Hlavní obsah

Stanjura: Pokud zemědělci vydělávají na drahých potravinách, snížím jim dotace

Foto: František Stýblo, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce v rámci rozpočtové konsolidace snížit objem vyplácených dotací o desítky miliard korun.

Článek

Ministr Stanjura se chce při konsolidaci soustředit zejména na omezení státních výdajů, přestože nevyloučil úpravu daní v rozsahu, o který vláda dosud daňové zatížení snížila. Ministr to dnes řekl novinářům. Plánuje tak snížit objem vyplácených dotací o desítky miliard korun.

Omezení dotací je podle Stanjury možná reakce na zdražování potravin, pokud se potvrdí vysoké zisky jejich producentů. Zdůraznil ale, že dotace by nechtěl omezovat pouze v zemědělství. „Původně dotace vznikaly k tomu, aby snižovaly regionální nebo jiné rozdíly. Dnes je z toho regulérní odvětví průmyslu,“ řekl.

Snížení objemu státních dotací bude podle Stanjury součástí konsolidačního balíčku, v rámci kterého chce snížit strukturální schodek rozpočtu o 70 miliard korun. „Moje ambice je, abychom to snížili o několik desítek miliard pro příští rok,“ řekl. Očekává ale intenzivní politickou debatu, protože se příjemci dotací budou bránit.

„Ceny potravin loni vzrostly o 15 procent, ale ceny zemědělských dodavatelů vzrostly o 40 až 50 procent. A to je věc, kterou by měl řešit ministr zemědělství,“ řekl například nedávno prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Podle Eurostatu loni vzrostly ceny potravin v Česku o 27,2 procenta, a země tak byla šestá v EU, pokud jde o jejich zdražování. Podle dřívějšího vyjádření Potravinářské komory v ČR však nyní není pro snižování cen potravin prostor kvůli stále rostoucím nákladům výrobních a zpracovatelských podniků.

„České potraviny zdražily loni o 35 procent a potraviny z dovozu jen o 19 procent. Tady zase vidíme, že zdražování je vyráběno v České republice tou skupinou, která na tom masivně vydělává – a rozhodně to nejsou obchody,“ argumentuje ale Prouza.

Ministr Stanjura také oznámil, že deficit veřejných financí by letos měl dosáhnout 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) po loňských 3,6 procenta HDP. Celkové zadlužení klesne na 43,5 procenta HDP po loňských 44,1 procenta, zejména v důsledku jednorázových operací, které loni působily směrem k vyššímu dluhu a letos působí opačně.

Objem mimořádných státních výdajů na kompenzace vysokých cen energií bude letos nižší, než vláda očekávala. Nižší bude i výběr daně z mimořádných zisků a odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny, celkový dopad na obou stranách rozpočtu by měl být vyrovnaný.

V příštím roce by se měl deficit veřejných financí snížit na 2,9 procenta HDP i bez zohlednění připravovaného konsolidačního balíčku. Jeho podobu chce vláda představit zhruba za měsíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované