Hlavní obsah

Varování exministra: Když centrální banky selžou, vrátíme se do 70. let

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Exministr financí USA Larry Summers na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyzval centrální banky, aby udělaly všechno pro návrat inflace ke dvěma procentům. Bez toho podle něj hrozí světové ekonomice obrovská recese.

Článek

„Podcenění inflace může uvrhnout globální ekonomiku do recese 70. let,“ varoval Larry Summers, bývalý ministr financí Spojených států, na výročním zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Podle něj by byl jakýkoli druh úlevy od inflačního cíle spíš drahý pokus o záchranu, která však nakonec nebude mít příznivý účinek, píše agentura Bloomberg.

Summers dále upozorňoval, že by šlo o zásadní chybu, kdyby centrální banky v tuto chvíli přehodnotily svůj inflační cíl. Pokud se nepodaří dosáhnout stanoveného cíle dvou procent, ale opakovaně budou zdůrazňovat svůj závazek, tak následné odklonění od něj značně poškodí jejich důvěryhodnost.

„Uvidíme, jestli snížení inflace přijde s recesí nebo ne. Firmy již neváhají zvyšovat ceny, což je signál, že není tak snadné vrátit inflaci zpět na dvě procenta,“ řekl k tématu předseda Švýcarské národní banky Thomas Jordan.

Účastníci se v Davosu shodli, že je stále zapotřebí přísnějších opatření ke snížení inflace, která se v USA, eurozóně a Spojeném království od dvou procent zásadně odpoutala.

Běh na dlouhou trať

Inflace se ve většině světa došplhala k dvouciferným číslům. Očekává se však, že klesne z důvodu klesajících cen energií a dalších komodit. John Williams, jeden ze členů Fed, však při přednášce na druhé straně Atlantiku zdůraznil, že výzvě z Davosu rozumí a že ani navzdory klesajícím číslům inflace v USA nebude od zpřísňování měnové politiky ustupovat.

„Vzhledem k vysoké inflaci a přetrvávající nerovnováze mezi poptávkou a nabídkou je jasné, že měnová politika musí ještě zapracovat na dlouhodobém dvouprocentním cíli,“ míní Williams.

Investoři očekávají, že Fed na svém příštím zasedání na přelomu ledna a února zvýší sazby o čtvrtinu bodu. Pak bude pravděpodobně následovat další podobné navýšení v březnu. Několik představitelů Fedu v posledních dnech obhajuje použití menšího zvýšení sazeb o 25 bodů, jelikož to vnímají jako opatrnější postup.

Šéf Fedu Jerome Powell neupřesnil svá očekávání ohledně zvýšení úrokových sazeb a ani nezmínil, jaké kroky by měli úředníci podniknout, až se sejdou za dva týdny, uvádí Bloomberg.

Po projevu Williams řekl, že má smysl zpomalit tempo u zvyšování sazeb. Zdůraznil však, že konečné zvýšení sazeb určí vstupní data. Zkrocení inflace bude pravděpodobně vyžadovat ekonomický růst „pod trendem“ a zpomalení na trhu práce.

Česká národní banka na rozdíl od Fed nebo ECB s úrokovými sazbami už více než půl roku nepracuje, zůstávají na sedmi procentech. Většina v bankovní radě pod vedením guvernéra Aleše Michla míní, že výše úroků dostatečně tlumí domácí poptávkové tlaky a spoléhá na to, že inflace bude kulminovat v lednu a únoru. Následně očekává rychlý ústup a podle viceguvernérky Evy Zamrazilové bude v lednu 2024 v blízkosti tří procent.

Reklama

Doporučované