Hlavní obsah

„I am Batman“ v ruském kině nezazní. Studia i Netflix reagují na invazi

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Služba Netflix bude v Rusku nadále dostupná. Ilustrační foto.

Reklama

Streamovací gigant Netflix oznámil, že nespustí vysílání ruských státních televizních kanálů. Reaguje tak na probíhající válečný konflikt na Ukrajině. Ze stejného důvodu odvolávají i některá filmová studia premiéry svých filmů.

Článek

Streamovací platforma Netflix měla od 1. března v Rusku spustit vysílání tamních státních televizních kanálů. Vyžaduje to totiž zákon, podle kterého jsou mediální platformy, jež mají v Rusku více než 100 tisíc předplatitelů, povinné distribuovat volně dostupné ruské zpravodajské a zábavní televizní kanály.

Dohlíží na to zemský regulátor komunikací Roskomnadzor. Netflix tento krok ve světle posledních dní však odmítl.

„Vzhledem k současné situaci neplánujeme tyto kanály do naší služby zařadit,“ uvedl Netflix pro server CNN Business v pondělním prohlášení. Jedním z kanálů, které Netflix do své nabídky nepřidá, je Channel One, který má podle serveru Politico „úzké vazby na Kreml“.

Netflix tak reaguje na válečný konflikt na Ukrajině, který odsoudilo mnoho národů. Invaze na Ukrajinu zároveň vyvolala řadu ochromujících ekonomických sankcí zaměřených na ruskou ekonomiku.

I když Netflix nezařadí ruské státní programy do své databáze, samotná služba bude v Rusku působit i nadále.

Vzhledem k nevyprovokované invazi na Ukrajinu a tragické humanitární krizi zastavujeme uvádění filmů v kinech v Rusku.
The Walt Disney Company

Kromě streamovacích platforem se však proti Rusku staví i velká filmová studia.

Warner Bros, Disney a Sony po invazi na Ukrajinu uvedly, že přestanou uvádět své filmy do ruských kin. V pátek měl v Rusku vyjít například filmový trhák od Warner Bros The Batman. Na něj se však ruští diváci v kině nepodívají.

„Kvůli humanitární krizi na Ukrajině WarnerMedia pozastavují uvedení svého celovečerního filmu ‚The Batman‘ v Rusku,“ uvedl mluvčí studia pro server BBC. Disney mezitím odložilo vydání animovaného filmu společnosti Pixar Turning Red.

„Vzhledem k nevyprovokované invazi na Ukrajinu a tragické humanitární krizi zastavujeme uvádění filmů v kinech v Rusku,“ uvedla společnost The Walt Disney Company ve svém prohlášení.

Zábavní gigant dodal, že bude spolupracovat se svými nevládními organizacemi na poskytování „neodkladné pomoci a další humanitární pomoci uprchlíkům“.

Společnost Sony Pictures také oznámilo, že v Rusku pozastavuje promítání snímku Morbius.

„Vzhledem k probíhající vojenské akci na Ukrajině a výsledné nejistotě a humanitární krizi, která se v tomto regionu odehrává, pozastavíme naše plánovaná představení v ruských kinech,“ řekl mluvčí studia Sony Pictures pro BBC.

Reklama

Doporučované