Hlavní obsah

V Česku končí výroba legendárních botasek. Utnuly ji drahé energie

Foto: Botas

Legendární botasky se vyráběly ve Skutči u Chrudimi do loňského roku. Letos už ve vlastní továrně vznikat nebudou.

Reklama

Výroba legendárních botasek ve Skutči u Chrudimi končí. Firma propustila část lidí a výrobu uzavřela. Během následujících měsíců majitel rozhodne, co se značkou bude a zda výroba poběží jinde.

Článek

Boty se ve Skutči u Chrudimi začaly vyrábět v roce 1949 – tehdy ještě ve firmě Botana. Ta se v roce 1962 začala orientovat na sportovní obuv a o rok později přišel název Botas. Ten je dodnes pro řadu lidí synonymem pro sportovní boty.

Největší slávu zažily botasky ze Skutče v šedesátých letech, kdy fabrika chrlila do světa miliony párů bot – zejména do zemí bývalého sovětského bloku. Nosili je Emil Zátopek i Jiří Raška.

Po revoluci firma změnila strategii – nejprve spolupracovala se slavnými značkami jako Puma či Solomon, když začala být výroba v Česku pro světové výrobce drahá, vrátila se firma k vlastní výrobě sportovní a módní obuvi, už ale ve výrazně menších objemech. I tak však firma zabodovala s ikonickým párem Botas 66 a oslovila mladou generaci.

Teď však výroba botasek ve Skutči končí. Firma vlastní výrobu uzavřela a podle údajů ve sbírce listin poslala do likvidace. Část ze sedmdesáti zaměstnanců propustila , další jsou na „odstávce“ a majitel společnosti řeší, co bude dál.

„Teď to analyzujeme zleva zprava. Buďto se bude vyrábět jinde, nebo značku prodám. Zájemce ale zatím nemám, nikde jsem to neříkal,“ řekl majitel firmy František Nestával pro SZ Byznys.

Podle posledních zveřejněných údajů skončilo v roce 2020 hospodaření firmy ve ztrátě. Důvodem ukončení vlastní výroby je podle Nestávala obrovský nárůst cen energií, ale i nedostatek kvalifikovaného personálu. Během prvního čtvrtletí se chce majitel rozhodnout, zda a jak dál pokračovat. Nabízí se zadávání výroby do jiného výrobního závodu v Česku či na Slovensku, kde prý už proběhla první jednání.

Reklama

Související témata:

Doporučované