Hlavní obsah

Česká firma si součástky půjčovala až ze Švédska. Díky tomu udržela růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Jak se vyrovnat s nedostatkem součástek? Jednoznačně improvizací, říká v rozhovoru Michal Kratochvíl, ředitel 2N Telekomunikace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výrobce chytrých interkomů 2N, který sídlí v Česku, loni rostl o více než dvacet procent. Firmě pomohla improvizace při nákupech součástek i masivní investice do vývoje. Přístupovými systémy vybavili mimo jiné nejvyšší dům v EU.

Článek

2N Telekomunikace je součástí švédské skupiny Axis Communications. A právě spolupráce českých a švédských nákupčích se ukázala loni jako hlavní výhoda. „Běžně jsme si od nich půjčovali součástky a stejně tak zase my jsme posílali jim, co chybělo,“ říká Michal Kratochvíl, generální ředitel 2N Telekomunikace v rozhovoru pro SZ Byznys.

Zjistili například, že z trhu zmizel klíčový čip používaný ve všech jejich interkomech. Místo vývoje nových produktů tak řešili, čím ho nahradit.

„Během šesti měsíců jsme se tohoto čipu ve všech produktech zbavili, nahradili jsme ho a díky tomu jsme nemuseli zastavit výrobu ani na chvilku. Ale stálo to samozřejmě spoustu prostředků a možná jsme místo toho mohli uvolnit nějaký nový produkt dříve,“ popisuje Michal Kratochvíl.

2N Telekomunikace

Firma vznikla v roce 1991.

V květnu 2016 ji koupila švédská společnost Axis, světová jednička ve výrobě bezpečnostních kamer. Cena transakce tehdy byla 1,4 mld. korun.

Za stěžejní považuje trhy v USA, západní Evropě, Austrálii a Spojených arabských emirátech.

V USA je 2N jedničkou na trhu chytrých interkomů.

Pustit se museli i do nákupů na volném trhu, tedy ne od originálních výrobců. Tuto možnost dříve využívali ve 2N jen okrajově.

„U řady komponentů není vůbec jiná šance, jak se k nim dostat. Často záleží na rychlosti a připravenosti koupit okamžitě, mít to celé nachystané a přijímat rizika a zvýšenou cenu. Jsou to třeba desetinásobky nebo stonásobky původní ceny,“ vysvětlil s tím, že předvídatelnost dodávek se stále nelepší.

„Dodavatelé vám sice slíbí, že součástky přijdou, ale třeba o osm měsíců později, než jste je měli nasmlouvané.“ Výrobní náklady tak během loňska vzrostly o dalších 20 procent.

Jejich přístupové systémy se loni mimo jiné dostaly do nejvyšší budovy v Evropské unii, varšavské Varso Tower. Stejné plány mají i v Egyptě v nově budované administrativní metropoli u Káhiry.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Doporučované