Hlavní obsah

K akcionářům ČEZ míří rekordní dividenda

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Akcionáři energetického podniku ČEZ se dočkají rekordní dividendy. S prvním srpnem totiž startuje její výplata. Do státní pokladny přiteče 54 miliard korun, zatímco drobní akcionáři si rozdělí 24 miliard.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Energetická společnost ČEZ v úterý začne vyplácet svým akcionářům rekordní dividendu ve výši 145 korun za akcii. Stát, jako největší akcionář se zhruba 70procentním podílem, dostane na účet 54 miliard korun, což je historicky nejvyšší jednorázová platba od české firmy státu.

ČEZ vyplatí dividendu ve výši téměř celého loňského zisku, který činil 78 miliard korun. Jde o dosud nejvyšší dividendu v historii firmy. O její výši rozhodla valná hromada společnosti na konci června.

Také pro Ministerstvo financí, které stát v roli akcionáře zastupuje, půjde o nejvyšší vyplacenou dividendu. Dosavadní rekord úřad eviduje z roku 2021. Tehdy šlo také o ČEZ a jeho dividendu za rok 2020 ve výši přes 19,5 miliardy korun.

Období pro vyplácení dividend za příslušný obchodní rok je čtyřleté. To znamená, že jsou vypláceny od prvního výplatního dne po následující čtyři roky. Konečné datum je stanoveno na 31. července 2027.

Nově přes aplikaci

Až doposud byla dividenda akcionářům vyplácena na pobočkách České spořitelny, která je pověřeným správcem výplaty, nebo na základě písemné žádosti byla poukázána na účet vedený bankou v České republice. Písemná žádost mohla být doručena poštou, datovou schránkou nebo elektronickou formou.

Tyto možnosti zůstávají i nadále, ale přibude k nim ještě jedna další. Společnost ČEZ totiž připravila novinku, která výplatu drobným akcionářům usnadní. Ti budou totiž moci nově získat výplatu dividend z vlastněných akcií přes webovou aplikaci, kterou na základě dlouhodobé spolupráce s ČEZ vytvořila Česká spořitelna.

Jak zaslat žádost o výplatu dividendy

1) prostřednictvím aplikace České spořitelny, využívající k ověření akcionáře bankovní identitu (Bank iD). Do aplikace je možné vstoupit přes tento odkaz

2) poštou na adresu:

Česká spořitelna, a.s.

A332 Správa produktů finančních trhů

Budějovická 1518/13a,b

140 00 Praha 4

V případě hrubé dividendy vyšší než 3000 Kč musí být podpis akcionáře na písemné žádosti úředně ověřen

3) z datové schránky příslušného akcionáře do datové schránky České spořitelny, jejíž identifikátor je: wx6dkif

4) elektronickou formou s elektronickým podpisem na e-mailovou adresu České spořitelny: vyplatadividend@csas.cz

O výplatu dosud nevyplacených dividend, které se aktuálně vyplácejí, může požádat i dědic. Pro výplatu je třeba předložit platný průkaz totožnosti a usnesení soudu (originál nebo úředně ověřenou kopii). Ostatní podmínky výplaty pro dědice jsou shodné jako pro akcionáře.

Zdroj: ČEZ

Aplikace je založena na využití bankovní identity, díky které může akcionář rychle a jednoznačně prokázat svoji totožnost. Data budou následně porovnána s údaji v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP). Pakliže se budou shodovat, dividenda bude zaslána na akcionářův bankovní účet.

Ten nemusí být veden přímo u České spořitelny, ale u jakékoliv banky, jejímž prostřednictvím se akcionář do aplikace přihlásil. Identifikaci prostřednictvím bankovní identity umožňují Česká spořitelna, ČSOB, Airbank, Komerční banka, Moneta, Raiffeisenbank a Fio banka.

„Zavedením tohoto inovativního způsobu vyplácení dividend vycházíme vstříc našim akcionářům. Snažíme se celý proces co nejvíce zjednodušit a urychlit. Akcionáři si tak budou moci o výplatu dividend požádat kdykoliv a odkudkoliv, stačí využívat bankovní identitu. Peníze jim následně budou zaslány na jejich bankovní účet,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Aplikace umožní vyplatit i nevyplacené dividendy z minulých let, u kterých ještě neskončilo čtyřleté výplatní období – tedy zpětně až do roku 2019.

„Žádosti doručené v pracovní dny zpracuje banka bez zbytečného odkladu a nejpozději do dvou pracovních dnů poukáže (částku) na účet,“ píše ČEZ.

„Na e-mailovou adresu zadanou ve formuláři přijdou uživateli aplikace po odeslání žádosti dva potvrzovací maily. První e-mail přijde jako potvrzení zadání výplaty, druhý e-mail přijde jako potvrzení o provedení výplaty na požadovaný účet,“ informuje dále ČEZ.

Akcionáři, kteří neměli zajištěnou výplatu přímo přes správce akcií, mezi něž patří obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti, penzijní fondy či banky, dosud museli osobně zajít na pobočku České spořitelny s pokladnou. To už však nebude nutností.

„Loni na to navíc měli jen listopad a prosinec. Kdo nechtěl na pobočku nebo to nestihl, mohl požádat o bezhotovostní výplatu. To šlo sice i elektronicky například s elektronickým podpisem nebo přes datovou schránku – ty ovšem nemá každý a nejsou úplně zdarma. Další možností bylo třeba zaslání dopisu s ověřeným podpisem na adresu banky,“ popisuje server Penize.cz.

Nevíte, zda vlastníte akcie?

Pokud si z nějakého důvodu nejste jisti, zda akcie ČEZ vlastníte, můžete jednoduše zažádat o výpis z takzvaného majetkového účtu. Způsobů, jak to udělat, je více.

Tím prvním je možnost navštívit Centrální depozitář cenných papírů online s přihlášením pomocí BankID. Aktuální poplatek činí 90 korun.

Druhou možností je zaslat žádost do CDCP korespondenčně pomocí formuláře „Žádost o výpis z nezařazeného majetkového účtu cenných papírů“ s úředně ověřeným podpisem. Formulář je k dispozici na webových stránkách CDCP. Připravte si ovšem 500 korun.

Oslovit také můžete kteréhokoli účastníka centrálního depozitáře, který službu poskytuje. Seznam účastníků je k dispozici rovněž na webových stránkách CDCP. Jedná se o zpoplatněnou službu, cena je stanovena sazebníkem příslušného účastníka.

Reklama

Doporučované