Hlavní obsah

„Schodek udržíme.“ Stanjura sice připustil chyby, ale hned ohlásil nápravu

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Český státní rozpočet na rok 2023 musí oželet 62 miliard korun výnosu z emisních povolenek. Výpadek ale vyrovná o 50 miliard lepší výběr daní z příjmu. Ministr financí Stanjura oznámil, kde se „sekl“, ale i jak to napraví.

Článek

„Ačkoli v současné chvíli ještě nemůžeme přesně určit výsledek hospodaření letošního státního rozpočtu, osobně věřím, že dosáhneme schodku blížícímu se plánovaným 295 miliardám,“ prohlásil v úterý ve Sněmovně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zní to neobvykle přinejmenším už od konce května, když deficit dosáhl 271 miliard a téměř tak splnil „celoroční plán“.

O nemožnosti dodržet schodek mluvili kritici od chvíle, kdy ho Sněmovna schválila. Vadil jim především fakt, že vláda zařadila do příjmů 50 miliard z tzv. Modernizačního fondu. Jde o částku, kterou by měl stát inkasovat z prodeje emisních povolenek a podle platných zákonů ji poslat právě mimorozpočtovému Modernizačnímu fondu na ekologické projekty. Ministr Stanjura teprve v úterý připustil, že s těmito příjmy nepočítá. A ztráty budou proti očekávání ještě větší, protože snížením prodejní ceny emisních povolenek přijde státní pokladna o dalších 12 miliard, na které má podle současné legislativy nárok.

Ministr financí musel při schvalování rozpočtu strpět kritiku i za to, že nadsadil očekávané výnosy z windfall tax‚ (WFT), která měla zdanit mimořádné výnosy energetických firem a bank. Teď jeho experti potvrdili, že se vybere o třetinu méně a stát tím přijde o 34 miliard.

Rozpočet nepočítal ani s povinností valorizovat v červnu důchody. Teď Ministerstvo financí uvedlo, že za penze stát opravdu zaplatí 20 miliard navíc.

Chyby schváleného rozpočtu ovšem ministr připustil až ve chvíli, kdy mohl oznámit nápravu. Podle aktuální prognózy se totiž na daních podniků vybere navíc skoro 40 miliard, a deset miliard navíc odvedou proti očekávání zaměstnanci a živnostníci. O devět miliard vyšší dividendy také zaplatí státu firma ČEZ, osm miliard vynesou další nedaňové položky, například odvody státní společnosti OKD nebo z úrazového pojištění.

Pololetní změny v rozpočtu 2023

Schodek26,1 mld. Kč
Příjmy celkem-6,6 mld. Kč
Z toho:
Příjmy z EU40,8 mld. Kč
Daň z příjmů právnických osob39,2 mld. Kč
Daň z příjmů fyzických osob9,6 mld. Kč
Dividendy ČEZ9 mld. Kč
Další nedaňové příjmy8,1 mld. Kč
….
Příjmy z emisních povolenek-12,5 mld. Kč
DPH-15,8 mld. Kč
WFT a odvody z mimořádných příjmů-37 mld. Kč
Příjmy z Modernizačního fondu-50 mld. Kč
Výdaje celkem19,5 mld. Kč
Z toho:
Sociální dávky včetně důchodů20,9 mld. Kč
Výdaje na projekty EU20,8 mld. Kč
Neinvestiční dotace10 mld. Kč
….
Provoz státních institucí-6,3 mld. Kč
Energetická podpora rodinám a firmám-20,6 mld. Kč

Zdroj: Ministerstvo financí

Díky tomu se růst deficitu v druhé polovině roku skoro zastaví. Podle prognózy Ministerstva financí se proti plánu zvýší „jen“ o 26 miliard, tedy na 321 miliard korun, a sám ministr hned slibuje další nápravu. Celkem 15-20 miliard chce například ještě letos škrtnout v provozních výdajích státu, případně využít toho, že se některé investice opozdí.

Opozici ale vláda svou rozpočtovou revizí neuklidnila. „Nevěříme, že se schodek udrží pod kontrolou,“ uvedla exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Za hlavní riziko označila její bývalá vládní kolegyně Klára Dostálová evropské dotace. Do konce roku totiž musí Česká republika vyúčtovat projekty z období 2014-2020. Pokud to nestihne, Brusel neproplatí peníze, které ale už tuzemský rozpočet za projekty utratil. Exministryně Dostálová podle vlastních slov nepřehání, když očekává pro státní pokladnu ztrátu 40 miliard. „Jenom dotační program IROP musí do konce roku vyúčtovat 32 miliard,“ upozorňuje.

Přesto ministr Stanjura tvrdí, že dnes už je všechno na dobré cestě. „Předloni byl schodek 419 miliard, loni klesl na 360 miliard a letos to bude 295 miliard. V příštím roce se trend udrží,“ uvedl optimisticky.

Reklama

Doporučované