Hlavní obsah

Přijde testový blackout. „Antigeny“ docházejí a na nové se čeká týdny

Foto: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Z antigenních testů opět nedostatkové zboží. Jako na jaře.

Reklama

Zásoby antigenních testů se tenčí. Přibývá lékáren, kde lidé antigenní testy neseženou. Zboží rychle mizí i z e-shopů velkých lékárenských řetězců.

Článek

Lékárna nedaleko polikliniky v Praze na Zahradním Městě. Už u dveří visí velká zelená cedule s nápisem „Antigenní testy nejsou“. Kdy budou k dispozici, personál nedokáže odhadnout. A podobná situace je i na jiných místech v zemi.

„Prodeje antigenních testů ve srovnání s letošním zářím vzrostly desetkrát,“ potvrzuje Vladimír Finsterle, zakladatel internetového velkoobchodu Lékárna.cz. „Na e-shopu je ale stále máme, zásobili jsme se ve velkém. I když už jich není dost od všech výrobců, jako to platilo ještě před několika týdny.“

Zájem zákazníků z řad lidí i firem znásobila nová vládní pravidla, která od pondělí nařizují každotýdenní testování všech neočkovaných zaměstnanců. Pravidla platí i pro živnostníky.

Na trhu je teď potřeba víc než milion testů týdně.
David Tomášek, jednatel firmy Trios

„Prakticky to znamená, že na trhu je teď potřeba víc než milion testů týdně pro testování ve firmách, jak velké zásoby ale firmy mají, nedokážu odhadnout. Zájem firem o testy ale opět raketově vzrostl,“ řekl pro SZ Byznys David Tomášek, jednatel distribuční firmy Trios.

I velké lékárenské e-shopy jako je Dr. Max nebo Benu mají u řady antigenních testů označení nedostupné. „Naši zákazníci nejčastěji nakupují antigenní testy v balení po jednom kuse, zásoby pravidelně doplňujeme, neočekáváme vyprodání zásob,“ říká naopak Kateřina Schotliová za internetovou Pilulku.cz.

Dodávky se zpožďují

Špatná epidemiologická situace v Evropě opět znamená, že se dodávky zpožďují. „Zatímco dříve byly dodací lhůty do týdne, nyní musíme počítat s polovinou ledna,“ říká David Tomášek z Triosu.

Zaměstnavatelé by také měli dávat pozor, jaké testy a od koho kupují. Pro to, aby získali na testování příspěvek od zdravotních pojišťoven, musí jít o certifikované antigenní testy určené pro samotestování v rámci Evropské unie a notifikované Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Reklama

Doporučované