Hlavní obsah

EU je odolnější, než se čekalo. Eurozóna nebude v recesi, věří Goldman Sachs

Foto: Shutterstock.com

Ekonomové Goldman Sachs očekávají, že ekonomika eurozóny se letos do recese nepropadne. Naopak očekávají růst až 0,6 procenta.

Reklama

Podle ekonomů z bankovní společnosti Goldman Sachs začne inflace v eurozóně postupně klesat v průběhu roku 2023. Ekonomika eurozóny by se neměla propadnout do recese.

Článek

Ekonomové z Goldman Sachs nepředpovídají další recesi eurozóny. A to poté, co se evropská ekonomika na konci loňského roku ukázala být odolnější, než se předpokládalo. Vedle toho Čína zrušila omezení spojená s pandemií covidu-19 mnohem dříve, než se čekalo, a ceny zemního plynu prudce klesly na předválečné hodnoty.

Ačkoliv je nyní během zimy a energetické krize růst evropských ekonomik slabý, ekonomové pod vedením Jari Stehna předpokládají, že v prvním čtvrtletí roku 2023 dojde k růstu ekonomiky eurozóny o 0,1 procenta.

Zároveň namísto poklesu HDP o 0,1 procenta za celý rok se nyní předpokládá, že eurozóna poroste letos až o 0,6 procenta.

Recese nastává, pokud se HDP sníží proti předchozím třem měsícům dvě čtvrtletí za sebou.

Eurozóna také překvapila slábnoucí inflací. Podle společnosti Goldman je zřejmé, že inflace klesá rychleji a na konci roku 2023 spadne přibližně na 3,25 procenta. Tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v prosinci podle údajů Eurostatu zpomalilo na 9,2 procenta z 10,1 procenta v listopadu.

​​„Také očekáváme zpomalení jádrové inflace kvůli nižším cenám komodit, ale vidíme pokračující tlak na růst inflace u služeb kvůli rostoucím mzdovým nákladům,“ uvedli ekonomové. Dále dodali, že Evropská centrální banka v nadcházejících měsících výrazně přitvrdí (zvýší úrokové sazby).

Světová banka s „Goldmany“ nesouhlasí

I přes tvrzení ekonomů společnosti Goldman Sachs, že eurozónu recese zasáhnout nemá, je pouhý krůček od recese globální ekonomika. A to dokonce podruhé za desetiletí, což se nestalo za více než 80 let. Jde o nejnovější varování Světové banky, která výrazně snížila předpoklad růstu světové ekonomiky.

„Tři světové motory růstu - Spojené státy, eurozóna a Čína - procházejí obdobím výrazného oslabení,“ uvádí Světová banka ve své zprávě. Organizace očekává, že 20 států, které využívají euro jako svou hlavní měnu a ovlivnila je válka na Ukrajině, nezaznamenají v nadcházejícím roku žádný růst. Prognózy jsou tak horší než v červnu 2022.

Podle Světové banky bude do konce roku 2024 ekonomická produkce na rozvíjejících se trzích a v rozvojových ekonomikách asi šest procent pod úrovněmi z doby před pandemií.

Reklama

Doporučované