Hlavní obsah

Prouza: Agrobaroni na Češích nesmírně vydělávají

Hostem Agendy SZ Byznys byl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr zemědělství by se měl hlavně ptát, proč největší zemědělci tak brutálně zdražovali. Od komise, která má řešit ceny potravin, nečekám vůbec nic, říká Tomáš Prouza ze Svazu obchodu. Byl hostem Agendy SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Češi už deset měsíců výrazně šetří při nákupech jídla. Klíč ke snížení cen má v ruce stát, říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Ceny potravin loni vzrostly o 15 procent, ale ceny zemědělských dodavatelů vzrostly o 40 až 50 procent. A to je věc, kterou by měl řešit ministr zemědělství,“ hájí Tomáš Prouza obchodníky. „Obchody jenom promítají do cen to, jak tady zdražují čeští dodavatelé.“

Podle Eurostatu loni vzrostly ceny potravin v Česku o 27,2 procenta, a země tak byla šestá v EU, pokud jde o jejich zdražování. Podle dřívějšího vyjádření Potravinářské komory v ČR však nyní není pro snižování cen potravin prostor kvůli stále rostoucím nákladům výrobních a zpracovatelských podniků.

„České potraviny zdražily loni o 35 procent a potraviny z dovozu jen o 19 procent. Tady zase vidíme, že zdražování je vyráběno v České republice tou skupinou, která na tom masivně vydělává – a rozhodně to nejsou obchody,“ argumentuje Prouza.

Tomáš Prouza

  • ekonom, do roku 2017 státní tajemník pro evropské záležitosti na Úřadu vlády ČR
  • od roku 2018 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a od roku 2020 také viceprezident Hospodářské komory ČR

Kvůli drahým potravinám vznikla na Ministerstvu zemědělství odborná komise, která má situaci řešit. Ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) několikrát obchodníky kritizoval za vysoké marže, které hodnotí jako nemravné. Naposledy se do nich pustil kvůli cenám jablek a brambor a po Velikonocích slíbil první výsledky kontrol.

„Od činnosti jakékoli komise nečekám vůbec nic,“ kontruje Tomáš Prouza. Podle něj je problém především „přehnaná ziskovost dominantních českých zemědělců a nekonkurenceschopnost českých potravinářů“, zaznělo v rozhovoru pro SZ Byznys.

„Už loni na podzim měl ministr dát na stůl snížení DPH alespoň na základní potraviny, a to klidně výměnou za zdražení těch nezdravých. Místo toho akceptujeme situaci, kdy je DPH na točené pivo nižší než DPH na ovoce a zeleninu, v tom jsme asi jediní na světě,“ kritizuje.

I proto jsou podle něj supermarkety plné slevových akcí. Obchody se snaží oživit zájem lidí. Počet takto prodaného zboží podle něj v posledním období vzrostl z 50 na více než 60 procent.

Celý rozhovor s Tomášem Prouzou najdete ve videu nahoře nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované