Hlavní obsah

Viceguvernérka ČNB: Češi rekordně šetří, tržby padají, inflace odezní

Hostem Agendy je Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Cíl vrátit se k normální inflaci je stále v nedohlednu. Letos v lednu nás podle guvernéra ČNB Aleše Michla čeká až 20 %, pak začne klesat. Podle viceguvernérky Evy Zamrazilové bude za rok „začínat trojkou“.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Pro začátek příštího roku predikuje Zamrazilová inflaci kolem 3 %. „Až válečný efekt odezní, tak se zase vrátíme k tomu, že budeme mít inflaci velmi podobnou jako v eurozóně. Za rok budeme na hranici našeho tolerančního pásma,“ prohlásila Zamrazilová pro SZ Byznys. „Už ten příští leden by měl začínat trojkou,“ odhadla pro začátek roku 2024.

Základní úrokovou sazbu drží ČNB od loňského léta na sedmi procentech. Po listopadovém zasedání rady ČNB Zamrazilová uvedla, že tradiční ekonomický model sice velí sazby dál zvedat, ale vzhledem k malému dopadu na inflační cíl a naopak velkému dopadu na hospodářský výkon země většina rady rozhodla o ponechání sazeb.

Podle Zamrazilové je téměř jisté, že úrokové sazby pro letošní rok zůstanou na úrovni sedmi procent. „Celý tento rok velmi pravděpodobně. Sazby nemůžete začít snižovat, pokud bezpečně nemíříte ke dvojce,“ uvedla viceguvernérka.

Odmítla také doporučení mezinárodních ekonomických institucí jako Mezinárodní měnový fond a OECD, že by ČNB měla úroky ještě zvýšit. „Oni věří, že čím víc teď zvýší, tím dříve se bude moci jít dolů. Tomu já nevěřím,“ vysvětlila.

Meziroční míra inflace ke konci listopadu dosáhla 16,2 procenta, loňský růst cen se tak pohybuje na nejvyšších úrovních za posledních 30 let. Zítra Český statistický úřad oznámí čerstvá data inflace za prosinec.

Guvernér Aleš Michl v televizi CNN Prima News uvedl, že začátkem letoška se spotřebitelské ceny proti loňsku zvýší až o 20 %. „To je hodně vysoký odhad. Nevíme, co bude dál s energiemi. To číslo by mohlo být někde mezi 15 a 20 %,“ míní Zamrazilová.

Česká národní banka očekává výrazné snížení inflace od jara – především kvůli výraznému utahování opasků v českých domácnostech. Ty podle Zamrazilové výrazně šetří a zároveň s tím se zvyšuje i podíl úspor. Tyto trendy se podepisují mimo jiné také na maloobchodních tržbách, které také padají.

Podle guvernéra Michla bude ve druhé polovině roku inflace kolem deseti procent a příští rok se dostane ke dvěma procentům, to vše doprovodí silná koruna.

Očekávání českých firem ale nejsou optimistická. Z průzkumu společnosti PwC mezi 200 řediteli tuzemských podniků vyplývá, že s dvoucifernou inflací v letošním roce počítá 53 procent šéfů českých firem. Na 80 procent generálních ředitelů zároveň očekává, že jim letos porostou vstupní náklady.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované