Hlavní obsah

Zaměstnanec bude zase král. Firmy chystají mohutné nábory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

„Bude to dobré,“ myslí si firmy a plánují nabírat nové zaměstnance. Ilustrační foto.

Reklama

Zaměstnavatelé prošli velkou psychickou změnou. Zatímco před pár měsíci se připravovali na propouštění, nyní chtějí naopak hodně nabírat.

Článek

Tuzemské firmy ze sebe velmi rychle setřásly nedávné strachy. Ještě na konci loňského roku se dívaly na další budoucnost pesimisticky a plánovaly propouštět. Pár měsíců poté hledí do budoucnosti velmi optimisticky, a chtějí naopak mocně nabírat. Vychází to z pravidelného průzkumu náborové skupiny ManpowerGroup na druhé čtvrtletí roku.

Nové pracovníky chce v příštích třech měsících zaměstnat 31 procent firem (o devět p. b. více ve srovnání s předchozím čtvrtletím) a propouštět se chystá „jen“ 15 procent společností (naopak o devět p. b. méně). Téměř polovina firem neplánuje žádné změny (nárůst ze 43 na 49 %) a klesl počet firem, které zatím nevědí, jak se z hlediska náboru nových sil k situaci postaví (z 11 na pět procent).

Čistý index trhu práce, který ukazuje rozdíl mezi podílem firem, jež hodlají nabírat nové zaměstnance, a těch, jež hodlají propouštět, tak vychází pro druhé čtvrtletí roku 2023 plus 16 procent. V porovnání s předchozím čtvrtletím, kdy byl index mírně záporný, došlo k výraznému posílení o 18 bodů. Český trh práce se tak vrátil na úroveň optimismu v roce 2022.

„Větší část českého trhu práce ukazuje, že má již mnohem jasnější vyhlídky pro blízkou budoucnost. V naší praxi vidíme, že firmy svá zmrazená pracovní místa začaly opět obsazovat, protože energetickou krizi, vývoj inflace a dodavatelské řetězce se daří stabilizovat,“ uvedla na tiskové konferenci Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka společnosti ManpowerGroup Česká republika.

Pro další očekávání bude důležité, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině, jak se firmám podaří shánět kvalifikované zaměstnance, jak porostu ceny vstupů a zda se nebudou prohlubovat potíže v logistice.
Tomáš Dombrovský, vrchní analytik LMC

Zvyšování náborových aktivit potvrzuje i šéf další personální společnosti Grafton Recruitment. „Pozorujeme postupné zmírňování ochlazení trhu a zároveň vnímáme, že na straně našich klientů dochází k pozvolnému zvyšování objednávek, a tedy i k růstu náborů a zaměstnanců,“ říká za firmu Martin Malo.

Pracovní trh však podle Rezlerové zůstává kvůli ekonomickým a sociálním změnám velmi turbulentní, s čímž souhlasí i Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, pod níž spadají například pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz.

„Už na přelomu roku jsme říkali, že se na pracovním trhu neděje nějaká apokalypsa a jsme rádi, že se to potvrzuje. Podniky si navzdory těžkým podmínkám dokázaly ve většině případů udržet zakázky a opatrnost je bude pomalu opouštět,“ říká vrchní analytik LMC.

Nicméně je podle něj nutné pamatovat na to, že se „nacházíme v rozbouřených časech a ač mohou mít nyní společnosti pocit, že zimu i díky teplejšímu počasí zvládly relativně dobře a teď vše půjde ještě líp i díky klesajícím cenám energií, na podzim může být zase vše jinak a jejich opatrnost se může vrátit“.

„Záleží na tom, jaké mezitím přijdou zprávy. Důležité bude například to, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině a zda se nebudou prohlubovat potíže v logistice. Očekávání firem bude ovlivňovat také to, jak se jim bude dařit nacházet kvalifikované zaměstnance a jak moc porostou ceny vstupů i mzdy pracovníků,“ upozorňuje Dombrovský.

Z hlediska velikosti podniku se podle výzkumu ManpowerGroup do nabírání nových zaměstnanců hodlají opřít všechny společnosti. Nejoptimističtější jsou pro nadcházející čtvrtletí zaměstnavatelé z řad velkých firem (nad 250 zaměstnanců), kteří hlásí index trhu práce s hodnotou 22.

Naopak nejslabší očekávání vykazují střední firmy (50–249 zaměstnanců) s hodnotou indexu 11. Proti minulému čtvrtletí se však očekávání těchto společností zvedlo o 23 procentních bodů.

Z pohledu odvětví se na rozšiřování pracovníků chystají všechny obory kromě komunikačních služeb, do nichž patří telekomunikace, média, vydavatelství a zábavní průmysl – ty vykazují čistý index práce ve výši minus tří procent.

Dalších osm z devíti oborů však očekává nárůst pracovních míst. Nejsilnější náborové aktivity předpokládají zaměstnavatelé v odvětví finance, pojištění a nemovitosti s hodnotou indexu 34 (proti minulému období to je růst o 46 procentních bodů). Rozrůstat se chce také odvětví zdravotnictví a farmacie a dále oblast informačních technologií.

V meziročním srovnání má nejsilnější výsledky odvětví ostatní, kam spadá především veřejný a neziskový sektor, s 23 procentními body.

Anketa

Hodláte letos změnit práci
Ano
43 %
Ne
42,8 %
Nevím
14,2 %
Celkem hlasovalo 2509 čtenářů.

Nabírání nových lidí potvrzuje například personální ředitelka poradenské a investiční společnosti IC Group. „Aktuálně rosteme v Česku i zahraničí, kde rozšiřujeme svoje aktivity ve více zemích v Evropě i mimo ní. V této chvíli tedy nabíráme několik pozic, například z oblasti bankovnictví a financí, nákupu, HR, marketingu či grafiky. Plánujeme nabírat i v dalších měsících tohoto roku,“ říká Jitka Jetlebová.

Podle Jonathana Appletona, ředitele oborové asociace ABSL, která sdružuje stovky firem v oboru podnikových, IT a zákaznických služeb (např. Microsoft, Telecom, SAP, Siemens, DHL, Rohlík…) a zaměstnává přes 150 tisíc lidí, má na růst zaměstnanců vliv rozvoj umělé inteligence.

„Náš obor poroste letos podobným tempem jako v předchozích letech. Dvě třetiny center plánují expandovat a počet zaměstnanců by měl vzrůst o 11 procent, tedy zhruba o 15 tisíc expertů. Z našich dat vyplývá, že centra, která nasadila umělou inteligenci, rostou dokonce dvojnásobným tempem. Stejný trend očekáváme i letos,“ říká Appleton.

Z hlediska umístění podniku se na posílení pracovního týmu chystají zaměstnavatelé ve všech hlavních regionech. Praha a zbytek Čech očekávají index práce ve výši 19 procent a Morava eviduje 11 procent.

V globálním porovnání (zde se porovnávají očištěné hodnoty indexu, v Česku se vychází z hodnot neočištěných) se Česko v žebříčku 40 států dostalo na 10. příčku odspoda s indexem práce ve výši 15 procent. Proti prvnímu čtvrtletí to je posun vzhůru o 14 procentních bodů. České firmy tak nyní hledí do budoucnosti optimističtěji než třeba Slováci, Španělé, Švédové, Tchajwanci či Japonci.

Nejsilnější náborové plány předpovídají zaměstnavatelé v zemích Střední Ameriky – Panamě (41 %), Kostarice a Guatemale. „Pozitivní plány v tomto regionu podporuje zvýšená míra obchodních transakcí přes Střední Ameriku a příznivá situace v cestovním ruchu,“ konstatuje Rezlerová ze skupiny ManpowerGroup, která zpracovává výzkum trhu práce pomocí indexu ve světě už 60 let.

V Česku se do výzkumu jednoduchého indexu, který ukazuje v předstihu plány firem na další období a je jedním z indikátorů dalšího vývoje ekonomiky, zapojilo tentokrát 510 různých oborově zaměřených firem.

Reklama

Doporučované