Hlavní obsah

Horké léto se přelije do teplé zimy. Evropa ušetří za plyn

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Podle posledních údajů vydrží nadprůměrně vysoké teploty i na podzim. USA s Evropou tak zřejmě čeká mírná zima. Pokud modely vyjdou, zmizí obavy z cenového šoku, který analytici na trhu s plynem předpovídali.

Článek

Rekordní globální teploty zesílené klimatickými změnami a jevem El Niño zasáhnou i do období sklizně nejen v USA, ale i v Evropě. Údaje meteorologických modelů navíc naznačují, že se severní polokoule s největší pravděpodobností dočká i mírné zimy, informuje agentura Bloomberg.

Vědci ze společnosti Copernicus Climate Change Service aktualizovali svůj sezonní výhled, který využívají zemědělci, pojišťovny a veřejné služby, aby se mohli přizpůsobit oteplování planety. Údaje vypracované firmou Copernicus naznačují minimálně 70% pravděpodobnost, že celá západní Evropa a některé části Spojených států zažijí od srpna do října výrazně nadprůměrné teploty.

Předběžné odhady společnosti dále naznačují šedesáti- až sedmdesátiprocentní pravděpodobnost, že zimní teploty v západní Evropě budou rovněž výrazně nad normálem. Nezvykle vysoké teploty by tak mohly snížit ceny zemního plynu na začátku zimy, což by ulevilo napnutému evropskému trhu s plynem.

Evropské zimní smlouvy na dodávku plynu jsou dražší kvůli růstu poptávky hnané vytápěním. Ačkoli se evropské zásobníky rychle plní a před zimou budou velmi pravděpodobně plné na maximum, může je nepříznivý průběh zimy stejně rychle vyčerpat. V ten moment by ceny vyskočily, protože by Evropa sháněla dodávky prakticky za každou cenu. V současné době se benchmarkový plyn na prosinec obchoduje přibližně o 50 procent dráž než v rámci cen ze srpnových smluv.

Program Copernicus využívá pro své měsíční a sezonní předpovědi miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě. Spolu s Evropskou kosmickou agenturou hraje program Copernicus ústřední roli v projektu Evropské unie v hodnotě 16 miliard eur, jehož cílem je předejít změnám klimatu prostřednictvím přesných předpovědí. Již nyní je největším poskytovatelem klimatických dat na světě.

Údaje signalizují, že teploty v nadcházejícím období překročí 80. percentil při srovnání s historickými záznamy. Podle dat má Evropa 50% šanci, že v období od srpna do října spadne výrazně více srážek.

Očekává se, že to bude pokračovat i ve čtvrtém čtvrtletí v částech Pyrenejského poloostrova, ve Skandinávii a ve Velké Británii. V oblasti Atlantického oceánu, která se táhne od západní Afriky až po pobřeží Mexického zálivu ve Spojených státech, bude téměř jistě mnohem deštivěji než obvykle.

Reklama

Doporučované