Hlavní obsah

Největší pražský hoteliér: Česko hraje druhou ligu, míříme na východ

Jaroslav Svoboda je majitel sítě Czech Inn Hotels. Ta nově expanduje do Gruzie a Arménie. Zaměřuje se na velké luxusní hotely. Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Pandemie poslala český hotelový trh do druhé ligy a zpět se zatím nedostal. „Bohužel nám tam ještě hodně chybí,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf sítě Czech Inn Hotels Jaroslav Svoboda a dokládá to statistikami roku 2023.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Podle dat za loňský rok sice přijelo do Česka stejně turistů jako v roce 2019, ale to neplatí pro Prahu. „Proč jsme v té druhé lize? Stále chybí turisté z Ameriky a Číny,“ říká šéf Czech Inn Hotels Jaroslav Svoboda. Jeho síť je hojně navštěvovaná Čechy, Slováky a Poláky. Místo letadly ale přijíždějí na pobyty vlaky a auty a zůstávají kratší dobu.

Méně nocí, jiné zájmy

„Počet přenocování je kratší. Zahraniční turisté zůstávali déle,“ dodává Svoboda. Nezměnilo se ale jen složení turistů, jiné je i jejich chování, které nutí hotely se daleko víc snažit.

„Zákazník dnes mnohem častěji přijede kvůli konkrétní příležitosti. Zatímco dříve se Američan přijel podívat do Prahy, protože je hezká, prošel si muzea, Hrad, něco snědl a pak odjel. Dneska Čech, Slovák nebo Polák přijede za konkrétním zážitkem – na koncert, výstavu, konkrétní akci, “ říká Svoboda. I hotely tak musí připravovat akce, které turisty nalákají – ať už jde o šachový turnaj nebo kulinářské večery.

Největší české hotelové sítě

  • Více než 26 hotelů především v Praze, mezi nimi například Don Giovanni a Grand Hotel International, provozuje Czech Inn Hotels. EuroAgentur Hotels & Travel zase provozuje český hotelový řetězec pod značkou EA Hotels, působí nejen v Česku, ale i na Slovensku, a čítá 40 hotelů a resortů.
  • Významným hráčem na trhu jsou i CPI Hotels Radovana Vítka. V portfoliu má mimo jiné hotely značek Clarion, Courtyard by Marriott nebo Holiday Inn. Také Orea Hotels & Resorts patří k největším hotelovým sítím v Česku, provozují například pražskou Pyramidu či hotely Horal a Sklář v Krkonoších.

Velkým problémem Prahy je navíc podle Svobody sdílené bydlení přes Airbnb. „Vždycky se o tom mluví, následně z nějakého úřadu přijde zpráva, že je celý problém vyřešený a že jsou nastavená pravidla, ale nic vyřešené není. Jsou to nerovné podmínky. Dnes už to není tak, že by někdo pronajímal jeden byt, ale jsou podnikatelé, kteří mají i desítky bytů, nebo celé domy, a pronajímají je hotelovým způsobem. Nedodržují pravidla, která hotel musí dodržovat, neplatí daně, poplatky, neplatí pro ně hygienické normy,“ dodává Svoboda s tím, že toto ubytování vadí Pražanům a stát přichází o peníze.

Třetina pražských turistů v bytech

Podle Svobody je to obří konkurence. „Z celkového počtu lidí, kteří přijedou do Prahy a chtějí se tu ubytovat, tam může být třeba jedna třetina. Jedná se ale o šedou zónu, kterou nikdo nespočítá a statistiky nikdo neuvádí,“ dodává. Právě Airbnb také drží ceny hoteliérů níž než v dalších metropolích. Nemohou si dovolit zdražit.

„Různá města v Evropě, ale i v Americe již stanovila jasné podmínky a výrazně snížila počet lidí, kteří se ubytovávají v bytech. Nechápu, proč se tady ty podmínky také nenastaví,“ dodává.

Czech Inn Hotels má v Česku 26 hotelů (ve vlastnictví, nebo v dlouhodobém nájmu) s kapacitou téměř tři tisíce pokojů a osm tisíc lůžek. I kvůli českému hotelovému prostředí firma stále častěji míří za hranice.

„Na spadnutí jsou hotely v Polsku, ve Varšavě, v Maďarsku, v Budapešti, ve Vídni. A nově se zaměřujeme na Gruzii a Arménii,“ dodává Svoboda.

„My jsme se tím zabývali asi dva roky. Do těch zemí jsme jezdili, mapovali trh a pak jsme vyhodnotili, že to má smysl tam provozovat hotely,“ říká Svoboda. První hotel v Gruzii firma převzala na konci minulého roku – pětihvězdičkový hotel blízko Černého moře. Teď přidá další. „Zajímají nás Tbilisi a Jerevan. Důvod, proč tam chceme jít, je ten, že tam nás jako Čechy mají rádi, “ dodává Svoboda, podle kterého půjde o dlouhodobé pronájmy a počítá s investicemi v desítkách milionů eur.

Společnost při financování využívá spřízněných investorů z Česka i ze západních zemí, ale i bank. Czech Inn Hotels ubytovalo za rok 2023 více než 1,5 milionu hostů, tržby skupiny se vyšplhaly ke dvěma miliardám Kč, přesná čísla budou známa po květnovém auditu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované