Hlavní obsah

ČEZ přestal brát nové klienty, kteří by k němu chtěli přejít od konkurence

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

ČEZ nenabízí smlouvy novým zákazníkům, kteří přestupují od konkurence. Ilustrační foto.

Reklama

Dodavatel energií ČEZ Prodej přestal brát nové zákazníky, kteří svého dodavatele stále mají. Za současného nárůstu cen energií by pro ně nebyl schopný vytvořit výhodnou nabídku.

Článek

Současná situace na trhu s energiemi donutila polostátní ČEZ k neobvyklému kroku. Společnost přestala nabízet elektřinu a plyn novým zákazníkům, kteří by chtěli vyměnit svého stávajícího dodavatele za ČEZ.

Ceny pro tyto odběratele by totiž obchodník musel nastavit mimořádně vysoko. „Přechod k novému dodavateli pro ně není v tuto chvíli výhodný. Jakmile se situace uklidní, chceme nabídku obnovit,“ uvedl mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík.

„Ceny energií jsou nyní na trhu mimořádně vysoké a v průběhu každého dne se skokově mění. Situaci intenzivně analyzujeme, a proto přechod od jiného dodavatele krátkodobě nenabízíme těm klientům, kteří svého dodavatele stále mají. Energie i nadále nabízíme všem zákazníkům, kteří se stěhují do jiného bydliště nebo potřebují připojit nové odběrné místo,“ stojí na webu dodavatele.

Změnu dodavatele nyní nelze doporučit, protože zákazník u nového dodavatele prakticky jen velmi těžko získá opravdu výhodnou nabídku.
Roman Gazdík, mluvčí ČEZ

Nemělo by se tak stát, že by některé odběrné místo zůstalo bez energií. ČEZ Prodej také stále dodává lidem, kteří se dostanou do režimu tzv. dodávek poslední instance, pokud jejich předchozí dodavatel ukončil činnost.

„Nové smlouvy na elektřinu i plyn stále zajišťujeme, a to pro naše stálé zákazníky, kterým končí fixace. Nebo pro zákazníky, kteří žádají o připojení nového odběrného místa či se stěhují,“ upřesňuje Gazdík.

Elektřina na burze aktuálně dosahuje nových rekordů. V pondělí její cena s dodávkou na následující rok na pražské burze překročila dosavadní maximum 1000 euro (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). „To je rozdíl 6500 korun/MWh během jednoho dne. To znamená, že prakticky nelze pro zákazníka připravit nabídku,“ vysvětluje Gazdík.

Obchodníci s energiemi mají elektřinu a plyn nakoupený pro své stávající zákazníky, kteří jsou vysokému nárůstu na čas uchráněni. Naopak pro nové klienty musejí dodavatelé energie nakoupit za současných vysokých cen.

Výměna dodavatele byla kdysi v době růstu cen energií běžnou praxí, ale kvůli nebývalému růstu cen se časy mění. „Změnu dodavatele nyní nelze doporučit, protože zákazník u nového dodavatele prakticky jen velmi těžko získá opravdu výhodnou nabídku,“ říká Gazdík.

„Ceny pro naše nové zákazníky by tak ČEZ Prodej musel nastavit mimořádně vysoko, což by bylo pro zákazníky nevýhodné,“ dodává Gazdík s tím, že velkoobchodní cena energií by mohla jít vzhledem k současným výkyvům opět dolů. Nově příchozí zákazníci by potom zbytečně platil příliš vysoké ceny.

Ostatní velcí dodavatelé zatím podobný krok oficiálně neohlásili.

Reklama

Doporučované