Hlavní obsah

Osvítili nejekologičtější stavbu Británie. Češi jdou hlavně po ceně, říká šéf

Z Nového Města nad Metují do Londýna. Česká firma získala prestižní zakázku, dodala světla na klíč.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ekologičnost je až na druhém místě, developeři jdou v Česku hlavně po ceně,“ říká Lukáš Krch, generální ředitel firmy Halla. Ta nyní osvítila bývalé sídlo listu Daily Mail v Londýně.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Česko má další výraznou stopu v centru Londýna, jmenuje se The Northcliffe House a jde o někdejší sídlo listu Daily Mail, které se změnilo na nově zrekonstruovaný kancelářský komplex.

A právě v zakázce na jeho osvětlení uspěli Češi. Dohromady pět tisíc světel vzniklo v továrně firmy Halla v Novém Městě nad Metují. „Když je postavíte za sebe, je to šest kilometrů světel,“ spočítal Lukáš Krch, generální ředitel společnosti Halla. „Byl to pro nás velikánský projekt a jsme rádi, že jsme ho mohli realizovat,“ řekl v pořadu Agenda SZ Byznys.

Díky tomu, že mají i vlastní vývojovou laboratoř, mohli pro budovu na londýnské Tudor Street vymyslet i zcela nový světelný systém.

Foto: Peter Cook, Seznam Zprávy

The Northcliffe House v Londýně po rekonstrukci.

„Museli jsme zvýšit efektivitu svícení při nižší spotřebě energie. Také použité materiály musí být dlouhodobě udržitelné, což v našem případě znamenalo snížit množství použitého hliníku o 40 procent. Požadavek byl, že minimálně deset let by se na to nemělo sáhnout,“ popsal Lukáš Krch v rozhovoru pro Seznam Zprávy Byznys.

Budova s obnovenou fasádou ve stylu art deco a zelenými terasami se vzhledem k přísným podmínkám na rekonstrukci řadí mezi momentálně nejekologičtější budovy ve Velké Británii.

Foto: Peter Cook, Seznam Zprávy

Světelný systém z východních Čech navržený speciálně pro kovový strop.

I když má Halla české majitele, většinu dodávek vyváží do zahraničí a na českém trhu zůstává jen pětina zboží vyrobeného v továrně na Náchodsku.

„Když projíždíte Českem, vidíte, že se všude staví, ale ne vždy jsou to projekty, které by vyžadovaly náš zásah. Tuzemský developerský trh není úplně na své špičce. V Česku je větší tlak na cenu než na ekologičnost, na kvalitu, ale jsou samozřejmě i výjimky,“ míní šéf firmy Halla.

Jedním z nejzajímavějších trhů, vedle německy mluvících zemí, jsou pro tento specifický byznys skandinávské země. „Tamní projekty kladou důraz na ekologii, udržitelnost, použité materiály, ale také na design,“ uzavírá Lukáš Krch.

Halla

  • Společnost založili v roce 1992 Jiří Jelínek a Karel Květoň. Od počátku se zaměřuje na vývoj a výrobu svítidel.
  • Sídlí v Praze, vyrábí v Novém Městě nad Metují v Královéhradeckém kraji.
  • Nyní má celkem šest majitelů, do vedení se zapojily i děti původních zakladatelů.
  • Jejich svítidla získala ceny Red Dot Design Award, German Design Award, iF Design Award nebo Lighting Design Award.
  • Mezi nejzajímavější realizace patří nový kancelářský komplex The Northcliffe House v Londýně, centrála banky Barclays v Londýně či evropská centrála IBM v Maďarsku. V Praze se podílí na budově Masaryčky od světoznámé architektky Zahy Hadid (staví Penta) nebo rekonstrukci obchodního domu Máj na Národní třídě.

Trh svítidel je velmi specifický a rozdělený podle ceny výrobků i náročnosti a originality. Mezi další společnosti, které se výrobě osvětlení v Česku věnují, patří například Lasvit, Preciosa Lustry nebo Bohemia Design.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované