Hlavní obsah

Předpověď 2023: konec blahobytu bude mít i světlé stránky v cenách a bydlení

Čtyři experti podcastu Ve vatě ve speciálním dílu předpovídají, co nás čeká v roce 2023. A radí, co s penězi.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Časy blahobytu končí, příští rok se do Česka patrně nastěhuje mírná recese, shodují se finanční experti ve speciálu podcastu Ve vatě. Bude mít i světlé stránky: byty zlevní a ceny přestanou růst tak rychle.

„Po 13 letech bezprecedentní prosperity se nám nechce věřit tomu, že by mohlo být trochu hůř. Ale u nás ve firmě se k tomu přikláníme,“ říká investor Lubor Žalman.

Potemnělé výhledy pro rok 2023 přináší i Česká národní banka a Ministerstvo financí. Krizi s velkým K ale nečeká ani makroekonom Dominik Stroukal. „Když se člověk odpíchne od prognóz respektovaných institucí, mění se směrem k horšímu, kdykoli se aktualizují. O trochu větší inflace i propad HDP, než jsme mysleli. Ale nic drtivého. Žádná apokalypsa,“ domnívá se Stroukal.

Člen NERV a vyučující na pražské Metropolitní univerzitě ovšem upozorňuje, že předpovídat cokoli v nejistých časech je ošidné. „ČNB v 90 % intervalu čeká HDP někde mezi minus 5 a plus 9 %. Je tam strašná nejistota. Ale rizik směrem dolů je víc než směrem nahoru.“

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Stroukal, Daniel Gladiš, Markéta Bidrmanová, Lubor Žalman a Libor Ostatek (zleva) během natáčení jubilejního 50. dílu podcastu Ve vatě.

Pádivé ceny konečně zpomalí

Pozitivem roku 2023 podle investora Daniela Gladiše bude, že inflace už bude mít to nejhorší za sebou. „Inflace bude za vrcholem, bude se pohybovat mezi 5 až 8 %. Úrokové sazby už nestoupnou, ani na Západě. Česká měna bude tam, kde je teď,“ predikuje zakladatel fondu Vltava Fund SICAV.

„Pokles inflace se projeví jak na cenách spotřebního zboží, tak na cenách komodit a surovin,“ dodává Lubor Žalman.

Pomoc proti zdražování – Jak zvládnout krizi

Domácnosti a firmy čelí problémům s vysokou inflací a růstem cen energií. Projekt Seznam Zpráv „Jak zvládnout krizi“ vám nabízí praktické informace, jak ušetřit a jak řešit či snížit dopady zdražování.

Mohlo by vás také zajímat:

Nižší ceny energií ale podle Žalmana, partnera v EnCor Wealth Management, příští rok patrně ještě nepřinese. „Nejsme si jistí, že během jednoho roku ceny výrazně klesnou.  Krizová bude ta druhá zima, která přijde za rok. To možná bude divoké. Věřím, že se EU dá dohromady a dokáže zabezpečit dostatek energií. Plynu máme tolik, že ho nemáme kam dát. Máme štěstí, že bude teplá zima. A Němci řekli, že jaderky zatím neodstaví a že uhlí můžeme ještě chvilku pálit. Doufám, že tu třetí zimu si budeme umět pomoci sami,“ myslí si bývalý bankéř.

Podle experta na reality a hypotéky Libora Ostatka bude rok 2023 rokem korekcí. „Příští rok proběhnou korekční procesy. Ceny nemovitostí nabraly tempo, které není zdravé.  Minimálně mladé generaci to zavřelo cestu k bydlení. Úrokové sazby dřív byly kolem nuly a hypotéka téměř za nic. Možná si toho teď budeme víc vážit a s pokorou přistoupíme k ceně peněz,“ míní Ostatek.

Jak v příštím roce naložit s penězi? Jen ne hotovost

Vzhledem k inflaci, která sice nejspíš klesne, ale stále bude nadprůměrná, je podle Gladiše nejméně rozumné držet velký objem hotovosti. Řešením inflace jsou podle něj akcie.

„Inflace vyšší než sazby tu bude hodně dlouho. Hotovost je nejhorší. Koupí dluhopisů se odsoudíte k reálné ztrátě. Lidé si uvědomují, že nemají jinou možnost než kupovat majetková aktiva. Ta mají jakž takž kompenzovat dopad inflace,“ říká investor.

Akcie ale letos nezažily příjemný rok. Jestli se příští rok dostanou z nejhoršího, není podle Gladiše jisté. „Nevím, jestli se to obrátí příští rok. Je to možné. Ale nemyslím si, že letošek je obzvlášť špatný. Krize v roce 2008 byla pro trh nesrovnatelně horší. I rok 2000. A i když trhy klesají, vždycky jsou akcie, které jsou atraktivní,“ připomíná.

Každopádně své dno už akcie po vypuknutí války na Ukrajině podle Daniela Gladiše našly: „Dno na trzích bylo na přelomu června a července. Ale časovat trh je ošemetné. Pasivní  investice má smysl, když běží automaticky a člověk nepřemýšlí, nechá to běžet pravidelnými úložkami. Největší škoda je, když se investoři pokouší trh časovat,“ tvrdí.

Přichází opět čas dluhopisů?

Podle Lubora Žalmana, jehož EnCor Wealth Management spravuje dluhopisový fond, naopak vstupujeme do éry dluhopisů. Ty letos krvácely stejně jako akcie. „Myslím, že nastává čas dluhopisů. Na tuhle příležitost jsem čekal pět let, během kterých byly sazby na nule,“ říká Žalman.

Extrémně výhodné protiinflační dluhopisy už sice stát nevydává, i tak jsou ale dluhopisy podle Žalmana pro příští rok vhodným aktivem. „Je třeba se dívat dopředu. Jak rychle šly úrokové sazby nahoru, tak rychle mohou jít dolů. A najednou nemáme z hotovosti skoro nic. Když to dám do dluhopisu, tak si výnos zamknu na trošku déle. Výnosnost dluhopisů by v příštím roce inflaci mohla porazit,“ míní.

Byty jdou dolů tempem, které překvapuje

Velké změny nás čekají na trhu s nemovitostmi. Ceny půjdou dolů, ale ne všude a u všech typů bydlení. U novostaveb se slevy nečekají. „Dolů půjdou primárně byty starší, kde není dobrá energetická účinnost a dobrá lokalita. Jdeme dolů tempem, které mě samotného překvapuje,“ uvedl Libor Ostatek.

Z roku na rok by průměrné nabídkové ceny bytů mohly spadnout o 15 %, předpovídá Ostatek. „U nabídkových cen jsme byli na vrcholu letos v dubnu, průměrná cena za celou republiku byla 4,7 milionu. V současnosti jsme na 4,3 milionu. A pod 4 miliony se dostaneme už v druhém kvartálu, pokud půjdeme tímto tempem. To už bude minus 15 %,“ říká.

Prodávající budou nuceni podle Libora Ostatka zlevňovat ještě rychleji než budou klesat nabídkové ceny. Nájmy půjdou naopak i v nadcházejícím roce nejspíš nahoru. Lidé, kteří nedosáhli na hypotéku nebo si nechtějí brát drahý úvěr na drahou nemovitost, ženou ceny vzhůru.

Investor do nemovitostí toho ale podle Ostatka může dobře využít: „Investor může dát větší část z vlastních zdrojů, menší část vzít z hypotéky a koupit zajímavý byt za účelem pronájmu. Příští rok tohle začne velmi dobře spínat. Nemluvím o Praze a Brně, ale rozhlédl bych se kolem.“

Celou debatu si můžete poslechnout nahoře ve videu nebo v audiopřehrávači.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Partnerem speciálního vydání podcastu Ve vatě byla J&T banka.

Reklama

Doporučované