Hlavní obsah

Hoteliér Svoboda přebírá nejvyšší hotel v Praze a přejmenuje ho

Historie hotelu se začala psát přesně před 40 lety. Výstavba byla zahájena v roce 1984, provoz pak v roce 1988.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Devadesát metrů na výšku, 26 pater a 539 pokojů i 25 kongresových sálů. Nejvyšší pražský hotel Corinthia nově spadá do skupiny Czech Inn Hotels. Smlouva se ladila dlouhé dva roky.

Článek

Na českém hotelovém trhu se odehrála velká událost – pětihvězdičkový pražský hotel Corinthia v Praze 4 nyní patří do skupiny Czech Inn Hotels. Jak SZ Byznys potvrdil majitel skupiny Jaroslav Svoboda, sítě Corinthia a Czech Inn Hotels se dohodly na dlouhodobém pronájmu. Jeho součástí je i přejmenování hotelu.

„Akvizice je úplně nová, hotel přebíráme 1. dubna a budeme ho dlouhodobě provozovat,“ říká Svoboda. Corinthia má 539 pokojů a je nejvyšším hotelem v Praze, jeho majitelem je podnikatel maltského původu Alfred Pisani, jehož společnost Corinthia provozuje luxusní hotely ve 12 zemích.

Foto: Czech Inn Hotels, Seznam Zprávy

Hotel Corinthia má 26 pater, z toho 24 nadzemních.

Dlouhodobý pronájem hotelu Corinthia společnosti Czech Inn Hotels je podle majitelů krokem, který je součástí strategie společnosti zaměřit značku Corinhia na jiné luxusní trhy a zároveň si ponechat vlastnictví ostatních pětihvězdičkových aktiv pod novými značkami.

Hotel Corinthia

  • Hotel se postavil v letech 1984–1988. Jeho architektem byl Jaroslav Trávníček.
  • Nejvyšší bod hotelu je ve výšce 90 metrů.
  • Má 26 podlaží.
  • Budova se nachází několik desítek metrů od hrany Nuselského údolí u stanice metra Vyšehrad (linka C) a od tubusu Nuselského mostu, který je součástí pražské magistrály.

Dva roky se ladila smlouva

Smlouva se ladila dlouhé dva roky. „Vyjednávali jsme o různých podmínkách. Potíž je v tom, jak se ta doba rychle vyvíjí a mění, že v různých časech jednání přicházela jedna nebo druhá strana s novými nápady,“ dodává Svoboda. Podle něj šlo o jeden z nejdelších obchodů v jeho kariéře. Teď věří, že pod vedením Czech Inn Hotels bude obsazenost hotelu minimálně 90 procent.

„My jsme v Czech Inn Hotels vyhodnotili rok 2023 jako nejlepší v celé dvacetileté historii. Dosáhli jsme počtu přenocování 1,5 milionu hostů a teď s tímto novým hotelem na Nuselském mostě už dosáhneme letos téměř dvou milionů hostů za rok,“ dodává. Tržby v loňském roce v celé skupině přesáhly dvě miliardy korun.

Největší české hotelové sítě

  • Více než 26 hotelů především v Praze, mezi nimi například Don Giovanni a Grand Hotel International, provozuje Czech Inn Hotels. EuroAgentur Hotels & Travel zase provozuje český hotelový řetězec pod značkou EA Hotels, působí nejen v Česku, ale i na Slovensku, a čítá 40 hotelů a resortů.
  • Významným hráčem na trhu jsou i CPI Hotels Radovana Vítka. V portfoliu má mimo jiné hotely značek Clarion, Courtyard by Marriott nebo Holiday Inn. Také Orea Hotels & Resorts patří k největším hotelovým sítím v Česku, provozují například pražskou Pyramidu či hotely Horal a Sklář v Krkonoších.

Do nového hotelu teď budou mířit velké investice nejenom na jeho rebranding – tak aby zapadal do konceptu Czech Inn. „Řádově jsou to desítky milionů korun, které do toho musíme investovat, a je to obrovské úsilí a energie,“ dodává Svoboda, podle kterého jde v současné době o riskantní investici.

Druhá liga českých hotelů

„Je to především velká odvaha v době, která ještě není úplně stabilní, a hotelům v Praze a v České republice se nedaří tak, jak se jim dařilo před covidem,“ dodává Svoboda. Varuje, že pandemie poslala český hotelový trh do druhé ligy a zatím jsme se zpět do té první nedostali. „Bohužel nám k ní ještě hodně chybí,“ dodává Svoboda, podle kterého statistiky roku 2023 mluví jasně.

Reklama

Doporučované