Hlavní obsah

Český výrobce postelí se v Americe pustil do miliardového sporu

Linet čeká, že ho spor v USA vyjde na miliony dolarů. Přesto se do něj pouští. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší český výrobce zdravotnických lůžek společnost Linet se v USA pustil do obřího soudního sporu s tamním gigantem Hillrom. Viní ho z porušení hospodářské soutěže a toho, že firmu připravil o stovky milionů dolarů.

Článek

Stovky milionů dolarů – suma, na kterou společnost Linet vyčíslila ztráty z toho, že její americká konkurence údajně zneužívá svého dominantního postavení a znemožňuje jí tak fungování na trhu ve Spojených státech. Teď se proto pouští do obrovského soudního sporu, který to má dokázat.

„Podali jsme žalobu, ta leží u soudu,“ potvrdil v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Linetu Tomáš Kolář s tím, že momentálně mají situaci v rukou právníci a firma jako taková stojí bokem, protože právníci si vyjasňují pozici žaloby. Žalobu podala dceřiná firma Linet Americas u soudu v Chicagu.

O co vlastně jde? Linet tvrdí, že lídr amerického trhu, společnost Hillrom, která ovládá přes dvě třetiny tamního trhu s nemocničními lůžky, znepřístupňuje trh svým konkurentům a brání jim v růstu. Využívá k tomu dlouhodobé exkluzivní kontrakty s nemocnicemi, které tendry na vybavení vypisují.

Hillrom přitom nedodává pouze lůžka, ale i další zařízení a také software k nemocničním lůžkům. Neumožňuje přitom, aby se k němu konkurenti připojili.

„Pokud v Americe chtějí nemocnice něco nakoupit od společnosti Hillrom, dává jim kontrakty, ve kterých podmiňuje, že od nich musí koupit minimálně 80 procent. Jinak se tam například nebudou realizovat určité cenové podmínky,“ vysvětluje Kolář s tím, že jeho firma pak nemá šanci do takového kontraktu zasáhnout.

„To je přesně ten moment, který napadáme. Aby se takové smlouvy nemohly uzavírat,“ dodává Kolář s tím, že USA jsou obecně na tyto věci citlivější než Evropa.

Délku soudního rozhodování Kolář odhaduje na několik let. „Před covidem to trvalo dva roky. Po covidu nastala ‚fronta‘ a dnes to odhaduji na tři až čtyři roky,“ dodává Kolář s tím, že náklady na soudní řízení snadno dosáhnou na deset milionů dolarů.

„To do toho dáme. Vše jsme zvážili, jinak bychom do toho sporu nemohli jít. Jsme rozhodnuti, jsme rozhodnuti vytrvat tři až čtyři roky a investovat vysoké částky,“ dodává Kolář.

Pozici Hillrom v USA výrazně zvýšila i loňská fúze, kdy ho převzala americká zdravotnická korporace Baxter. Ta zaplatila za akcie Hillromu 10,5 miliardy dolarů.

Na Hillrom v USA už v minulosti mířilo kvůli porušování hospodářské soutěže více žalob, firma však zatím vše vyřešila mimosoudně.

Reklama

Doporučované