Hlavní obsah

Bankám výrazně vzrostly zisky. Netvořily už takové rezervy jako loni

Foto: Seznam Zprávy

Bankám a spořitelnám v Česku za letošní tři čtvrtletí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 12,4 miliardy korun na 51 miliard korun.

Reklama

Český bankám rostou zisky. Růst za tři čtvrtletí přesáhl 12 procent. Podle analytiků letos hospodářství roste solidním tempem, což zisky podpořilo, banky také netvořily tolik rezerv jako loni.

Článek

Bankám a spořitelnám v Česku za letošní tři čtvrtletí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 12,4 miliardy korun na 51 miliard korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci září činila 8,938 bilionu korun, což je proti konci loňského roku nárůst o 971 miliard korun. Bankám podle expertů pomohly k lepším výsledkům hlavně nižší náklady na rizika.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank klesl meziročně o 4,1 miliardy na 132,8 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim snížily o 20,9 miliardy na 125,6 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 3,5 miliardy na téměř 35 miliard korun.

„V loňském roce v souvislosti s brutálním propadem ekonomiky přistoupily finanční domy k masivní tvorbě rezerv, což se propsalo do slabších zisků. Letos již hospodářství expanduje solidním tempem, finanční domy proto netvoří tak mohutné rezervy, což vede k nárůstu zisků,“ řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

České spořitelně (ČS) stoupl za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun, Komerční bance o 41 procent na 8,6 miliardy korun a ČSOB o 84 procent na 11,6 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala ve stejném období čistý zisk 5,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 41,4 procenta.

Reklama

Doporučované