Hlavní obsah

Co když zaměstnanec odmítne test? Může to skončit až vyhazovem

Foto: David Neff

Firmy jsou na povinné a častější testování připravené. Na ilustračním snímku testování ve firmě Linet.

Reklama

aktualizováno •

Vláda rozhodla o testování zaměstnanců ve firmách. Firmy jsou nachystány. Otázkou zůstává právní ošetření, zvláště ve chvíli, kdy by zaměstnanec testování odmítl. Podle ministra Válka takové lidi čekají omezení.

Článek

Logisticky náročné, může to vyřadit zdravé zaměstnance, zbytečné zatěžování administrativou. To jsou povinné testy dvakrát týdně pro firmy. Společnosti, které Seznam Zprávy oslovily, přesto s povinným testováním větší problém nemají.

Testování má začít 17. ledna dvakrát týdně a týká se například i živnostníků. Tento režim má trvat dva až tři týdny. V případě odmítnutí testování bude zaměstnanec nahlášen na hygienu a buď skončí na home office, nebo například mimo kolektiv ostatních a bude muset nosit respirátor, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vláda také zkracuje karanténu na pět dní.

Firmy: Zvládneme to

„Je to to nejmenší, co můžeme udělat. Já s tím souhlasím, naopak se mi nelíbí názor, že by se měli testovat jen neočkovaní,“ říká Jan Lát ze společnosti Beneš a Lát s tím, že u nich ve firmě se neustále testuje jednou týdně. Teď se pouze frekvence zvýší. Toho, že by nařízené testování zaměstnanci odmítli, se nebojí.

A nebojí se toho ani Toyota Manufacturing ČR. „Za celou dobu, kdy bylo testování zavedeno, nemáme nikoho, kdo by ho odmítl,“ říká mluvčí firmy Tomáš Paroubek s tím, že firma je na testování připravena a testů má dostatek.

„Pro nás se novým nařízením vůbec nic nemění, už od začátku poslední vlny totiž testujeme každý den antigenním testem každého zaměstnance hned při příchodu do firmy. Pokud test vyjde pozitivní, zaměstnanec okamžitě odchází na potvrzovací PCR test,“ říká Petr Menclík, šéf Dotykačky, s tím, že se nesetkal s tím, že by někdo tato opatření odmítal, všichni to spíš vítají.

Budeme testovat tak, jak nám to nařizuje zákon, i když si osobně myslím, že je to blbost.
Kvido Štěpánek, šéf Isolit-Bravo

Na testování je připravena i společnost Isolit Bravo. „Budeme testovat tak, jak nám to nařizuje zákon, i když si osobně myslím, že je to blbost. Když jsme testy dělali posledně, nic se nenašlo a nemělo to příliš velký význam. Navíc mají tyto antigeny přesnost jen přes 60 procent, takže budou vycházet falešně pozitivní nebo falešně negativní,“ říká majitel firmy Kvido Štěpánek s tím, že laboratoře pak budou zahlceny a zbytečně to vyřadí lidi z provozu. Testů má ale jeho firma připravených dost. „O testy není nouze, na trhu je jich hodně, z Číny je dováží téměř každý,“ dodává Štěpánek.

Testy nejsou problém ani pro firmu Gebrüder Weiss ČR. „Již na konci prosince 2021 jsme reagovali na vládní úvahy o změně režimu testování a testy jsme si zajistili v předstihu. V tuto chvíli máme zásoby minimálně na dva nadcházející měsíce pro testování všech zaměstnanců včetně očkovaných při frekvenci 2× týdně,“ říká Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss ČR s tím, že jde o mírně vyšší časovou zátěž, ale z organizačního hlediska to není problém.

Odběrové místo i samotesty

Firmy počítají se samotesty i odběrovými místy. „Budeme pokračovat v konceptu, který jsme vyladili v průběhu předcházejících vln covidu-19. Osvědčila se nám kombinace nasmlouvaného odběrného místa v blízkosti centrály společnosti a samotestů. Je na dobrovolnosti zaměstnanců, jakou variantu zvolí,“ říká Roman Jandík, vedoucí odboru distribuce a marketingu Maxima pojišťovny, s tím, že na testování dvakrát týdně je firma připravena, testů má dostatek, a i když bude testování jistě ztěžovat pracovní režim a zatěžovat administrativu, chápou to jako nepříjemnou nutnost zaručit zdraví zaměstnanců.

„Testování asi není něco, co někomu z nás dělá problém. Jiné je vnímání těch omezení, která se zavádí pro zdravé neočkované. Ty vnímá většina našich zaměstnanců jako naprosto nepřijatelná,“ dodává i Michal Kubánek, šéf firmy Kuberg.

Co bude, když zaměstnanec odmítne?

Podle Svazu průmyslu a dopravy, který reprezentuje 11 tisíc firem, je chystaná frekvence testování dvakrát týdně ambiciózní, ale pomůže udržet epidemii pod kontrolou: „Frekvence dvakrát týdně bude pro firmy výzva, zejména pro ty velké,“ uvedl pro SZ Byznys viceprezident Jan Rafaj.

Podle Rafaje nebylo dosud dořešeno, jak právně postupovat u lidí, kteří se testovat odmítnou. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na středeční tiskové konferenci oznámil, že takové zaměstnance bude firma muset hlásit hygieně. „Tito zaměstnanci budou nahlášeni hygieně a budou muset podstoupit opatření, která ochrání ostatní. Jde například o nošení respirátoru či home office. Nebo budou pracovat mimo kolektiv ostatních,“ uvedl ministr.

V odůvodnění je nově to, že na zaměstnance, který se odmítá testovat, může být pohlíženo jako na někoho, kdo porušuje pracovní kázeň.
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

„To je nešťastné, pokud máme zajistit bezpečné pracoviště, ten člověk je potenciální riziko, na pracovišti by být neměl. My jsme ministerstvo vyzývali, ať nám s tím pomohou. Ale muselo by se asi měnit vícero předpisů,“ hodnotí ministrova slova Rafaj ze Svazu průmyslu. Můžou člověka, který odmítá test firmy vyhodit? Podle něho ano. „V odůvodnění je nově to, že na zaměstnance, který se odmítá testovat, může být pohlíženo jako na někoho, kdo porušuje pracovní kázeň. Pokud takových porušení bude víc, mohlo by to vést k rozvázání pracovního poměru,“ vysvětluje Rafaj.

Podle něj i firem, které oslovila redakce SZ Byznys se to ale obecně neděje. „Znám ojedinělé případy, kdy k testování zaměstnanci nepřistoupili. Takoví lidé jsou problémoví obecně. Nechat se otestovat nás nestojí téměř nic,“ říká Rafaj.

Zkrácení karantény

Vláda také ve středu rozhodla o tom, že izolace nakažených koronavirem a karanténa jejich kontaktů se zkrátí na pět dní. Je to potřebné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Ministr Vlastimil Válek doplnil, že změna bude účinná od úterý 11. ledna.

Dosud trvala izolace dva týdny, karanténu bylo možné po sedmi dnech ukončit negativním PCR testem, pokud nebyly žádné příznaky. Důvodem ke zkrácení karantén byla podle dřívějších vyjádření členů vlády obava, že by kvůli velkému množství nakažených a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky.

Reklama

Doporučované