Hlavní obsah

Americký „Slevomat“ s českou stopou je pořád ztrátový. Jde si pro peníze

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Groupon ohlásil výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku. Meziroční pokles výnosů se snaží firma s českou stopou v zádech vyvážit snížením provozních nákladů. Společnost zároveň vydá nové akcie, aby posílila likviditu.

Článek

Americký „slevomat“ Groupon, jehož hlavním akcionářem je s téměř 22procentním podílem česká finanční skupina Pale Fire Capital v čele s investory Dušanem Šenkyplem a Janem Bartou, se nadále pohybuje ve ztrátě.

K obratu nedošlo ani poté, co firma pod vedením dočasně zvoleného generálního ředitele Šenkypla dokázala výrazně snížit náklady. Po zveřejněných kvartálních výsledcích se akcie obchodované na prestižní burze Nasdaq snížily až o 35 procent.

Slevový portál Groupon vykázal ve třetím čtvrtletí letošního roku celkové tržby 126,5 milionu dolarů, tedy zhruba 2,9 miliardy korun. To představuje meziroční pokles o 12 procent. Firma zároveň dokázala snížit provozní náklady na 111 milionů dolarů ze 162 milionů ve stejném období loni.

Přesto byl čistý výsledek hospodaření záporný a činil -41,3 milionu dolarů. Loni ve stejném období to bylo -56 milionů. Naopak provozní výsledek EBITDA, který ukazuje zisk bez úroků, daní a odpisů, byl druhý kvartál v řadě v kladných hodnotách a činil 18,2 milionu dolarů.

„Dosáhli jsme významného pokroku na cestě k našemu cíli vytvořit efektivní strukturu nákladů. Naše pozornost se po osekání výdajů nyní více zaměří na oblast příjmů. Přestože jsme v klíčových projektech nepokročili tak, jak jsem očekával, a naše podnikání nadále čelí výzvám, těší mě postupné zlepšování našeho hospodaření,“ zhodnotil Šenkypl, který je v čele firmy od letošního března.

Po zveřejnění hospodářských výsledků a s ohledem na plány společnosti Groupon na vydání nových akcií, což by mohlo snížit hodnotu těch stávajících, došlo ve čtvrtek večer k jejich prudkému propadu. V prodlouženém čtvrtečním americkém obchodování klesly pod hranici devíti dolarů za kus.

Příčinou propadu byla také zpráva, že Eric Lefkofsky, jeden ze zakladatelů Grouponu, opouští po 15 letech představenstvo společnosti.

Nabídka akcií

Firma dále reportovala, že odliv volných peněžních prostředků se mezikvartálně snížil z 45 na 18 milionů dolarů.

Aby firma posílila likviditu na svých účtech, oznámilo její vedení plán na získání nových peněz. Ten zahrnuje prodej části podílu v platebním startupu SumUp. Groupon už v říjnu část odprodal za 8,8 milionu dolarů. Ve čtvrtek firma oznámila, že prodala další kus podílu za deset milionů dolarů.

Společnost Groupon

  • Americká firma, která přišla jako první s myšlenkou hromadných slev. V Česku podle jejího vzoru vznikl například Slevomat.
  • Současná tržní hodnota společnosti Groupon činí zhruba 420 milionů dolarů, při vstupu na burzu na sklonku roku 2011 ji investoři ocenili na 13 miliard dolarů.
  • Ve firmě kromě Šenkypla působí také další čeští manažeři. Na pozici technického ředitele nastoupil Vojtěch Ryšánek, v projektu se angažuje také bývalá ředitelka českého Slevomatu Marie Havlíčková a v dubnu se funkce finančního ředitele ujal Jiří Ponrt.
  • Transformovaný Groupon by se měl z čistě slevového portálu přeměnit na firmu nabízející zážitky a lokální služby.

Podnik s českými investory v zádech se dále pokusí získat dodatečný kapitál ve výši 80 milionů dolarů prostřednictvím prodeje nových akcií stávajícím akcionářům. Stanovený upisovací kurz činí 11,3 dolaru za akcii.

Mezi investory, kteří si nové akcie zakoupí, patří i společnost Pale Fire Capital. Ta se zaručila, že odkoupí i ty cenné papíry, o které nebude mezi ostatními akcionáři zájem. Tento závazek svědčí o výrazné důvěře vedení v dlouhodobý potenciál společnosti.

V polovině května se titul krátce propadl i pod cenu tři dolary, pak se ale začal zotavovat. Akcie směrem vzhůru táhlo čerstvé oznámení, že společnost povede právě Šenkypl. Ten slíbil, že se bude snažit zlepšit strategii a efektivitu společnosti a vrátit ji k růstu. Od jeho zvolení akci nabraly rostoucí směr, když posílily o 300 procent.

V září navíc trhy nabudil dopis akcionáře Windward Management, který byl adresován do Šenkyplových rukou. Hlavní partner firmy Marc Chalfin v něm napsal, že souhlasí se strategií nového managementu a že společnost doplatila na špatnou nákladovou politiku předchozího vedení. V dopise současně vyjádřil přesvědčení, že akcie Groupon může do roka stát 55 dolarů.

Windward Management začátkem září v hlášení regulátorovi oznámila, že přímo či nepřímo drží 8,9 procenta v akciovém kapitálu Grouponu.

Reklama

Doporučované