Hlavní obsah

Problémy s bankami nemáme. Samy za námi chodí, říká šéf Colt CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jak se loni dařilo českým zbrojařům? Rozhovor s Janem Drahotou, výkonným ředitelem skupiny Colt CZ Group.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Zbrojaři byli před válkou na Ukrajině pro banky „špinavý byznys“. Český výrobce zbraní Colt CZ problém s financováním nemá, říká v rozhovoru šéf Jan Drahota. Půjčuje si i na nadcházející velkou akvizici Sellier & Bellot.

Článek

Skupina Colt CZ Group Reného Holečka stojí před velkou transakcí. Do několika měsíců se stane většinovým majitelem tradičního českého výrobce munice, firmy Sellier & Bellot. Současným majitelům, brazilské CBC, za ni skupina zaplatí v přepočtu zhruba 20 miliard korun.

Na rozdíl od své poslední akvizice, švýcarské muničky SwissAA Holding, kterou skupina financovala hotovostí a dluhopisy, si teď Colt CZ šel i pro úvěr do banky. Získat ho podle vedení firmy nebyl problém.

„Sellier budeme financovat bankovním dluhem a dluhopisy. My nemáme problém s bankami jako takovými. Máme tři čtyři banky, které s námi spolupracují dlouhou dobu a dneska by chtěly spolupracovat ještě víc. Přestože jsme se dříve financovali dluhopisy, tak banky za námi chodily, chtěly s námi dělat,“ vysvětluje v rozhovoru pro SZ Byznys Jan Drahota, výkonný ředitel a předseda představenstva skupiny Colt CZ.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) přitom před časem kritizovala, že zbrojaři mají problém pro své podnikání peníze od velkých bank se zahraničními matkami získat.

Colt CZ nemá s financováním u bank problém, protože je jako firma kotovaný na pražské burze, tvrdí Drahota. „Banky viděly, že jak jsme na burze, tak jsme transparentní a pro banky i pochopitelnější firma. My se musíme chovat ještě lépe než ten, kdo je sice ve stejném odvětví, ale není veřejně obchodovatelný,“ uvedl Drahota v rozhovoru pro Agendu Seznam Zpráv.

Ani konkurenční Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada ml. v bankách na potíže nenaráží. „Před několika lety se na nás na výrobce zbraní společnost, politici a některé bankovní domy dívali skrz prsty a byli jsme na chvostu jejich zájmu. Dneska se to mění. Není to ideální, ale rozhodně je tady významná změna oproti přístupu z doby před dvěma lety,“ uvedl před časem David Chour, výkonný ředitel CSG.

Čistý zisk dvě miliardy. Zklamání, říká šéf

Loni se společnosti Colt CZ dařilo. Výnosy dosáhly 14,86 miliardy korun, meziročně však vyrostly jen drobně – o 1,8 procenta. Šéf firmy je z čísel zklamaný. „Měli jsme větší ambice. Byl to historicky druhý nejlepší rok ve výnosech. Ale naší ambicí je růst. Chtěli jsme mít dvouciferný růst. Jsme věčně nespokojení,“ komentuje Drahota.

Čistý zisk zbrojařské skupiny za loňský rok po zdanění byl přibližně 2,04 miliardy korun, nárůst ve srovnání s rokem 2022 loni činil 0,4 procenta. Představenstvo navrhne valné hromadě výplatu dividendy ve výši 30 korun na akcii, stejně jako loni.

Výnosy negativně ovlivnila silnější koruna v loňském roce. „My jsme hedgeovaní, ale na tržby to stejně dopad má, nejsme hedgeovaní na 100 procent,“ vysvětlil Jan Drahota. Výsledky byly podle něj horší, než se čekalo, i kvůli pomalé administrativě ve Spojených státech. „Schvalovací proces někdy trvá déle. Licenční řízení, zejména za oceánem, je dlouhý proces,“ říká výkonný ředitel.

Holding loni prodal meziročně o desetinu méně zbraní než v roce 2022. Krátké palné zbraně byly zastoupeny z více než 60 procent, dlouhé palné zbraně téměř ze 40 procent. Zatímco dodávky pro ozbrojené složky rostly – koncern dodává americké, kanadské a řadě evropských armád –, značce se dařilo hůře na komerčním trhu.

„Trh extrémně narostl v letech 2020 a 2021, takže trošku poklesl. Nicméně to neomlouvá, že chceme růst rychleji než ten trh,“ komentuje výsledky Drahota.

Pro letošek plánuje společnost dynamický růst. „Značka CZ je v Americe stále podreprezentovaná, má daleko větší potenciál. Pro mě je to taková ‚škodovka‘, super výrobek za správnou cenu, který je konkurenceschopný i vůči luxusním značkám,“ říká Jan Drahota.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované