Hlavní obsah

Byznys s Krnáčovou prodělává. Zatím, říká investor Stuchlík

Podnikatel Petr Stuchlík.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výrazná byznysová osobnost Petr Stuchlík aktuálně žije hlavně finančním startupem Corrency. V rozhovoru pro SZ Byznys ale též padly otázky na peripetie firem Fincetrum a Fair Credit, v nichž měl podíl.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Bývalý kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík (za ANO) a někdejší primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) dělají byznys s radnicemi po celém Česku i v zahraničí. Jejich finanční startup Corrency si klade za cíl podporovat lokální ekonomiku pomocí platebního systému, který Stuchlík připodobnil k virtuální platební kartě. Fungovat však může přes telefon prostřednictvím obyčejných textových zpráv.

„Corrency řeší obecný problém, že způsob, jak dostat peníze k potřebným, je strašně drahý. Když někam pošlete miliardu, tak 300 milionů shoří v tom, že platíte úředníky a papíry. Corrency to dokáže udělat za pět až sedm procent,“ řekl Stuchlík v rozhovoru pro SZ Byznys.

V praxi to funguje tak, že občan dostane od své obce nebo městské části kredit. Za zboží či službu v místě bydliště pak za své vlastní peníze dá jen polovinu, druhá polovina jde z kreditu Corrency.

Nápad na Corrency vznikl v roce 2020 v době covidu. Cílem bylo podpořit například místní restaurace a další provozovny. V roce 2021 se uskutečnil pilotní projekt v Kyjově a následně již v ostrém provozu bylo Corrency spuštěno v Praze 1 a v Letňanech.

„Za první tři měsíce letošního roku máme podepsaných 29 smluv o mlčenlivosti. To je typicky začátek spolupráce, který vede k rozjezdu projektu,“ poznamenal Stuchlík.

Projekt zatím podle podnikatele výdělečný není. „Neproděláváme moc, ale proděláváme,“ poznamenal. Kromě Stuchlíka patří mezi investory projektu také například byznysmen Grzegorz Hóta. Adriana Krnáčová má v Corrency na starosti rozvoj byznysu.

Quant na vedlejší koleji

Pro Stuchlíka je v současnosti Corrency projekt číslo jedna. Dokonce více než investiční fond Quant, který kdysi spoluzakládal s ekonomem Pavlem Kohoutem a současným guvernérem České národní banky Alešem Michlem. Michl po nástupu do ČNB vložil svůj podíl v Quantu do svěřenského fondu.

„Corrency je pro mě jednoznačně důležitější než fond Quant. V Corrency jsem tváří firmy a na dennodenní bázi ji vedu. Fond Quant má v čele Honzu Krejčího, který ho vede dobře. Moje role je tam spíše konzultační a strategická,“ uvedl Stuchlík.

Když Petr Stuchlík v roce 2018 kandidoval na primátora, opustil oba své tehdejší byznysy. S partnery prodal finančně-poradenskou síť Fincentrum švýcarské společnosti Swiss Life. Zároveň se zbavil menšinového podílu v poskytovateli spotřebitelských půjček Fair Credit.

Co se týče Fincentra, netrvalo dlouho a velká část jeho poradců se sebrala a odešla k nově založené konkurenční firmě 4fin. Švýcaři z Fincentra to označili za organizovaný komplot.

Celá věc se přelila do řady právních sporů včetně policejního vyšetřování. Přestože Stuchlík a jeho někdejší partneři nedávno vyhráli se Swiss Life zahraniční arbitráž, další větve této kauzy v Česku pokračují. Stuchlík tezi o organizovaném odchodu poradců z Fincentra odmítl i v rozhovoru pro SZ Byznys.

„Swiss Life je velmi renomovaná společnost, ale v několika momentech podcenila kulturní rozdíly,“ poznamenal.

Kontroverzní osud potkal rovněž zmíněného poskytovatele spotřebitelských úvěrů Fair Credit. Skupina okolo této firmy se loni rozpadla, část firem skončila v insolvenci. Problém je, že řada lidí do této skupiny investovala prostřednictvím směnek, dluhopisů a investičního fondu. Investice zprostředkovávali hlavně poradci z 4finu. Faktem je, že to bylo v období, kdy již Stuchlík ve Fair Creditu nebyl.

„Fair Credit je velmi komplikovaný. Měl jsem tam podíl jen kolem 20 procent. Nepůsobil jsem tam aktivně, nikdy jsem nebyl v žádných orgánech. Musím říci, že mě samozřejmě mrzí, když lidé přicházejí o peníze. Pokud tedy přicházejí. Odešel jsem jako investor v roce 2018 a mezitím tam vznikly nové entity, o nichž vůbec nevím, k čemu slouží a jaký mají vztah k investorům,“ uvedl nyní Stuchlík.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu a v podcastových aplikacích.

Upřesnili jsme část o fungování platebního systému Corrency.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované