Hlavní obsah

Zbrojařům pomůže s bankami ministerský „styčný důstojník“, oznámila Černochová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vyřešit případné nejasnosti s financováním pro malé a střední zbrojní firmy mají pomoci zaměstnanci Ministerstva obrany, kteří budou k dispozici pro všechny banky. Novinku oznámila ministryně obrany Černochová.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Středním a menším zbrojařským firmám by se měl zjednodušit přístup k bankovnímu financování, na jehož nedostupnost si často stěžovaly. Ministryně obrany Jana Černochová z ODS po pondělním jednání se zástupci bank a obranného průmyslu oznámila, že bankéři se v případě pochybností budou moci obrátit na pracovníky ministerstva, kteří jim poskytnou dodatečné informace o firmách i zakázkách, na které žádají peníze od bank.

„Ministerstvo obrany určí osoby, které budou k dispozici bankéřům ze všech bank, které by řešily případy týkající se financování strategických potřeb státu. Nejsou to jen aktivity vůči Ukrajině, ale obecně projekty, které stát považuje za strategické a chce jimi zajistit obranyschopnost naší země,“ uvedla Černochová.

Zbrojní firmy si v minulosti často stěžovaly na neochotu bank financovat jejich rozvoj či akvizice. To se ale podle zbrojařů v posledních letech výrazně zlepšilo, především v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině a následné změně přístupu k obrannému průmyslu. „Je zjevné, že český obranný průmysl jede na plné obrátky, pomáhá doplnit sklady primárně v zemích NATO a používá k tomu pracovní kapitál dodaný českými bankami,“ řekl novinářům prezident České bankovní asociace (ČBA) a šéf Komerční banky Jan Juchelka.

Banky: Hlavní je schopnost splácet

Některé banky, které po desetiletí dávaly od zbrojní výroby ruce pryč, tak mění svůj postoj. Například ČSOB, součást belgické skupiny KBC, oznámila minulý měsíc, že svůj přístup k obrannému průmyslu přehodnocuje a předpokládá větší zapojení do financování tohoto oboru.

Potíže ale přetrvávají u některých zakázek menších firem. U těch si banky často v rámci svých vnitřních procesů zjišťují informace, které má k dispozici Ministerstvo obrany a další státní orgány. „V médiích se mluví o neochotě bank financovat firmy v obranném průmyslu. To je ale velká zkratka, protože nejde ani tak o firmy jako spíš o jednotlivé zakázky a projekty, u nichž si banky někdy nejsou jisté, jestli na ně mohou poskytnout financování. A to nikoli proto, že by šlo o obranný průmysl, ale spíše o schopnost splácet úvěr,“ říká mluvčí ČBA Radek Šalša.

Podle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) se s těmito potížemi někdy setkávají i firmy, které se v rámci akvizic staly součástí dodavatelských řetězců velkých českých zbrojních společností. „Expertní skupina zástupcům bank vysvětlila, jak probíhají licenční procesy, takže už si banky samy nebudou muset všechno dohledávat a ověřovat. Když budou mít pochyby, tak se budou moci obrátit na osoby pověřené Ministerstvem obrany, které jim poskytnou reference a další informace,“ říká viceprezident AOBP Jaroslav Pecháček.

Právě malé a střední podniky přicházejí podle Pecháčka často s novými a inovativními řešeními. „Proto je velmi důležité jim zjednodušit přístup k financování,“ dodává.

Reklama

Doporučované