Hlavní obsah

Umělá inteligence ovládne svět. Kdo na ni vsadí, může vydělat pohádkové peníze

Lukáš Voženílek
redaktor SZ Byznys
Foto: Check Point Software Technologies

Firmy na poli umělé inteligence nabízí investorům velké příležitosti.

Reklama

ANALÝZA. Umělá inteligence je stále více přítomná ve všech aspektech našich životů. Je zároveň ve fázi vývoje, kdy investorům nabízí jedinečné příležitosti díky optimistickým vyhlídkám pro celý tento obor.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co píšeme v analýze

  • Akcie předních hráčů na poli umělé inteligence připisují zisky až v desítkách procent.
  • Mnoho investorů se domnívá, že AI je aktuálně investiční „sázkou na jistotu“.
  • Šance se otevírá samozřejmě i Čechům, kteří mohou rovněž akcie AI firem nakupovat.
  • Existuje však varování v podobě internetové bubliny, která praskla na začátku tisíciletí.
  • Tehdejší přední hráči jako Yahoo nebo Blackberry ztratily významný podíl na trhu.
  • Například Bank of America ale předpovídá, že globální trh s AI poroste tempem 19 procent ročně.
  • Do roku 2026 bude mít hodnotu ohromujících 900 miliard dolarů.

Dá se říct, že umělá inteligence (AI) je najednou všude. Za současnou vlnou zájmu o aplikace AI stojí především poslední dobou neustále skloňovaná společnost OpenAI, která v listopadu loňského roku spustila populárního chatovacího robota ChatGPT.

Takzvaný chatbot je aktuálně jeden z největších jazykových modelů na světě vyvinutý pomocí strojového učení. OpenAI je aktuálně oceněna na přibližně 29 miliard dolarů (přes 623 miliard korun).

Na přelomu roku odstartoval závod, v němž se nespočet společností zaměřilo na vývoj umělé inteligence. V tomto důsledku si akcie předních hráčů tohoto odvětví připisují zisky až v desítkách procent a mnoho investorů se možná po právu domnívá, že společnosti vyvíjející umělou inteligenci jsou aktuálně investiční „sázkou na jistotu“.

Co je umělá inteligence

Umělá inteligence (anglicky Artificial Intelligence = AI) je souhrnné označení pro technologie, které umožňují strojům vnímat, chápat, rozhodovat se, jednat a učit se, a to buď samostatně, nebo s podporou člověka. Běžným pojmem v této souvislosti je také strojové učení.

Současný boom na poli AI těmto myšlenkám lehce nahrává, neměli bychom však zapomenout na rozmach technologických firem na začátku tisíciletí, kde mnoho z nich rozhodně nenaplnilo dlouhodobá očekávání. Příkladem může být společnost Yahoo, svého času synonymum internetu a vůdce internetového vyhledávání. Nyní má na tomto trhu podíl prakticky jen zlomek.

Ještě v roce 2010 byla společnost BlackBerry symbolem společenského postavení, její mobily šly doslova „na dračku“. Dnes jsou její tlačítkové telefony takřka zapomenuty, kanadská firma navíc postupně přestává poskytovat řady služeb.

Příběhy z minulosti by tak měli mít nejen investoři na paměti. Není totiž nikde psáno, že některý ze současných zásadních hráčů v odvětví AI bude tomuto segmentu kralovat i za několik let.

Setrvalý růst

Každopádně mnoho respektovaných institucí věští trhu AI světlé zítřky. Například investiční banka Bank of America předpovídá, že globální trh s umělou inteligencí poroste tempem 19 procent ročně a do roku 2026 bude mít hodnotu ohromujících 900 miliard dolarů (přes 19 bilionů korun), což je podle ní dvojnásobek velikosti tohoto trhu v porovnání s loňským rokem.

Celkové výdaje na systémy umělé inteligence by měly v letošním roce podle některých odhadů dosáhnout téměř 100 miliard dolarů oproti 37,5 miliardy dolarů v roce 2019.

Podle investiční banky Morgan Stanley lze zase příležitosti s umělou inteligencí spojené pro nejbližší roky vyčíslit částkou šesti bilionů dolarů. „Umělá inteligence urychlí digitální transformaci celé ekonomiky,“ říká analytik banky Brian Nowak. Morgan Stanley také uvedla, že prim budou v odvětví hrát především velké technologické společnosti.

Umělá inteligence je všude

Giganti jako Amazon, Microsoft či Tesla už umělou inteligenci zavedli do svých každodenních operací. Například společnost Amazon využívá AI k doporučování produktů zákazníkům, sledování nákupních trendů a provozování inteligentních robotů ve svých skladech.

Microsoft coby největší investor v OpenAI využívá software této firmy například k vylepšení své cloudové služby Azure nebo vyhledávače Bing. Umělá inteligence hraje klíčovou roli také v samořiditelných vozech společnosti Tesla, protože shromažďuje data z kamer vozidel v reálném čase.

Veřejně obchodované firmy, které se mohou svézt na boomu AI

NázevTržní kapitalizaceAkcie od ledna
Microsoft 2,3 bln. USD28,7%
Amazon1,1 bln. USD26%
Nvidia 720 mld. USD99,5%
C3.ai2,2 mld. USD71,9%
Alphabet 1,4 bln. USD22%
Micron Technology66,6 mld. USD21,8%
Tesla 544,5 mld. USD39,5%
AMD153 mld. USD46,7%
Arista Networks42,6 mld. USD13,8%

Poznámka: Údaje k 9. 5. 2023

Zdroj: Forbes.com, The Motley Fool, Yahoo Finance

Investoři cítí šanci

Na akciovém trhu je v současné době mnoho akcií firem zaměřených na umělou inteligenci, protože stále více technologických společností její aplikace začleňuje do svých produktů.

Pokud byste snad přemýšleli o nákupu nějaké takové akcie a chtěli se svézt na současném boomu AI, pak byznysový portál Investor‘s Business Daily investorům radí poohlížet se po takových akciích AI, které využívají umělou inteligenci ke zlepšení produktů nebo získání strategické výhody.

Jednou takovou společností je výrobce čipů Nvidia, jejíž hodnota akcií se od začátku ledna už zdvojnásobila. Firma na nedávné konferenci představila široké portfolio produktů umělé inteligence, včetně nových grafických procesorů, hardwaru pro datová centra či softwarových modelů.

Skrze akcie Nvidia lze i nepřímo investovat do firmy OpenAI. Je však potřeba dodat, že jde zatím o soukromou společnost, a není tedy veřejně obchodovatelná na burze, takže přímá investice do ní není možná. Hodnota akcií se tedy může měnit v závislosti na výkonu celé společnosti Nvidia a nejen na úspěchu OpenAI.

Daří se i dalším akciím z odvětví AI. Vidět to můžeme například na burzovně obchodovaném fondu s názvem iShares Semiconductor ETF, který zahrnuje 30 největších amerických společností zaměřených na výrobu paměťových čipů či mikroprocesorů.

Ten od počátku roku vzrostl o 25 procent. A pokud se podíváme hlouběji do jeho „střev“, uvidíme, jak úspěšně si vedou společnosti v něm zahrnuté. Kromě již zmíněné Nvidia stojí za zmínku například společnost Advanced Micro Devices (AMD), jejíž akcie se od nového roku zhodnotily téměř o 50 procent.

AMD společně s Nvidií dohromady ovládají téměř třetinu trhu s grafickými procesory, které jsou pro umělou inteligenci nezbytné, protože pomáhají zpracovávat obrovské množství dat. Pozadu však není ani společnost Arista Networks, která vyrábí síťové přepínače pro velká datová centra. Její akcie letos rostou o 14 procent.

Ti nejlepší

Přední bankovní domy Bank of America, Morgan Stanley a Barclays označují výrobce čipů Nvidia a Arista Networks dokonce za „nejlepší“ akcie v oblasti umělé inteligence a sázka na ně se prý může vyplatit.

„ChatGPT a prudce rostoucí případy využití AI vnímáme podobně jako uvedení iPhonu v roce 2007, které rozšířilo mobilní prostředí a případy využití pro spotřebitele a podniky,“ uvádí Morgan Stanley směrem k akciím z oblasti AI.

Výběr největších ETF fondů zaměřených na technologie a AI

NázevAktivaVýkon od ledna
iShares U.S. Technology ETF10,4 mld. USD25%
Fidelity MSCI Information Technology Index ETF6 mld. USD21%
First Trust Dow Jones Internet Index Fund3,8 mld. USD13,70
iShares Global Tech ETF3,1 mld. USD21,7%
iShares Exponential Technologies ETF3 mld. USD7,7%
iShares Expanded Tech Sector ETF2,7 mld. USD20,6%
Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF1,7 mld. USD23%
SPDR S&P Kensho New Economies Composite ETF1,6 mld. USD4%
ROBO Global Robotics & Automation Index ETF1,3 mld. USD15,7%
ARK Autonomous Technology & Robotics ETF854 mln. USD12,8%

Poznámka: Údaje k 9. 5. 2023

Zdroj: etfdb.com

Martin Cakl, analytik J&T Investiční společnosti, pak upozorňuje ještě na jednu firmu z odvětví umělé inteligence. Je jí společnost Mobileye, která se zabývá výrobou čipů a softwaru pro autonomní řídicí systémy v automobilech. „Tento rok by také měl jít na burzu v Číně TikTok, jehož algoritmus je v rámci sociálních medií významnou doménou. Dále je zajímavá i firma Databricks zabývající se analýzou dat,“ uvádí příklady.

Vzhledem k tomu, že trh s umělou inteligencí je již nyní robustní a stále rychle roste, může z AI profitovat spousta společností. Přestože výběr akcií v rostoucím odvětví je spojen s velkou nejistotou, rozhodně některé z nich stojí podle expertů za zvážení.

Je zároveň celkem pravděpodobné, že nejvýznamnější společnost zabývající se umělou inteligencí se teprve objeví. Proto může být poněkud chytrým krokem investovat do společností vyrábějících čipy a hardware potřebný k provozu a vývoji softwaru AI.

Reklama

Doporučované