Hlavní obsah

Brněnská skupina v problémech se zbavila podílu v auditorské firmě

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Skupině GFF kontrolovala účty auditorská firma, v níž měla GFF podíl. Auditor má být přitom nezávislý. (ilustrační foto)

Reklama

Kvůli podezření na střet zájmů se skupina GFF vzdala podílu v auditorské firmě kontrolující její účty. GFF, která vydala dluhopisy v objemu přes miliardu korun a spoluvlastní akvaponickou firmu Future Farming, má finanční potíže.

Článek

Brněnská skupina GFF čelí potížím se splácením dluhopisů, kterých vydala přes jednu miliardu korun. Holding známý kvůli staviteli akvaponických farem Future Farming se v této situaci zbavil podílu, který nepřímo držel v auditorské firmě Audit Morava. Stalo se to po upozornění redakce SZ Byznys, že GFF spoluvlastní společnost, která skupině kontroluje účty. Auditor má být kvůli zamezení střetu zájmů na auditované firmě nezávislý.

„Společnost Audit Morava jako jedna z několika auditorských firem pro nás zajišťovala užší profil auditorských činností v rámci holdingu. V minulosti se to jevilo jako efektivní a správné řešení. Spolu s růstem celé skupiny nastal čas, abychom se i v této oblasti oddělili,“ uvedl na webu skupiny většinový majitel GFF Ondřej Bartoš (nemá nic společného se stejnojmenným investorem ze společnosti Credo Ventures).

Druhý spolumajitel skupiny GFF Martin Podoba připustil, že odchod z auditorské společnosti souvisí i s pochybnostmi, které angažmá holdingu v Auditu Morava vzbudilo. Vztahem GFF a Auditu Morava se totiž začala zabývat i Komora auditorů ČR.

„Uvědomujeme si, že z pohledu veřejnosti mohlo docházet k otázkám týkajícím se transparentnosti našeho podnikání. I proto jsme se rozhodli k tomuto strategickému kroku, na který nyní navazuje změna v podobě nového auditora,“ sdělil Podoba v oznámení na internetových stránkách GFF.

Ve stejné tiskové zprávě GFF uvádí, že již v minulém roce pověřila nového auditora zpracováním auditní zprávy o hospodaření holdingu. Ucelená čísla o skupině zatím GFF nikdy nezveřejnila.

Prodej majetku

GFF na začátku letošního roku poprvé ve sdělení zaslaném investorům připustila, že má potíže. Načrtla několik opatření, která mají pomoci situaci zlepšit. Je to například prodej části majetku či vystoupení z vybraných investic.

Prodej Auditu Morava ale pravděpodobně nebude transakcí, která by skupině přinesla výrazné prostředky na úhradu dluhů. Žádná ze stran finanční podmínky transakce nezveřejnila. Novým majitelem firmy se stal její dosavadní auditor Pavel Halamíček.

Velikost obchodu naznačuje zařazení Auditu Morava mezi takzvané mikro účetní jednotky. To jsou firmy s ročním obratem do 18 milionů korun. Ze zákona nemusejí zveřejňovat výkaz zisků a ztrát. Právě toho Audit Morava využívá.

Podíl v auditorské firmě držela skupina GFF zprostředkovaně prostřednictvím společnosti RVO Group. Webové stránky této brněnské firmy poskytující například účetní a daňové služby přestaly fungovat. Nefungují ani telefonické kontakty firmy.

Reklama

Doporučované