Hlavní obsah

Firma ze Šenova rozsvítila unikátní hotel v Dubaji

Foto: Preciosa Lighting

Preciosa Lighting dodala do luxusního dubajského hotelu téměř všechna dekorativní svítidla.

Reklama

Česká společnost dokončila obří zakázku v Dubaji. Rezort One&Only One Za’abeel, který se už stačil zapsat do Guinnessovy knihy rekordů, vybavila drtivou většinou všech svítidel. Díky zakázce už dokázala přilákat nové zákazníky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Preciosa Lustry, která vystupuje pod značkou Preciosa Lighting, slaví. Do luxusního dubajského hotelu, který letos v únoru otevíraly hvězdy, jako jsou zpěvačka a herečka Jennifer Lopez, producent Amy Winehouse Mark Ronson nebo třeba modelka Naomi Campbell, dodala 95 procent všech dekorativních svítidel.

Více než 300 ručně foukaných svítidel z českého křišťálu tak zdobí bezmála 70 exkluzivních prostor resortu ve tvaru H, který se díky nejdelšímu nosníku na světě s názvem The Link (228 m) „vznášejícímu“ se asi 100 metrů nad zemí stihl už dostat do Guinnessovy knihy rekordů.

Preciosa se k zakázce pro stavbu, jejíž hodnota se vyšplhala v přepočtu na 22,4 miliardy korun, dostala ve výběrovém řízení už v roce 2016. K samotnému podpisu smlouvy však došlo až v roce 2021. Na výrobě, která trvala až do loňského roku, se podíleli všichni tuzemští zaměstnanci firmy. Světla, která navrhl osmnáctičlenný tým designérů, tak prošla postupně více než čtyřmi stovkami párů rukou.

+10

„Proces od návrhu po výrobu byl náročný, zahrnoval vizualizace, výrobu vzorků komponent, prototypování… Klient vyžadoval nadčasovost a „něco jiného“ hned od počátku a postupně jsme to ladili na míru jeho přání. Přijížděl se také podívat do výroby, kde jsme mu jednotlivá svítidla vystavili v ateliéru, aby měl co nejlepší představu, jak bude celý koncept vypadat,“ popisuje pro SZ Byznys výrobu zakázky obchodní ředitel Preciosa Lighting Vladimír Kadlec.

„One Za’abeel je pro nás výkladní skříní, v níž můžeme představit široké spektrum našich mistrovských děl z křišťálu. Jsou v něm zahrnuty jak moderní dekorativní kusy, tak i klasické křišťálové lustry. Všechna svítidla jsou jedinečná a výjimečná je i jejich realizace. Jen samotné množství návrhů a typů svítidel je jedno z nejvyšších, které jsme kdy v rámci velkých developerských projektů vytvořili,“ říká Kadlec.

Při vstupu do hotelového lobby tak hotelovým hostům svítí nad hlavou instalace Crystal Forest (Křišťálový les), kterou tvoří 18 křišťálových stromů, jež zdobí strop v délce 27 metrů. Celá instalace zahrnuje bezmála sedm tisíc křišťálových tyčí ve tvaru trojúhelníku, z nichž lze každou individuálně ovládat a personál hotelu tak může dynamicky měnit světelné scény.

Foto: Preciosa Lighting

Pětihvězdičkový hotel v Dubaji One&Only One Za’abeel si díky unikátnímu nosníku zapsal světový rekord.

V interiérech hotelu dále září moderní minimalistické „perlové kapky“ (Pearl Drop) z portfolia Signature Designs. Designéři je použili hned ve třech hotelových prostorách, přičemž jedna z nich je vůbec nejdelším objektem z této řady, který kdy Preciosa vyrobila. Na délku měří 45 metrů a skládá se z bezmála 900 ručně foukaných opálových perel, které jsou dynamicky nasvícené.

Velký taneční sál pak osvětluje přes 60 křišťálových lustrů. Pro srovnání: slavný Zrcadlový sál ve Versailles jich má „jen“ 43. „Každý objekt, který má 20 ramen a více než 430 ověsů, vyfoukali sklářští mistři ručně. V sále tak najdete celkem 1240 křišťálových ramen, jejichž výroba trvala více než 200 hodin,“ popisuje obchodní ředitel.

Výrobou však nyní pro firmu z Křišťálového údolí, jak se říká skupině sklářských firem z Kamenického Šenova, nic nekončí. Smlouvy o údržbě zahrnují údržbu svítidel, čištění, výměnu komponent při rozbití a podobně a jsou koncipovány jako servis 24/7.

O dubajském hotelu One&Only One Za’abeel

  • Výstavba nové ikonické budovy ve tvaru písmene H započala v roce 2017 a v přepočtu stála 22,43 miliard korun (3,5 mld. dirhamů).
  • Skládá se ze dvou mrakodrapů propojených nejdelším konzolovým nosníkem na světě The Link (228 m), který se vznáší cca 100 metrů nad zemí a díky kterému se One Za’abeel už stihl dostat do Guinnessovy knihy rekordů.
  • Součástí objektu je špičková restaurace a nejdelší „nekonečný“ bazén ve Spojených arabských emirátech.

Zakázka pro One Za’abeel, díky níž společnost získala miliony dolarů, tedy minimálně desítky milionů korun, byla jednou z největších, kterou Preciosa realizovala. Podobnou dokončila před dvěma lety pro luxusní komplex Crown Sydney v Austrálii.

Získala díky ní také už nové zákazníky: „Již se nám ozvalo několik klientů, kteří navštívili hotel, a svítidla se jim líbila, že chtějí podobná pro své rezidence,“ uvedl Kadlec.

Preciosa Lighting, která nyní zaměstnává 500 zaměstnanců, z nichž 62 působí v zemích, ve kterých má Preciosa své pobočky, se snaží dosáhnout miliardovou hranici ročních tržeb. „Covid i válka na Ukrajině tržby dočasně snížily, ale aktuálně už se situace stabilizovala a my se můžeme soustředit na jiné, nové trhy. Nastavené cíle se nám díky tomu daří plnit,“ dodává Kadlec.

A jaké má firma plány do budoucna? Ve druhé polovině dubna ji čeká Milan Design Week, na němž bude mít velkou křišťálovou instalaci s názvem Crystal Beat vol. II, která bude reagovat na hudbu. V průběhu roku pak absolvuje několik mezinárodních akcí a výstav a zároveň se chystá na oslavy 300 let tradice výroby svítidel v Kamenickém Šenově.

Zajímavá fakta o realizaci v hotelu One&Only One Za’abeel
PopisJednotky
Celkový počet svítidel a lustrů 312
Délka nejdelšího svítidla Pearl Drop v 1. patře recepce & lobby 45 m
Počet barevných kombinací u dynamické scény Pearl Drop 4 biliony
Celková „délka“ svítidel Pearl Drop 305 m
Celkový počet ručně foukaných opálových či křišťálových perel svítidel Pearl Drop 2300+
Množství klasických broušených křišťálových lustrů ve Velkém tanečním sále62
Počet křišťálových komponentů, které tvoří nejrozsáhlejší instalaci projektu, světelné logo Corporation of Dubai 17 500
Zdroj: Preciosa Lighting

Mezi zákazníky Preciosy Lighting patří architekti, designéři, developeři. Svítidla pak dodává do hotelů, restaurací, kasin, kongresových sálů, vládních budov, sportovních arén, na letiště, na luxusní jachty a výletní lodě, ale i do residenčních domů. Největšími trhy pro ni jsou Blízký východ a Severní Amerika.

Trh svítidel v  Česku

Trh svítidel v Česku je velmi specifický a rozdělený podle ceny výrobků i náročnosti a originality. Mezi nejznámější společnosti, které se výrobě osvětlení v Česku věnují, patří například Lasvit, Preciosa Lustry vystupující pod značkou Preciosa Lighting, Halla nebo Bohemia Design.

Hallu založili v roce 1992 Jiří Jelínek a Karel Květoň. Nyní má celkem šest majitelů, do vedení se zapojily i děti původních zakladatelů. Její svítidla získala ceny Red Dot Design Award, German Design Award, iF Design Award nebo Lighting Design Award. Mezi nejzajímavější realizace patří kancelářský komplex The Northcliffe House v Londýně, centrála banky Barclays v Londýně či evropská centrála IBM v Maďarsku. V Praze se podílí na budově Masaryčky od světoznámé architektky Zahy Hadid (staví Penta) nebo rekonstrukci obchodního domu Máj na Národní třídě.

Lasvit se zaměřuje na světelné instalace na zakázku a kolekce svítidel, nápojové a dekorativní sklo. Firmu založil v roce 2007 Leon Jakimič. Více než dva tisíce světelných instalací společnosti zdobí hotely, privátní rezidence a další komerční i nekomerční prostory po celém světě. Pod vedením kreativního ředitele a známého českého designéra Maxima Velčovského získal Lasvit prestižní cenu Milano Design Award 2018 přezdívanou „Oscar designu“. Firma od roku 2019 sídlí v nové centrále v Novém Boru.

Preciosa Lustry sídlí v Kamenickém Šenově v tzv. Křišťálovém údolí. Patří do sklářské skupiny Preciosa a zaměřuje se na výrobu svítidel. Vystupuje pod značkou Preciosa Lighting a zaměřuje se na originální světelné instalace pro komerční projekty i soukromé rezidence. Zákazníky má po celém světě: od Severní Ameriky přes Blízký východ až po Asii. Má 500 zaměstnanců, z nichž 62 působí v zemích, ve kterých má své pobočky.

Bohemia Design vyrábí na zakázku designové lustry, svítidla i LED svítidla, a také textilní opletené kabely, doplňky a příslušenství pro svítidla. Založena byla v roce 2005 jako rodinný podnik věnující se hlavně repasování svítidel a výrobou polotovarů pro svítidla. Jejími zákazníky jsou výrobci osvětlení, architekti, designéři a stavební firmy, ale také filmové a reklamní produkce. Mezi její klienty patří designová studia v Česku, na Slovensku, v Německu, Polsku, Maďarsku, Švédsku a mimo EU také ve Švýcarsku, Spojených arabských emirátech, USA nebo Kanadě či Austrálii. V roce 2010 založila pro koncové zákazníky e-shop a v roce 2015 začala dodávat zboží do sítě hobby marketů Hornbach.

Reklama

Doporučované