Hlavní obsah

Jednoduchý trik, jak ušetřit 30 % za mobil. Hrozte odchodem, radí expert

Foto: Shutterstock.com

Jak ušetřit na volání, internetovém připojení a pojištění auta? Radí Petr Hošek, ředitel srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Snad u všech služeb platí, že aktivní klient docílí lepší ceny. A u mobilních operátorů to platí dvojnásob. Často stačí zmínit nabídku konkurence a faktura půjde až o třetinu dolů, říká expert srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

„Třicet procent se dá získat jen tím, že se ozvu. Pokud byl klient dlouho pasivní, pět let u jednoho operátora, tak se dá dnes ušetřit jen tím, že pohrozím odchodem. Všichni se snaží být atraktivní pro nové klienty. Kdo je klientem stávajícím, musí být aktivní sám,“ popisuje zkušenosti z trhu ředitel srovnávacího portálu Ušetřeno.cz Petr Hošek.

Od operátora přitom můžete „beztrestně“ odejít prakticky kdykoli. „Od 1. dubna 2020, kdy došlo k novelizaci zákona o telefonních komunikacích, je možné odcházet bez sankcí poměrně snadno. Operátor má nově dva dny na to, aby vás převedl k tomu novému,“ vysvětluje Hošek v novém dílu podcastu Ve vatě.

Sankce zaplatíte pouze v případě, že operátora měníte už do tří měsíců po uzavření smlouvy se závazkem. Když vám bude zbývat měsíc do konce tohoto období, zaplatíte jako pokutu pět procent měsíčního paušálu krát počet zbývajících měsíců do konce závazku.

Jak si vybrat nového operátora?

Podle Petra Hoška je výběr nového operátora čistě o ceně. Rozdíly v kvalitě služeb jako pokrytí či výpadky sítě se podle něj setřely. „Už je to jenom o ceně. Musím si srovnat v hlavě, co chci vlastně za produkt. Jestli neomezený, nebo potřebuju určitý počet minut.“

Prodejci však bývají ve svých nabídkách velmi intenzivní. Kdo chce jen ušetřit, musí se udržet.

„Oni vám k poptávanému produktu začnou přilepovat další služby. Internet, televizi, dalšího člena rodiny, takzvaně to ‚balíčkují‘. Na poptávané službě můžete ušetřit i 20 procent, ale není to sleva zadarmo. Můžete odejít s něčím jiným, než pro co jste přišli,“ popisuje Hošek z Ušetřeno.cz.

Tak trochu omezený „neomezený tarif“

Zároveň pozor na takzvaně neomezené tarify. Ne ve všem jsou úplně neomezené. „U volání to platí, můžete volat hodiny a hodiny, esemeskovat taky. Neomezená data jsou sice neomezená na objemu, ale občas je omezená rychlost. To je trik, na který je třeba si dát pozor. Někdy je prvních 10 gigabajtů rychlých, pak je to pomalejší,“ varuje Hošek.

Vyjednávat se vyplatí i s poskytovateli internetu, tam ale taková šance na úspěch podle Petra Hoška není. „Vyjednávat se vyplatí vždy, ale není tu taková konkurence. Kabel někomu patří a poskytovatelů není tolik. Tam, kde je 5G, může být alternativou klasické mobilní připojení.“

Jak ušetřit při sjednávání povinného ručení? Na co si dát pozor, když měníte poskytovatele internetu? A jak výhodné je ve skutečnosti životní pojištění?

Poslechněte si celý podcast Ve vatě nahoře v přehrávači.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované