Hlavní obsah

Firma z Česka má hodnotu přes miliardu dolarů. Pomohl talent českých ajťáků

Agenda SZ Byznys s Josefem Starýchfojtů, produktovým a technickým ředitelem Mews, o hotelovém byznysu.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hotelový startup Mews získal od investorů dalších sto milionů dolarů. Hodnota firmy přeskočila miliardu dolarů, a stala se tak třetím českým „jednorožcem“. Loni utržila 2,5 miliardy korun, zkraje roku pohltila už osmou firmu.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Na začátku byla pohodlnost zakladatele firmy Richarda Valtra. Jako mladík brigádničil na recepci pražského hotelu svého otce a neustálé přepisování údajů z papírů do počítače mu vadilo natolik, že vymyslel systém, který obsluhu hotelu zjednoduší.

Dnes jeho software používá už 5000 hotelů po celém světě, mezi nimi skandinávská hotelová síť Strawberry. Další klienti přibývají. „Růst je plánován vysoký, minulý rok jsme vyrostli o 60 % a tenhle rok máme plán pokračovat v podobných číslech,“ říká Josef Starýchfojtů, produktový a technický ředitel Mews, v pořadu Agenda SZ Byznys.

Dvouciferný růst je ale, jak to u startupů bývá, na úkor zisku. Ani po 12 letech na trhu není firma zisková a veškeré peníze investuje zpátky do vývoje. Podle Josefa Starýchfojtů jsou ale zisky už na dohled. „Určitě. Investoři taky chtějí vidět, že se byznysu daří a že je to zdravý byznys. Kdybychom si řekli, že nechceme dál růst, tak se do zisku můžeme jednoduše dostat.“

Své hospodářské výsledky Mews dosud nezveřejňoval, teď už začíná být otevřenější. Za minulý rok společnost utržila 100 milionů dolarů, tedy zhruba 2,3 miliardy korun, potvrdil SZ Byznys Starýchfojtů z vedení společnosti.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Josef Starýchfojtů působí v Mews už šest let.

Valuace firmy přeskočila hodnotu 1,2 miliardy dolarů a firma českého původu suverénně vstoupila mezi tzv. dolarové jednorožce. To se před ní podařilo jen Rohlíku Tomáše Čupra a softwarové firmě Huberta Palána a Daniela Hejla Productboard. „Neslavili jsme to, pořád pracujeme,“ komentuje úspěch Josef Starýchfojtů.

Recepce jako by nebyla

S čím vším systém, který stále vyvíjejí zejména čeští ajťáci, hotelům pomáhá? Se správou rezervací, s naceněním pokojů, s organizací úklidu nebo s účetnictvím.

„Technologie hotelnictví trošičku uškodila. Když přijdete do hotelu, často jen koukáte na někoho, kdo kouká do počítače, což není pohostinná činnost. Musíte vystát frontu, ukázat občanku, vyplnit nějaké papíry, něco podepsat a pak dostanete kartičku na hotel. Vy byste ale chtěl, aby vás přivítali, doporučili vám restaurace, zeptali se, jaká byla cesta,“ popisuje Starýchfojtů.

Mews nabízí check in a check out bez front pomocí automatických kiosků. Kdo chce, může se odbavit i online předem. „Zároveň je tam nastavování cen. Určit, jaká je správná cena za pokoj někdy v budoucnu, je velmi náročná disciplína. Když třeba najednou oznámí koncert přímo vedle vašeho hotelu, chcete mít cenu vyšší,“ popisuje praxi Starýchfojtů v rozhovoru pro SZ Byznys.

Český programátor si umí říct o víc peněz

Produkt v poslední době přilákal řadu investorů i zvučných jmen jako Kinnevik, Revaia, Goldman Sachs Alternatives a Notion Capital, novým investorem se stal venture kapitálový fond LGVP. Dohromady od nich Mews získal už 335 milionů dolarů, což je 7,8 miliardy korun. Poslední investice, která Mews poslala mezi „jednorožce“, činila 110 milionů dolarů.

Hotelové systémy

  • Software pro hotely je specifický obor, protože se může zásadně lišit v tom, co vše umí a jaké služby poskytuje.
  • Kromě Mews tak některé služby nabízí například i Cloudbeds, Previo, Better Hotel nebo HotelWin.

„Spousta peněz jde do mého týmu na rozvíjení produktu. V hotelnictví se právě odehrává hlavní digitalizační éra. Teď je ten moment, kdy spousta hotelů vyměňuje systémy. Máme zákazníka, který nám řekl: Máme počítač, ale nevíme, kde je. Takže když se rozbije, všichni ho začnou hledat,“ popisuje produktový manažer, jak firma hodlá peníze použít.

„V mém týmu nabíráme spousty lidí, máme letos otevřeno asi 150 pozic, nabíráme spoustu programátorů. Hodně tady v Česku,“ říká Starýchfojtů. Česká práce je stále levnější než na Západě, ale situace se mění.

„I  programátor v Česku už si dneska říká o víc peněz než třeba před pěti lety. Zároveň je tady obrovský talent. To nás tady hodně drží. Firma byla vybudována na talentu tady v Česku. Mews má kořeny na matfyzu,“ říká Starýchfojtů, sám také absolvent matematicko-fyzikální fakulty.

Když na burzu, tak v Americe

Firma se označuje jako globální, protože zaměstnává lidi z desítek zemí světa. Nejvíce zaměstnanců má stále v Česku, největší kanceláře v Praze, další v Amsterdamu, kde sídlí i její spoluzakladatel a výkonný ředitel Matthijs Welle, a Londýně. Mews ale působí i v Austrálii a Asii, nejvíce energie však aktuálně směřuje do „dobytí“ Ameriky.  Počátkem letoška pohltila přední americkou cloudovou platformu v oblasti pohostinství Frontdesk Anywhere. Šlo už o její osmou akvizici.

Spojené státy jsou totiž pro Mews cestou, jak se dostat do velkých hotelových řetězců. Trh je to ale specifický, připouští Starýchfojtů: „V Americe v restauracích a hotelech tvoří velkou část platu dýška. Je úplně normální dát 20–25 %. Tím pádem mají vysoké standardy i na technologická řešení. Protože vědí, že když nefungují, dýško nebude tak velké. A finanční úřad je tam hodně přísný, všechna čísla tam chtějí mít perfektní.“

Firma se zároveň začíná rozhlížet i po newyorské burze, i když aktuálně vstup na burzu na stole není. „Momentálně se spíš soustředíme na expanzi, ale samozřejmě máme ambici někdy v budoucnosti i vstoupit na burzu. Ta pražská nejspíš ve hře není. Oči máme upřené momentálně na tu americkou,“ říká Josef Starýchfojtů.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
Mews
Jednorožec

Doporučované