Hlavní obsah

Evropu čeká zkouška zimou. Uprostřed týdne přijde ochlazení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Chladný konec září ukáže, zda jsou Evropané schopni dostát svým závazkům a opravdu šetřit na spotřebě energií. A také naznačí, jak se kontinent připravil na zimu bez ruského plynu.

Článek

Západní Evropou se v nadcházejícím týdnu převalí vlna studeného arktického vzduchu. Půjde o první test, jak jsou lidé v Evropě ochotni spořit na topení ve snaze šetřit energii a rovněž tak ulehčit svým rozpočtům, píše agentura Bloomberg.

Kupříkladu v Londýně mají podle Maxar Technologies teploty v noci na 27. září spadnout až na 6,5 stupně Celsia, což je asi pět stupňů pod průměrem. 28. září pak budou nezvykle nízkým teplotám čelit také oblasti ve Francii a Španělsku.

Provozovatelé energetických sítí připravují plány, jak během letošní zimy v případě potřeby přidělovat energii, protože bez úspor nebo nuceného snížení poptávky se ruský plyn nahradit nepodaří. Výrobci i distributoři doufají, že se zákazníci omezí dobrovolně.

Jak se Evropa postaví k energetické krizi?

Inspiraci pro řešení aktuální energetické krize můžeme hledat v americké historii. Ropná krize v roce 1979 způsobila v USA totální nedostatek benzinu. Situaci tehdy vyostřila vláda nedomyšlenými regulacemi.

Evropské vlády v posledních měsících uvolňují miliardy eur na podporu spotřebitelů, kteří se potýkají s rostoucími náklady na energie, ministři však zároveň doufají, že mnoho lidí nechá své termostaty ztlumené i v chladnějších měsících.

„Objevují se určité známky snížení poptávky ze strany domácností v důsledku rostoucích cen maloobchodních tarifů,“ uvedl zástupce platformy EnergyScan, která analyzuje energetický trh. „To však ještě musí potvrdit následující týdny,“ dodal.

Jelikož se mnoho lidí vrátilo do kanceláří, poptávka po energiích by měla vrcholit v časných ranních a pozdních odpoledních hodinách, zvláště když se s přicházejícím soumrakem rozsvítí světla.

V Británii se již tento týden objevily známky rostoucí poptávky po plynu v časných ranních hodinách, ukazují údaje provozovatele sítě National Grid Plc. Avšak produkce větrných elektráren byla nízká, což jen dokazuje, jak klidné počasí v kombinaci s nízkými teplotami může být tuto zimu pro Evropany složité.

Evropská unie se zatím shodla na dobrovolné 15% úspoře plynu, která se však v případě nutnosti může změnit na povinnou. Podobná opatření se chystají také v oblasti elektřiny, především půjde o snahu snížit spotřebu v období špiček, při kterých musejí dodávat extrémně drahé plynové elektrárny.

Reklama

Doporučované