Hlavní obsah

Pražská burza přivítala nováčky. První den se jejich akciím dařilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražská burza se 1. srpna rozšířila o dva nové členy. Na trh Start určený pro menší a střední české firmy úspěšně vstoupila společnost mmcité. Na hlavním trhu Standard pražské burzy pak zahájila obchodování firma Footshop.

Článek

Burza cenných papírů Praha přivítala dva nováčky, s jejichž akciemi se v úterý začalo obchodovat. Na burzovní trh Start, který tak v současné době čítá 14 firem, nově 1. srpna vstoupila společnost mmcité z Bílovic na Uherskohradišťsku. Ta navrhuje a vyrábí městský mobiliář. A hned první den byl pro firmu velmi úspěšný.

Cena akcií se totiž vyšponovala o 21 procent na 194 korun při zobchodovaném objemu 1,4 milionu korun. Z pohledu úvodního obchodování jde o historicky jednu z nejúspěšnějších emisí trhu Start pražské burzy. Firma ve středu 26. července úspěšně zakončila veřejnou nabídku svých akcií (IPO). Prodán byl třetinový akciový podíl v hodnotě 160 milionů korun při ceně 160 korun za akcii.

„Chtěl bych poděkovat všem našim investorům za důvěru. Být na burze je pro nás obrovská prestiž, ale také zodpovědnost. Věřím, že budeme dlouhodobě patřit k atraktivním akciovým titulům a novým akcionářům dělat radost,“ děkoval po skončení aukce majoritní akcionář a předseda představenstva mmcité David Karásek.

Obchodování formou aukce

  • Na trhu Start probíhá aukce jednou denně od 9:00 do 12:30.
  • V praxi to znamená, že do 12:30 neprobíhají žádné obchody a dochází pouze ke sběru objednávek.
  • Teprve ve 12:30 dojde k jejich spárování v systému burzy a k jednomu velkému obchodu za cenu, aby byl zobchodovaný objem co nejvyšší.
  • Tento způsob může investory zvyklé na kontinuální fázi obchodování během dne trochu mást, protože očekávají, že by jejich pokyn měl být uspokojen ihned, pokud splňuje podmínku ceny.
  • V rámci aukce však pokyny vyčkávají vždy až na její konec ve 12:30 a finálně stanovenou cenu.
  • Pražská burza v průběhu sběru objednávek zveřejňuje indikativní aukční cenu, která zohledňuje aktuální stav objednávek. Investorům tak dává indikaci, na jaké ceně by mohla aukce skončit, pokud by již nedošlo ke změně objednávek.

Zdroj: Fio banka

Podle Františka Bostla ze skupiny Starteepo, která vstup mmcité na burzu zastřešovala, je podnik ze Zlínska skvělým burzovním příběhem. „Akcie po úterním růstu jistě osloví na burze další investory, a to díky atraktivnímu ohodnocení firmy. Věřím, že současný růst bude v dynamice pokračovat,“ komentoval první den obchodování. Akcie firmy povyrostly také ve středu – na 198 korun za kus.

Foto: Starteepo

„Tohle je začátek. Získali jsme kapitál a teď s ním musíme dobře naložit,“ říká zakladatel mmcité David Karásek. Na snímku symbolicky zahajuje první den obchodování s akciemi firmy.

První ve střední Evropě

Veřejně obchodovatelnou společností se s prvním srpnem stal rovněž online prodejce obuvi a oblečení Footshop, a to po fúzi se speciální investiční společností Wood SPAC One, jejíž akcionáři fúzi s Footshopem v květnu schválili.

V rámci spojení získali původní akcionáři Wood SPAC One zhruba 45% podíl ve Footshopu, za nějž do firmy vložili zhruba 445 milionů korun. Slavnostní zvonění na burze proběhlo v úterních dopoledních hodinách a úspěšně tak byla dokončena první transakce SPAC ve střední Evropě.

Pod termínem SPAC vycházejícím z anglického názvu Special Purpose Acquisition Company (akviziční společnost pro zvláštní účely) si můžeme zjednodušeně představit akciovou společnost, která vzniká jako prázdná schránka založená za účelem akvizice sloužící ke zrychlenému uvedení společnosti na burzu.

Akcie streetwearové firmy se obchodují na hlavním trhu Standard pražské burzy a během úterního obchodování posílily o necelá dvě procenta na 107 korun za kus. V růstu pokračovaly také během středečního obchodování.

Foto: ShrtCut

Zakladatel Footshopu Peter Hajduček (vlevo) s generálním ředitelem pražské burzy Petrem Koblicem. S akciemi streetwearové firmy se v úterý poprvé veřejně obchodovalo.

„Footshop vstupuje na burzu a jeho ocenění se od nynějška dozvíme každý den. Těším se na nový level podnikání a nové zkušenosti. Dedikuji svůj intelekt a energii na budování dlouhodobé hodnoty. Děkuji Wood & Company za realizaci této transakce právě s námi,“ řekl k milníku společnosti její zakladatel Peter Hajduček, který nyní ve společnosti drží zhruba 33procentní podíl.

„Jsem rád, že jsme první burzou v regionu, která se může pochlubit úspěšným listingem (uvedením na burzu, pozn. red.) společnosti, která na trh vstoupila prostřednictvím SPACu. Pro zájemce o listing se tak otevírá další způsob, který lze při vstupu na trh využít,“ komentoval úvodní obchodní den Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

„Věřím, že v Praze se pro tyto instrumenty otevírá nová doba. Díky Wood & Company a hlavně Footshop za to, že se touto cestou vydaly, a pomohly tak cestu SPACu na tuzemském kapitálovém trhu prošlapat. Na trh se dostává firma, která má jasnou růstovou evropskou ambici, a pevně věřím, že vstup na pražskou burzu Footshopu pomůže své plány splnit,“ dodal.

Reklama

Doporučované