Hlavní obsah

Češi platí za mobil skoro nejvíc v Evropě. Počítáte špatně, tvrdí operátoři

Foto: Shutterstock.com/PureSolution

Ceny dat i volání jsou v Česku stále jedny z nejdražších v Evropě.

Reklama

Ceny volání i mobilních dat jsou u nás stále jedny z nejdražších v Evropě. Aukce kmitočtů ke snížení cen za mobilní služby zatím nevedla, informuje v tiskové zprávě Nejvyšší kontrolní úřad. Analytik však jejich závěry zpochybňuje.

Článek

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají jedny z nejvyšších v Evropě, aukce kmitočtů k jejich snížení zatím nevedla. V tiskové zprávě to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad, který se zaměřil na to, jak v letech 2018 až 2022 nakládal Český telekomunikační úřad s financemi a majetkem státu.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dále zjistil, že se náklady na poskytování základních poštovních služeb mezi roky 2013 a 2020 zdvojnásobily, přestože jejich objem klesl na polovinu. Z hlediska účelnosti a hospodárnosti výdajů ve vybraných oblastech hospodaření kontrola nedostatky nezjistila. Podle kontrolorů se však Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dopustil porušení rozpočtové kázně ve výši 4,7 milionu korun.

Český telekomunikační úřad je jedním ze správních úřadů České republiky, který se stará o regulaci trhu stanovování podmínek pro podnikání v oblasti elektronických komunikací a poštovních služeb.

„Aukce kmitočtů rádiového spektra, kterou ČTÚ uspořádal v roce 2020, nenaplnila očekávání. Měla mimo jiné vést ke snížení ceny mobilních dat a ke zvýšení konkurence na trhu. Ceny volání a mobilních dat v ČR byly i v roce 2021 jedny z nejvyšších v Evropě a o kmitočty se bez výrazného soutěžení rozdělili tři stávající velcí operátoři,“ uvedli kontroloři. Příjem z aukce 5,6 miliardy korun byl podle nich výrazně nižší, než ČTÚ plánoval. Ten chtěl pro státní rozpočet z aukce získat sedm miliard korun.

„NKÚ měl možnost analyzovat aukci, kterou podle mého názoru promarnil. Chyby v aukci byly jiné, než úřad prezentuje. Cenové srovnání kulhá na obě nohy, protože pracuje se zastaralým konceptem spotřebních košů, což je způsob, kterým žádný operátor svoje služby už nenabízí,“ myslí si o zprávě NKÚ analytik v oblasti telekomunikací a digitální ekonomiky Ondřej Malý. Ten působil také v Českém telekomunikačním úřadu.

Vysoké ceny volání a mobilních dat však potvrzuje i studie zpracovaná pro Evropskou komisi a rovněž mezinárodní srovnání, které vypracoval NKÚ na základě dat ČTÚ. Ze srovnání například vyplývá, že zatímco v Polsku, Německu a Rakousku cena balíčku obsahujícího 100 volání (188 minut) a 2 GB dat činila v průměru 338 korun, zákazníky v Česku stál stejný balíček 1151 korun, o 17 korun vyšší cena byla už jen v Maďarsku, uvedl NKÚ.

„Když porovnáme cenu neomezených dat zjistíme, že je na tom Česko výrazně lépe, než bylo v minulosti. A to je v současnosti klíčové. Jediné smysluplné porovnávání, které bychom měli dělat, je porovnání tarifů s neomezenými daty. To ale NKÚ neudělalo a pracuje se spotřebními koši, které jsou nastavené na způsob prodeje telekomunikačních služeb z doby tak před 15 lety,“ vysvětluje pro SZ Malý.

Foto: studie pro Evropskou komis

Cenová hladina mobilních dat a volání v EU v roce 2021

Metodiku ČTÚ i Evropské komise při výpočtu cen mobilních tarifů a volání kritizují i samotní operátoři. Například podle společnosti Vodafone jsou české ceny neomezených tarifů srovnatelné či dokonce levnější, než jaké jsou v okolních státech.

Vysokým cenám se podle tiskové mluvčí snaží čelit i ČTÚ. „Český telekomunikační úřad opakovaně na tuto situaci poukazuje ve své analýze trhu a opakovaně se snaží prosadit u Evropské komise nápravná regulační opatření, která by mohla mít vliv i na koncové ceny na maloobchodním trhu. Evropská komise však naše opatření zatím neposvětila. Důvody toho, proč jsou ceny stále vysoké, lze spatřovat právě v tom, že trh není v tuto chvíli možné regulovat,“ říká mluvčí ČTÚ Tereza Meravá.

I pravidla aukce o kmitočty byla podle ČTÚ stanovena správně, čehož důkazem má být i zapojení jednoho dalšího subjektu, který se ale později práva vzdal.

„Vedle úspěšných účastníků aukce se do výběrového řízení přihlásil ještě další subjekt, který vážnost svého zájmu o rádiové kmitočty v pásmu 700 MHz osvědčil složením příslušné částky jistiny a účastnil se odpovídajících fází výběrového řízení. Fakt, že nakonec se rozhodl v aukční fázi výběrového řízení konkrétní nabídku na bloky v pásmu 700 MHz neučinit, nemůže být přičítán nesprávnému nastavení podmínek výběrového řízení,“ říká Meravá z ČTÚ.

Problémy i s poštou

Kontroloři také upozornili, že náklady na poskytování základních poštovních služeb se mezi roky 2013 a 2020 zdvojnásobily, přestože jejich objem klesl na polovinu. Zatímco objem služeb se snížil ze 477,6 milionu na 247,4 milionu kusů, celkové náklady na jejich poskytování se vyšplhaly z 948 milionů korun na 1,87 miliardy korun.

V roce 2013 činil podle NKÚ průměrný jednotkový náklad dvě koruny za poskytnutou službu, v roce 2020 vzrostl už na 7,40 koruny. „Přitom vzhledem k rozvoji datových schránek lze v následujících letech předpokládat další snižování objemu poskytovaných základních služeb. Stát bude s občany stále více komunikovat elektronicky, a nebude tedy v takové míře využívat základní poštovní služby,“ podotkli kontroloři.

Za vysokými cenami balíčků stojí podle telekomunikačního úřadu vládní nařízení a evropská legislativa. „Vysoké jednotkové náklady jsou způsobeny hustou sítí poboček, jejichž minimální počet určuje vláda, a také povinností doručovat každý den, kterou stanovuje evropská legislativa,“ uzavírá tisková mluvčí ČTÚ.

Porušení rozpočtové kázně se týká podle NKÚ neoprávněného rozdělení veřejné zakázky na právní a poradenské služby a zadání její části konkrétním dodavatelům napřímo. Kontroloři zjistili, že ČTÚ v rozmezí 19 dnů uzavřel smlouvy na vypracování analýzy velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám s pěti dodavateli napřímo bez výběrového řízení, ačkoliv předmět plnění tří z těchto smluv tvořil prokazatelně jeden funkční celek. „ČTÚ tak postupoval v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Dodavatelé vzájemně spolupracovali a odevzdali stejné nebo obdobné, případně související výstupy,“ uvedl NKÚ.

Reklama

Doporučované