Hlavní obsah

Nereálné. Expert komentuje eurocíle pro zelenou energii

Foto: https://pxhere.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská představa ohledně spotřeby zelené elektřiny je podle expertů ambiciózní a nereálná. Potřebného ročního růstu výstavby obnovitelných zdrojů Česko dosáhne až v době, kdy by mělo cíl EU splnit. Někteří však požadavek vítají.

Článek

Za sedm let by měla elektřina z obnovitelných zdrojů (OZE) tvořit ve spotřebě veškeré energie v Evropské unii 42,5 procenta – tedy více než dvojnásobek současného stavu. Alespoň tak si to přeje Evropský parlament, který v úterý schválil směrnici o obnovitelných zdrojích.

V roce 2021 měly podle poradenské společnosti EGÚ Brno OZE v Česku 17,7procentní podíl na konečné spotřebě energie. Pouze na spotřebě elektrické energie tvořila zelená elektřina 14,5 procenta. V celé EU je to pak o mnohem více, na celkové spotřebě energie měla výroba z OZE podíl 21,8 procenta, na spotřebě elektřiny pak 37,5 procenta.

Evropský parlament už dříve stanovil cíl v ohledu využívání zelené elektřiny na 32 procent a už toto číslo analytici z oboru považovali za obtížně dosažitelné. Nově stanovené cíle jsou však nejen ambiciózní, ale i nereálné.

Podle Matěje Hrubého, řídícího konzultanta EGÚ Brno, nelze očekávat, že se nově stanovených cílů podaří dosáhnout.

„Pro představu, za posledních 10 let průměrně vzrostl podíl OZE v EU na úrovni konečné spotřeby energie o 0,7 procenta. Kdybychom chtěli naplnit původní cíl 32 procent, znamenalo by to pro období 2022 až 2030 navýšení OZE na konečné spotřebě energie o 1,1 procenta. Pro splnění nového cíle je potřebné navýšení o 2,3 procenta ročně,“ říká Hrubý.

Naše první závěry ukazují, že z obnovitelných zdrojů bude v Česku v roce 2030 pocházet zhruba 40 procent elektřiny i tepla.
Štěpán Chalupa, předseda komory OZE

Naopak Martin Bursík z Komory OZE a prezident European Renewable Energies Federation se domnívá, že by se mohly nové cíle ještě zvýšit. Současných požadavků směrnice dle jeho názoru lze docílit.

„EU společně 45 procent podílu OZE na spotřebě energie podle mého názoru dosáhne. Obávám se, na základě dosavadní zkušenosti, že budoucí vědecké studie klimatologů a modely ukážou, že nástup klimatické krize je rychlejší a do roku 2030 dojde ještě k revizi a navýšení cílů,“ říká Bursík.

Reálnost dosažení minimálního podílu 42,5 procenta aktuálně propočítává Komora obnovitelných zdrojů energie a podle ní je dokonce možné dosáhnout tohoto čísla s předstihem. Ovšem za předpokladu, že se zrychlí povolovací procesy pro výstavbu nových zelených zdrojů.

„Podle výpočtů, které jsme připravili pro Česko a předložili Ministerstvu průmyslu a obchodu a aktuálně ještě zpřesňujeme, jsem přesvědčen, že je cíl dosažitelný, dokonce s určitou rezervou. Naše první závěry ukazují, že z obnovitelných zdrojů bude v Česku v roce 2030 pocházet zhruba 40 procent elektřiny i tepla,“ popisuje předseda komory OZE Štěpán Chalupa.

42,5 procenta je stanoveno pro Unii jako celek, a tak pro jednotlivé členské státy není toto číslo závazné. Už nyní je v EU řada zemí, kde už nyní tvoří podíl na spotřebě více než 30 procent. „Mezi ně patří například Rakousko, Dánsko nebo Finsko. Premiantem je Švédsko s podílem přes 60 procent. Pro Česko tato hodnota není vůbec relevantní,“ říká Hrubý z EGÚ Brno.

Domnívá se, že pro Česko bude cíl stanovený někde okolo 28 procent. „Přitom i pro dosažení tohoto cíle bude nezbytný výrazný rozvoj OZE,“ říká.

Podle Svazu moderní energetiky je v Česku reálné do roku 2030 dosáhnout 30procentního podílu spotřeby energie z OZE. „Největší překážkou jsou byrokratické procesy, které budování nových projektů výrazně prodlužují, proto podporujeme proces zavedení tzv. akceleračních zón, ve kterých půjde získat povolení k výstavbě obnovitelného zdroje velmi rychle,“ říká programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

„Pokud členské státy přistoupí proaktivně k odstranění bariér v podobě zdlouhavých povolovacích procesů, lze podíl zelené energetiky významně navýšit,“ říká Sedlák.

Právě povolovací procesy jsou v současnosti jednou z největších brzd rozvoje obnovitelných zdrojů. Například čekací doba na povolení stavby větrné elektrárny se může protáhnout i na deset let, u solárních parků až pět let. Evropská směrnice však zahrnuje také zjednodušení a zrychlení schvalovacích procesů. Slibuje, že výstavba zdrojů bude možná za rok až dva.

Ani to však podle Hrubého dosažení navrhovaného podílu neumožní. „Narážíme na řadu limitů, které jsou například spojené s dodavatelským řetězcem nebo připojováním zdrojů. Podíl OZE v EU musí vzrůst o 2,3 procenta ročně – to je více než trojnásobné navýšení míry rozvoje ve velmi krátkém čase,“ vysvětluje. Na požadovanou úroveň ročního navýšení se podle něj EU dostane až okolo roku 2030.

Směrnici ještě musí odsouhlasit členské státy EU. Pokud přes europoslance brzy projde, budou mít podle Sedláka jednotlivé země více času na realizaci opatření.

Reklama

Doporučované