního boomu, hradí se za MWh).
  • Cena za systémové služby (příjemcem je provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS, který zajišťuje rovnováhu výroby a poptávky, aby nedošlo k výpadku dodávek, platí se za MWh).
  • Měsíční platba za příkon dle velikosti jističe (do platby za jistič se promítá růst všech ostatních položek v regulované složce, platí se každý měsíc za odběrné místo).
  • Cena za činnost operátora trhu (tvoří ji poplatek za činnost Energetického regulačního úřadu, náklady na administraci související s výplatou a administrací POZE a cena související se zúčtováním odchylek mezi plánovaným a skutečně dodaným množstvím elektřiny, platí se měsíčně za odběrné místo).

Podle návrhu Energetického regulačního úřadu si totiž lidé i firmy od ledna připlatí právě za regulovanou složku ceny elektřiny, tedy za distribuci a další položky. Někde bude nárůst distribučních poplatků 28 procent, jinde přes 100. Zatímco silová složka cen energií klesá, regulovaná část od ledna vzroste. Regulovaná složka přitom tvoří zhruba 40 procent z celkové cifry na faktuře za elektřinu.

Regulované platby vláda pro letošní rok zmrazila, ale od roku 2024 už chce tyto náklady opět přenést na zákazníky. V růstu regulované složky ceny hraje velkou roli také návrat poplatků za obnovitelné zdroje, které od loňského října za spotřebitele hradil stát. Zatímco letos dává stát na dotace do cen energií asi 110 miliard korun, příští rok má hradit pouze část poplatku na obnovitelné zdroje ve výši 9,35 miliardy.

Firmy se navíc mají na poplatku za regulovanou část podílet ve vyšší míře než v minulosti. Svaz průmyslu a dopravy ČR se obává skokovosti cen regulovaných složek ceny elektřiny. To pak může mít vliv na inflaci a konkurenceschopnost českých firem. Například Třinecké železárny zaplatí podle svých propočtů příští rok přes 600 milionů korun ročně navíc, stejně tak huť Liberty Ostrava.

Zatímco letos dává stát na dotace do cen energií asi 110 miliard korun, příští rok má hradit pouze část poplatku na obnovitelné zdroje ve výši 9,35 miliardy.

Propočet cen energií pro příští rok máte přímo od dodavatele. Co vám napsal?

Cituji: „V letošním roce máte průměrnou cenu za distribuci cca 25 EUR za MWh. Finální cenu za distribuci na rok 2024 odhaduji kolem 59 EUR za MWh. Při vaší spotřebě cca 105 000 MWh/rok se jedná o platbu 6 195 000 EUR, což je nárůst 88 milionů korun, tedy zhruba 136 procent proti roku 2023. Pokud vláda nepomůže, bude to dle těchto čísel.“

Čekal jste to?

Nečekal. Vláda, respektive pan ministr průmyslu Síkela v nedávných dnech mluvil o zvýšení ceny elektřiny pro příští rok řádově o jednotky procent. Snažil se tímto uklidnit nás všechny, abychom nepodléhali panice, že dojde k výraznému zvýšení její ceny. Na několik dnů jsem se tímto jeho prohlášením uklidnil, bohužel jen do doby, kdy naše ekonomická ředitelka požádala našeho dodavatele elektrické energie ČEZ o výpočet distribučních poplatků navržených pro rok 2024.

Tuto informaci jsme potřebovali z důvodu tvorby a přípravy ročního plánu včetně rozpočtu. Při čtení odpovědi jsem se nejen já, ale i ona se domnívala, že se manažer prodeje ČEZ spletl o desetinné místo.

Jak velký problém je pro vás nárůst o 88 milionů?

Juta je textilní firma, tyto náklady do prodejních cen našich výrobků nedostane, jde o šílený nárůst. Nevěříme tomu, že by ministr průmyslu o takovém brutálním nárůstu 136 % dopředu nevěděl. Ve skutečnosti jde o vysávání dalších peněz od všech spotřebitelů.

Nebo spíš podnikatelů?

Vše, co vyděláme, se vrací zpět do firmy, takže vláda nebere mně, ale našim zaměstnancům. Nebude na zvyšování mezd, zlepšení pracovního prostředí, pracovních podmínek, snížení namáhavosti práce a ani na nutné další investice. Považuji to za manažerský debakl v řízení průmyslu. Nikdo nemá rád kritiku, ale takto zacházet s námi, jak vidíte na konkrétních číslech, si nezasloužíme. Toto rozhodnutí v době, kdy je na značné části všech trhů útlum, považujeme za nehorázné.

Na druhou stranu cena silové elektřiny se zase naopak bude snižovat.

V dnešním světě plném nejistoty, válek, nemůže nikdo tvrdit, co bude zítra, za týden, za měsíc, za rok. Pokud někdo toto ví, tak musí být snad domluven s těmi, kteří dokážou tyto procesy, které se budou v budoucnosti odehrávat, ovlivnit. Jiná odpověď mě nenapadá. Samozřejmě nevěřím politickým prohlášením, která se nám snaží namluvit, že nízké ceny silové energie pro průmysl v příštím roce nám vyrovnají nárůst cen regulovaných složek elektřiny.

V našem případě by silová energie musela zlevnit o 34 EUR/MWh v průběhu celého roku. Je pan ministr Síkela schopen nám toto zajistit a potvrdit?

Budete konkurenceschopní?

Nebude na udržení konkurenceschopnosti, protože konkurence je neúprosná. Prostě žijeme v permanentním stresu. V západních zemích firmy za distribuci takové vysoké náklady neplatí a asijští výrobci profitují z levné ruské ropy a plynu. Je na vládě, aby si na toto nesmyslné zvýšení našla jiné zdroje a zajistila stejné ceny za distribuci jako v letošním roce pro nás všechny. Na tom trváme.

Mluví se o tom, že se jedná o snížení poplatků za distribuci, ale proslýchá se, že by se mělo týkat jen firem s velmi vysokou energetickou náročností.

To nejste?

Byl by to faul vůči většině českého průmyslu, pokud by ke snížení cen za distribuci došlo pouze u velkých vybraných firem. Byl by to opakovaný faul vůči nám všem, občanům i firmám. Určování, kdo si úpravu distribučních poplatků zaslouží, nebo ne, by byl v tomto případě doslova zločin. Omlouvám se, ale jiný výraz nemohu najít. Musí dojít ke korekcím, a to pro všechny stejně. Pokud by se vybíraly firmy, kde by ke korekcím došlo, tak se vracíme do období totalitního režimu, který také podporoval a rozhodoval o výhodách pro určitá odvětví.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

Reklama

Doporučované