Hlavní obsah

Desítky milionů z dluhopisů zmizely u člověka s bydlištěm na úřadě

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Zde má oficiální bydliště jednatel společnosti, do které proteklo 46,5 milionu korun.

Reklama

Z účtu zkrachovalého emitenta dluhopisů Acquisition Capital odešly desítky milionů korun krátce předtím, než dorazil insolvenční správce. Po jejich výměně ve směnárně na dolary a eura zmizely mimo dosah věřitelů.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Zkrachovalá společnost Acquisition Capital byla již skoro měsíc v insolvenčním řízení, když z jejího účtu odešlo celkem 46,5 milionu korun. Tato částka by z velké části pokryla pohledávky investorů, kteří si nakoupili dluhopisy této firmy a již měli dostat peníze zpět.

Finance však přes směnárnu zmizely v hotovosti u společnosti Series Invest, jejíž jednatel má trvalé bydliště na radnici Prahy 1.

Acquisition Capital byla původně součástí skupiny Arca Capital. Půjčovala si od lidí prostřednictvím dluhopisů a peníze přeposílala firmám ve skupině Arca. Tento model fungoval od roku 2011. Předchozí emise dluhopisů Acquisition Capital podle dostupných informací splatila. Což se ovšem nestalo u emisí splatných v roce 2020. Ve stejném roce začala mít problémy také Arca Investments, do jejíž skupiny Arca Capital peníze z dluhopisů putovaly.

„Vyvádění majetkových hodnot z Acqusiton Capital by mělo dopad na zkrácení uspokojení věřitelů samotné Arcy Investments, jejíž cena je právě v dceřiných společnostech. Podobných pochybení, jako jsme zjistili v Acqusition Capital, bude určitě více,“ uvedl ke zjištění o zmizelých desítkách milionů Marek Indra, většinový akcionář fondu IFIS, který drží část pohledávek vůči Acquisition Capital.

Když je firma v insolvenčním řízení, má ze zákona povinnost zdržet se takových operací, které by zmenšily její majetek. Přesto se to v Acquisition Capital stalo. Peníze nejdříve odešly k firmě Safír Crystal, která provozuje směnárny. Prostředky směněné na eura a dolary si následně vybrala v hotovosti firma Series Invest, a to údajně na základě dohody o zápůjčce.

Vyvádění majetkových hodnot z Acqusiton Capital by mělo dopad na zkrácení uspokojení věřitelů samotné Arcy Investments, jejíž cena je právě v dceřiných společnostech.
Marek Indra, šéf fondu IFIS

Samotná směnárna popírá, že by porušila jakákoliv pravidla. „Samozřejmě nejsem rád a nejsem z toho nadšený, když se moje společnost dostane do takových problémů. Zabýváme se směnárenskou činnost 30 let a nikdy jsme neměli s žádnou společností problémy, měníme peníze turistům, občanům i firmám, za celou dobou nemáme ani jednu stížnost u ČNB. Děláme to profesionálně, dodržujeme všechny předpisy, i v tomto případě jsme z naší strany dodrželi předpisy,“ sdělil Georges Manga, majitel směnárenské firmy Safír Crystal.

Samotnou firmu Series Invest ani jejího jednatele Jana Cibulu se kontaktovat nepodařilo. Cibula má trvalé bydliště v Praze 1 na městském úřadě.

Převod firmy pod tlakem

V květnu 2021, kdy k přesunu 46,5 milionu došlo, byla jediným členem představenstva Acquisition Capital firma Services of Serbin zastoupená Michalem Pavlíkem ze Slovenska. Podle sdělení Raiffeisenbank publikovaného v insolvenčním rejstříku zadala všechny tři platby osoba, kterou banka identifikovala i na základě použitého elektronického klíče právě jako Pavlíka. Ten však popírá, že by s převody peněz měl cokoliv společného.

„Společnost Acquisition Capital jsem předal spolu s datovou schránkou i přístupu k datu, jaké je uvedeno v obchodním rejstříku, protože na mě byl vyvíjený tlak. Byl za mnou člověk, který na mě tlačil, a proto jsem se rozhodl Acquisition Capital prodat. Takže pokyny už dával nový jednatel pravděpodobně s mými přihlašovacími údaji,“ uvedl Pavlík na dotaz SZ Byznys.

Obchodní rejstřík o angažmá Pavlíka v Acquisition Capital eviduje dva různé údaje. Pavlíkova účast ve vedení firmy podle registru skončila až 18. června 2021. Převod zmíněných 46,5 milionu korun se přitom uskutečnil ve třech platbách, a to 13., 19. a 24. května. V tu dobu ještě Acquisition Capital neměla ustanoveného insolvenčního správce.

Pavlíkovu verzi naopak podporuje jiný dokument uložený ve Sbírce listin obchodního rejstříku. V něm se popisuje rozhodnutí jediného akcionáře odvolat Pavlíkovu firmu Services of Serbin a jmenovat nového člena představenstva jménem Jurij Ploskina. Akcionářem měl být v tu dobu podle stejného pramene právě Ploskina.

Vlastnická škatulata

Dokument je datovaný k 12. květnu 2021. Tedy jen den předtím, než kdosi v internetovém bankovnictví odeslal z Acquisition Capital do směnárny prvních 15 milionů korun. Jurije Ploskinu, který firmu vlastní dosud, se redakci nepodařilo kontaktovat. Trvalé bydliště má ve zchátralé budově v Praze-Braníku.

Acquisition Capital byla původně součástí skupiny Arca Capital. Přímým vlastníkem firmy byl do roku 2020 fond Arca Capital CEE. Pak se Acquisition Capital dostala na několik měsíců do vlastnictví firmy KGI – Global Investments spadající do sféry vlivu investora Pavla Krúpy, který ze skupiny Arca odešel v roce 2018.

Série vlastnických změn pokračovala v lednu 2021, tedy jen pár měsíců před zahájením insolvenčního řízení. Nejdříve byla jako majitel Acquisition Capital zapsána její dceřiná firma Acquisition Capital Property. Nastala tedy zajímavá situace, kdy Acquisition Capital vlastnila Acquisition Capital Property a ta zase ovládala Acquisition Capital. To bylo ve stejné době, kdy byl ve vedení firmy Michal Pavlík.

Když se na schůzi věřitelů Acquisition Capital krátce před loňskými Vánoci fond Arca Capital CEE domáhal z hlediska věřitele hlasovacích práv, tak u soudu nepochodil. Mimo jiné kvůli údajnému přetrvávajícímu propojení s Krúpou. Ten však jakékoliv aktuální zájmy ve vztahu k Acquisition Capital popírá. „Zájmy v insolvenčním řízení s Acquisition Capital nemám,“ řekl.

Zájmy v insolvenčním řízení s Acquisition Capital nemám.
Investor Pavol Krúpa

Díky vyšachování Arca Capital CEE z hlasování tak věřitelský výbor ovládly skupiny věřitelů zastupované advokáty Pavlem Kormanem a Janem Langmeirem a fond IFIS. Tedy trojice, která je známá i z insolvence Arca Investments. Vzápětí následovala výměna insolvenčního správce. Tím se stal David Jánošík.

„Je i v zájmu věřitelů samotné Arcy, aby podobná odklánění majetku byla odhalena. Stejně tak je důležité, aby konečně začaly být řešeny úpadkové situace společností z koncernu Arca, které doposud řešeny nejsou,“ doplnil šéf fondu IFIS Indra.

Jedním z prvních kroků nového správce byl návrh na předběžné opatření vůči směnárenské firmě Safír Crystal, jenž mělo pomoci dostat vyvedených 46,5 milionů korun zpátky do Acquisition Capital. Zároveň správce podal trestní oznámení s návrhem na zajištění peněz. Návrh na předběžné opatření ale soud zamítl s tím, že peníze na účtu směnárníků ze Safír Crystal už nejsou.

Vývoj firmy Acquisition Capital:

  • Červenec 2011: založení firmy pod názvem Arca Acquisition Capital
  • Červenec 2011 až srpen 2020: majitelem fond Arca Capital CEE ze skupiny Arca Capital
  • Rok 2017: vydání dluhopisů se splatností v roce 2020
  • Březen 2018: přejmenování na Acquisition Capital
  • Srpen 2020 až leden 2021: majitelem KGI – Global Investments blízká Pavlu Krúpovi
  • Leden 2021 až červen 2021: majitelem Acquisition Capital Property (dceřiná firma Acquisition Capital)
  • 20. dubna 2021: skupina věřitelů podala na Acquisition Capital insolvenční návrh
  • 12. května 2021: podle dokumentu ze Sbírky listin obchodního rejstříku měl jediný akcionář Jurij Ploskina odvolat z představenstva firmu Services of Serbin zastoupenou Michalem Pavlíkem a zvolit do představenstva sebe
  • 13. května 2021: z účtu Acquisition Capital odešlo do směnárny Safír Crystal 15 mil. Kč
  • 19. května 2021: z účtu Acquisition Capital odešlo do směnárny Safír Crystal 15 mil. Kč
  • 24. května 2021: z účtu Acquisition Capital odešlo do směnárny Safír Crystal 16,5 mil. Kč
  • 18. června 2021: Jurij Ploskina je zapsán v obchodním rejstříku jako jediný akcionář a člen představenstva
  • 9. července 2021: Městský soud v Praze jmenoval insolvenčním správcem Ivana Návratu
  • 1. září 2021: Městský soud v Praze nad Acquisition Capital vyhlásil konkurz
  • 17. prosince 2021: schůze věřitelů zvolila nového insolvenčního správce Davida Jánošíka

Reklama

Doporučované