Hlavní obsah

Stát firmám zpětně proplatí testy, ale odbory si stěžují na chaos

Foto: Getty Images

Pro zástupce zaměstnavatelů je zatím hlavním otazníkem doba karantény.

Reklama

Firmy, které se pustily do testování dvakrát týdně hned od Nového roku, by měly mít testy proplacené. Vyplývá to z chystaného návrhu Ministerstva zdravotnictví. Někteří odborníci však kritizují zmatky.

Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce testovat všechny zaměstnance dvakrát týdně od 17. ledna. Vyplývá to z návrhu Ministerstva zdravotnictví, který má projednat tripartita a posléze také vláda. V současné chvíli přitom stačí podstoupit jeden test týdně. Zaměstnanec i OSVČ se této povinnosti navíc aktuálně vyhne, pokud je očkovaný nebo prodělal nejdéle před 180 dny covid-19.

Firmy tedy mají momentálně nárok na proplacení maximálně čtyř testů za měsíc pro jednoho zaměstnance. Nejvyšší možný příspěvek je 60 korun za jeden test, tedy 240 korun měsíčně. Podle návrhu nového mimořádného opatření by v lednu měly podnikající společnosti, OSVČ, ale i družstva, spolky nebo nadace nárok na úhradu osmi testů v lednu a šesti v únoru. To tedy znamená, že i firmy, které dobrovolně testují své pracovníky dvakrát týdně od začátku Nového roku, si zpětně budou smět říct o proplacení i těchto testů.

„Jinými slovy firmy, které nečekají na 17. ledna a už začínají testovat dvakrát týdně, by měly mít tyto testy proplacené,“ interpretuje závěry jednání s odborníky Ministerstva zdravotnictví viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Ne každý test od kteréhokoliv výrobce bude ale proplacen. Musí být veden v jednom ze schválených seznamů, a to buď mezi testy registrovanými Státním ústavem pro kontrolu léčiv, nebo v seznamu antigenních testů, pro které vydalo Ministerstvo zdravotnictví výjimku pro laické využití. V druhém případě se však jedná jen o dříve zakoupené testy, které firmám mohly zbýt na skladu. Pokud je zaměstnavatel zakoupil po 31. červenci 2021, pojišťovny jejich použití neproplatí.

Spousta otazníků

Konkrétní podoba konečného návrhu nového formátu testování ve firmách ale ještě známá není. Stále probíhají jednání mezi zástupci firem a vládou. Schůzka tripartity, tedy vlády, odborů a zaměstnavateli by se měla odehrát v úterý.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula uvedl, že zatím chybí odpovědi na zcela základní dotazy.

„Kdo to zaplatí, kolik to bude stát, jak to půjde s distribucí, dostačují antigenní testy na zachycení varianty omikron, jak bude nastaveno ošetřovné a nemocenská, jak se bude přistupovat k firmám, které se kvůli karanténním opatřením budou muset zavřít,“ vyjmenovává některé otázky.

Ministerstvo zdravotnictví ale do jednání vlády nechce další podrobnosti komentovat. „Testování ve firmách bude probíhat až od 17. ledna. Podrobnosti a režim, ve kterém bude testování probíhat, bude projednávaný v rámci tripartity a bude zveřejněný po jednání vlády,“ říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Strašák jménem karanténa

Pro zástupce zaměstnavatelů je hlavním otazníkem doba karantény. „Na podzim se hlavně v menších městech nebo obcích stávalo, že v pondělí byl zaměstnanec pozitivně testovaný antigenním testem v práci, na PCR test se ale dostal někdy ve středu odpoledne a výsledek měl v pátek, tedy v době, kdy by mu už stejně mohla končit karanténa,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Firmy by se tedy v následujících týdnech chtěly vyhnout scénáři, kdy kvůli pozitivním zaměstnancům, ač třeba bez jakýchkoliv příznaků, budou muset omezovat provoz.

„Je nutné zajistit, aby ekonomika nebyla paralyzovaná. Ve zdravotnictví například na jaře 2021 fungovalo, že do práce chodili i pozitivně testovaní za určitých režimových opatření,“ naznačuje Rafaj jeden z možných postupů pro podniky, jejichž omezení by mohlo významně ochromit některý ze sektorů hospodářství.

S tím souvisí i projednávaný návrh Ministerstva zdravotnictví. Úřad uvažuje, že by se zkrátila doba karantény i izolace. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí například už doporučilo, aby pozitivní bez příznaků i jejich kontakty nezůstávali povinně doma deset, ale jen pět dní.

V současné době trvá izolace nakaženého 14 dní od pozitivního testu a karanténa jeho kontaktů také dva týdny, pokud není ukončena negativním testem. Ten je možné podstoupit, pokud osoba nemá příznaky, po sedmi dnech od kontaktu. Výjimku z karantény mají lidé očkovaní a ti, kteří nemoc prodělali v posledním půlroce, pokud nežijí s nakaženým v jedné domácnosti.

Ve středu po jednání vlády ministr Válek avizoval, že v současné době jsou připravené tři varianty možného zkrácení. Zároveň chce upřesnit dobu, po kterou by člověk neměl být očkovaný po prodělání nemoci. Závěry předloží vládě v prvním lednovém týdnu k projednání. Mimořádné opatření pak už vydá ministerstvo, vláda ho schvalovat nemusí.

Reklama

Doporučované