Hlavní obsah

Začal boj o krachující dědictví po dravci Krúpovi, zasahuje i Vesecká

Investor Pavol Krúpa tvrdí, že zájmy v insolvenčním řízení se svou bývalou firmou Acquisition Capital nemá.

Reklama

aktualizováno •

V okolí skupiny Arca se rozhořel nový konflikt o dluhy z prodaných dluhopisů. Bývalí byznysoví partneři Pavol Krúpa a Rastislav Velič si vzájemně předhazují, kdo z nich krachy emitentů dluhopisů způsobil.

Článek

Na první pohled byl krach společnosti Acquisition Capital s nesplácenými dluhopisy v hodnotě nižších desítek milionů korun jen menší epizodou volně související s mnohem větším bankrotem investiční firmy Arca Investments. Boj různých skupin věřitelů o podobu konkurzu s Acquisition Capital se však rozhořel s nebývalou prudkostí. Na straně významného věřitele do něj zasáhla i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Ve hře jsou pohledávky vůči dalším firmám z koncernu Arca, ale i kontrola nad insolvencí firem, které původně patřily do sféry vlivu investora Pavla Krúpy. Ten byl do roku 2018 většinovým akcionářem skupiny Arca. Po odchodu z Arca Investments si „odnesl“ i několik dalších firem včetně Acquisition Capital. Nyní si Krúpa a současný většinový majitel Arcy Rastislav Velič nemohou přijít na jméno. Vzájemně si předhazují vinu za krachy v koncernu.

Acquisition Capital si v roce 2017, tedy ještě v době, kdy firma patřila do skupiny Arca a jmenovala se Arca Acquisition Capital, půjčila od lidí prostřednictvím dluhopisů nižší desítky milionů korun. Nyní ale na jejich vrácení nemá peníze.

Skutečnou příčinou úpadku Acquisition Capital je fakt, že 100 milionů korun Pavol Krúpa pravděpodobně vyvedl na privátní účet, případně zpronevěřil skrze nastrčenou společnost a zbytek prohospodařil na burze.
Rastislav Velič, současný většinový akcionář Arca Capital

„Arca Acquisition Capital vydávala dluhopisy a následně získané prostředky reinvestovala formou zápůjček do skupiny Arca. Společnost Acquisition Capital se následně snažila ve skupině Arca tyto prostředky vymáhat, ale nebylo jí to umožněné kvůli zadržování účetnictví ze strany skupiny Arca a kvůli tomu, že hlavní dlužník Arca Capital Bohemia vyplácel účelově jiné věřitele,“ uvedl Krúpa.

Vývoj firmy Acquisition Capital

  • červenec 2011: založení firmy pod názvem Arca Acquisition Capital
  • rok 2017: vydání dluhopisů se splatností v roce 2020
  • březen 2018: přejmenování na Acquisition Capital
  • duben 2021: skupina věřitelů podala na Acquisition Capital insolvenční návrh

Jeho bývalý byznysový partner a současný většinový majitel Arcy Rastislav Velič ale líčí příběh zcela jinak. „Skutečnou příčinou úpadku Acquisition Capital je fakt, že 100 milionů korun Pavol Krúpa pravděpodobně vyvedl na privátní účet, případně zpronevěřil skrze nastrčenou společnost a zbytek prohospodařil na burze. Pokud by příčinou katastrofální situace Acquisition Capital bylo skutečně tvrzené neplnění závazků ze strany skupiny Arca, bezesporu by Pavol Krúpa nečinil ty kroky, které byly popsány výše a které jsou i předmětem prověřování nejen v rámci insolvenčního řízení ze strany insolvenčních správců,“ sdělil Velič.

Krúpa tato tvrzení označil za nepravdu. „Acquisition Capital neobchodovala na burze a neměla otevřený účet u žádného obchodníka s cennými papíry, takže nemohla prodělat na burzovních obchodech,“ reagoval.

Klíčové pro směřování insolvence Acquisition Capital bylo, že soud na schůzi věřitelů nepřiznal hlasovací práva fondu Arca Capital CEE. Tohoto hráče zastupuje advokátka a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Na zaslané otázky ohledně průběhu konkurzu právnička v potřebném termínu nereagovala.

Boj o hlasovací práva

Fond Arca Capital CEE do insolvence s Acquisition Capital přihlásil pohledávky za 133 milionů korun. Celkový objem přihlášených pohledávek je 169 milionů. Fond tak měl šanci v případě přiznání hlasovacích práv průběh konkurzu zásadně ovlivnit.

Důvodem nepřiznání hlasovacích práv byla osoba Pavla Krúpy. Ten sice ze skupiny Arca Capital odešel v roce 2018, společnost Acquisition Capital ale i nadále patřila do jeho sféry vlivu. V současnosti je předsedou dozorčí rady fondu.

Zájmy v insolvenčním řízení s Acquisition Capital nemám. A za fond Arca Capital CEE nemůžu mluvit, protože by mě zase někdo obvinil, že řídím fond.
Pavol Krúpa

„Zájmy v insolvenčním řízení s Acquisition Capital nemám. A za fond Arca Capital CEE nemůžu mluvit, protože by mě zase někdo obvinil, že řídím fond. Pouze z pohledu dozorčí rady fondu chci, aby pohledávky fondu byly uznané a byla uznaná hlasovací práva,“ reagoval Krúpa.

Podle advokáta Kormana je však vývoj v Acquisition Capital důležitý pro dění také v dalších společnostech, které patřily do Krúpova hájemství.

„Insolvenční soud dovodil, že společnost Acquisition Capital je ovládaná Pavlem Krúpou, a proto lze předpokládat, že insolvenční správce této firmy bude ustanoven správcem všech dalších společností ovládaných panem Krúpou. Mezi tyto společnosti podle dostupných informací spadají i společnosti Arca Capital CEE, včetně jí ovládané OH Investments Holding, dále pak Krupa Global Investments, České Lithium, Czech Battery Alliance, NFA Holding a Positive Energy. Většina z těchto firem emitovala dluhopisy v řádech desítek milionů korun a vesměs své závazky z dluhopisů neplní,“ uvedl Korman.

V insolvenčním řízení se ze zmíněných firem nachází již fond Arca Capital CEE a KGI – Global Investments. Peníze na výplatu dluhopisů nemá ani firma České Lithium, jak už SZ Byznys informoval loni v říjnu. Formální insolvenční proces tam ale ještě nezačal.

Střídání vlastníků

Acquisition Capital byla původně součástí skupiny Arca Capital. Přímým vlastníkem firmy byl do roku 2020 fond Arca Capital CEE. Pak se Acquisition Capital dostala na několik měsíců do vlastnictví firmy KGI – Global Investments spadající do sféry vlivu investora Pavla Krúpy, který ze skupiny Arca odešel v roce 2018.

Série vlastnických změn pokračovala v lednu 2021, tedy jen pár měsíců před zahájením insolvenčního řízení. Nejdříve byla jako majitel Acquisition Capital zapsána její dceřiná firma Acquisition Capital Property. Nastala tedy zajímavá situace, kdy Acquisition Capital vlastnila Acquisition Capital Property a ta zase ovládala Acquisition Capital.

Tento stav ale vydržel jen do loňského června. Tehdy se jako jediný akcionář firmy objevil Jurij Ploskina s trvalým bydlištěm ve staré zanedbané budově v Praze-Braníku.

Majitelé firmy Acquisition Capital

  • červenec 2011 – srpen 2020:  Arca Capital CEE
  • srpen 2020 – leden 2021: KGI – Global Investments
  • leden 2021 – červen 2021: Acquisition Capital Property
  • červen 2021 do současnosti: Jurij Ploskina

Při nástupu posledního majitele, na něhož není žádný kontakt a jehož někteří věřitelé označují za nastrčeného bílého koně, už byla Acquisition Capital v insolvenci. Insolvenční řízení vyvolala skupina držitelů dluhopisů zastoupená advokátem Pavlem Kormanem, který je aktivní rovněž v insolvenci firmy Arca Investments. Ta zastřešovala celý koncern Arca Capital.

Do insolvenčního řízení s Acquisition Capital následně zasáhli i další výrazní hráči, kteří rovněž zastupují další věřitelské skupiny v kauze Arca Investments. Kromě advokáta Jana Langmeiera je to dravý fond IFIS zaměřený na byznys s problémovými pohledávkami. Právě tento se stal vedle věřitelů zastoupených právníky Kormanem a Langmeierem součástí tříčlenného věřitelského výboru. Podle dosavadního průběhu konkurzu postupují všechny věřitelské skupiny s výjimkou fondu Arca Capital CEE ve shodě.

Insolvenčním správcem Acquisition Capital byl na návrh věřitelů jmenovaný David Jánošík, který vystřídal předešlého správce Ivana Návratu. Jánošík a fond IFIS se už znají například z konkurzu se stavební firmou PSJ, ale zejména z insolvence s firmou Františkovy Lázně Savoy. Ta patřila též do holdingu Arca. Fond IFIS nyní navrhuje, aby byl Jánošík kvůli koncernovému propojení s Acquisition Capital jmenovaný rovněž insolvenčním správcem KGI-Global Investments.

Právě fond IFIS upozornil, že z Acqusiton Capital zmizely desítky milionů korun. A to v době, kdy už bylo zahájeno insolvenční řízení.

Zmizelé peníze

„Vyvádění majetkových hodnot z Acqusiton Capital by mělo dopad na zkrácení uspokojení věřitelů samotné Arcy Investments, jejíž cena je právě v dceřiných společnostech. Podobných pochybení, jako jsme zjistili v Acqusition Capital, bude určitě více. Je i v zájmu věřitelů samotné Arcy, aby podobná odklánění majetku byla odhalena. Stejně tak je důležité, aby konečně začaly být řešeny úpadkové situace společností z koncernu Arca, které doposud řešeny nejsou,“ uvedl Marek Indra, většinový akcionář IFISu.

Poslední účetní závěrku zpracovala firma Acquisition Capital ke konci roku 2019. „V roce 2020 dlužnice nevedla řádně účetnictví, nezpracovala účetní závěrku a nepodala daňové přiznání. Účetnictví bylo předáno insolvenčnímu správci neúplné,“ konstatoval v prosinci bývalý insolvenční správce firmy Ivan Návrata.

Doplnili jsme vyjádření Pavla Krúpy, že společnost Acquisition Capital nikdy neobchodovala na burze a proto nemohla na burzovních obchodech ani prodělat. (pozn. red.)

Reklama

Doporučované