Hlavní obsah

Buffett sedí na obří hotovosti. Čeká na levnější nákupy

Foto: Shutterstock.com

Americký investor Warren Buffett.

Reklama

Investiční konglomerát Berkshire Hathaway slavného amerického miliardáře Warrena Buffetta vykázal ve druhém čtvrtletí roku solidní finanční výsledky, po jejichž zveřejnění zamířily akcie podniku na nová historická maxima.

Článek

Buffettova společnost Berkshire Hathaway od dubna do června vykázala výrazný nárůst provozního zisku. Ten vzrostl nad očekávání trhu na rekordních 10 miliard dolarů, tedy v přepočtu na 221 miliard korun. To je o téměř sedm procent více než ve stejném období před rokem.

Zisk podpořilo především podnikání v oblasti pojišťovnictví, kde firma dokázala snížit některé náklady, vyplývá z jejího prohlášení.

Čistý zisk za druhý kvartál činil 35,91 miliardy dolarů, čímž se společnost zahojila z velkých ztrát loňského roku, kdy pokles akciových trhů dostihl i takové velikány, jakým je právě Buffett. Ve stejném období před rokem jeho společnost vykázala ztrátu 43,62 miliardy dolarů.

Buffett však často připomíná, že ukazatel čistého zisku není stoprocentně věrohodným měřítkem výkonnosti jeho firmy. Už dříve se vyjádřil, že by investoři měli čisté zisky ignorovat a spíše směřovat pozornost k provoznímu zisku, který lépe vypovídá o tom, jak se společnosti daří.

Obří balík

Hospodářské výsledky Berkshire Hathaway také ukázaly, že firma sedí na obřím balíku hotovosti, který přesahuje 147 miliard dolarů. Větší hotovost držela jen v roce 2014. To naznačuje, že Buffett a jeho tým na trhu momentálně nevidí výhodné příležitosti k akvizicím či investování, jak pro agenturu Reuters uvedla analytička Cathy Seifertová z CFRA Research.

„Nejsou nadšení cenami, za které jsou akcie společností momentálně na trhu obchodovány. I když poslední finanční čtvrtletí bylo pro firmu úspěšné, její samotný růst nebyl bez nákupu jiných firem tak silný, jak by si někteří investoři přáli. Otázka, která bude investorům vrtat hlavou, je, zda společnost bude silně růst i bez častějších akvizic,“ uvedla.

Z čerstvých výsledků dále vyplývá, že Buffettův podnik, jehož tržní hodnota dosahuje téměř 800 miliard dolarů, zpomalil zpětný odkup akcií. Ve druhém čtvrtletí firma utratila za odkup akcií 1,4 miliardy dolarů, od počátku letošního roku pak odkoupila vlastní akcie za 5,8 miliardy dolarů. Za celý loňský rok koupila akcie za 7,9 miliardy dolarů.

Zpětný odkup akcií je postup, kdy společnost nakoupí na burze vlastní akcie. Tím sníží jejich počet na veřejném trhu, což může vést ke zvýšení hodnoty cenných papírů. Tato zpráva je akcionáři zpravidla vnímána pozitivně.

Společnost dává tímto krokem najevo, že se cítí dostatečně silná a věří ve svůj budoucí růst. Ve druhém čtvrtletí však Buffett zpětné odkupy přibrzdil, neboť akcie jeho podniku kroužily kolem cenových maxim.

Akcie na maximech

Co se týče samotného výkonu akcií Berkshire Hathaway, ty nepatří k největším vítězům letošních impozantních růstů, jak můžeme vidět například u technologických titulů. To je dáno tím, že se Buffettova investiční strategie orientuje na dlouhodobý výhled a stabilitu, což investorovi přináší dlouhodobý úspěch.

Akcie Buffettovy společnosti se od začátku roku zhodnotily o necelých 18 procent, čímž dosáhly na nová historická maxima. V tomto kontextu je nutné poznamenat, že Berkshire Hathaway má dvě veřejně obchodované třídy akcií – třídu A a B.

Jedna akcie třídy A aktuálně na burze stojí v přepočtu přes 12 milionů korun. Majitelé těchto akcií mají větší podíl na hlasovacích právech na akciových shromážděních společnosti. Díky vyšší ceně jsou tyto akcie vhodné pro institucionální investory a jednotlivce s větším kapitálem.

Akcie třídy B jsou proti tomu cenově dostupnější i pro drobnější investory. Ti však mají omezenější hlasovací práva, nebo vůbec žádná. Jedna taková akcie se v současné době na burze obchoduje přibližně za osm tisíc korun.

„Nadále se domníváme, že akcie Berkshire jsou atraktivní volbou v aktuálním nejistém makroekonomickém prostředí,“ poukázal analytik Brian Meredith z investiční banky UBS na potenciálně příchozí recesi do Spojených států kvůli přísné měnové politice americké centrální banky.

Skupina Berkshire Hathaway se sídlem v Omaze ovládá desítky dceřiných společností, ale má také významné podíly v ikonických firmách. Například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola drží podíl přes devět procent. V technologickém gigantu Apple má Buffett téměř šestiprocentní podíl v hodnotě přes 160 miliard dolarů.

Celý Buffettův úspěch je odrazem jeho geniálního smyslu pro investice a řízení, kterým dvaadevadesátiletý investor oplývá. Jeho úspěšné investice a akvizice ho postupně katapultovaly na pozici jednoho z nejslavnějších amerických investorů, označovaného také jako „Věštec z Omahy“.

V pondělí v žebříčku boháčů předstihl spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese a podle magazínu Forbes se stal pátým nejbohatším člověkem na světě s majetkem ve výši 121,5 miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované